Vårträning

Även vi sörlänningar kan ha både is och sparkstötting…

Även vi sörlänningar kan ha både is och sparkstötting…

Det är vår i luften, åtminstone säger småfåglarna så. Normalt vid den här tiden på året brukar jag damma av hundarna och starta upp någon form av träning – men med vad?

Viltspår är ofta det jag börjar med så här års, men tack och lov slipper jag detta i år. Alla vovvarna har klarat av sina anlagsprov och det får räcka. Att lägga blodspår tillhör inte mina favoritsysselsättningar.

Träna på det du behöver

Till mina kursdeltagare brukar jag säga att det som hunden är dålig på ska de lägga på minnet och jobba med. Att hålla på och nöta på det hunden redan är duktig på tillför inte mycket till slutresultatet, även om det är detta många lägger ned mest tid på. Okej, jag förstår att det kan vara kul att jobba med något som går bra…
Det som inte fungerade bra för mina hundar under jakten i höstas var apportering i svår vegetation, i nässelsnår var det faktiskt riktigt dåligt. Detta är vad jag ska ta itu med nu, jo, jag vet nässlorna har inte börjat komma igång ännu, men jag tänker som vanligt börja lite lätt och när nässlorna väl är uppe så ska mycket av förarbetet vara gjort.

Att min lilla försynta och lydiga vovve Kickan hade svårt att utan kommando stoppa direkt i flog och trots kommando ville gå några meter efter då fåglarna föll till marken, har jag också lagt på minnet. Om jag nu skulle ha glömt bort det har jag vänliga kompisar som inte missar något tillfälle att påminna mig.

Rävsläp

Sex kilo tung, en bra början på träningen för rävsläpet…

Sex kilo tung, en bra början på träningen för rävsläpet…

Räven är alltid bäst att låta hundarna känna på innan proven och det är främst Kickan som behöver träning på räven i år. Även om hon har provat på någon liten räv tidigare så har jag valt att ligga lågt med detta fram till nu. Att för tidigt kräva tunga jobb av unghundar kan lätt ge bakslag längre fram. Rävsläp är heller inget jag lägger ned mycket tid på och att köra någon form av mängdträning med tunga rävar och långa spår är för övrigt en vanlig orsak till att många förare skaffat sig problem.

Fältträning

Det roligaste av allt, så här på våren, är självklart att släppa hundarna på fälten, eller på vårfjället för den som är lycklig nog att bo i den delen av landet, men det får vänta åtminstone någon månad till. Först ska den klara vårsolen smälta bort snön på fälten och göra skaren hård på fjället. Vilken underbar tid vi går till mötes.

Väldigt tidig vattenträning…

Väldigt tidig vattenträning…

Etiketter: , , ,

Lämna en kommentar