Bra kull från Norge

Ett duktigt gäng

Ett duktigt gäng

Nina SmidtsrØd från Norge, kennel Rampen, har varit här på en träningshelg med sina valpköpare och ett gäng med väldigt trevliga, nio månaders unga korthår. För flera av förarna var det deras första stående hund men det märktes inte. Nina är mycket rutinerad och dessutom en uppfödare som ställer upp för sina valpköpare och hade genom kurskvällar gett dem en väldigt bra start på sitt hundägande. Helt klart var både hundar och förare en klass över genomsnittet redan när de kom hit. Visst fanns det som alltid en hel del att bättra på och att kunna stoppa sin hund i ganska enkla övningar var det inte så många som klarade av på förmiddagen under den första dagen då vi tränade grundmomenten för en stående hund.

Att redan under förmiddagen den andra träningsdagen se samtliga förare få stopp på sina hundar för en uppspringande kanin i hägnet var nog lika kul för mig som för förarna! Och då talar vi inte om hundar som promenerade omkring i kaninhägnet, nej – det var hundar som satsade för fullt efter kaninerna tills stoppkommandot kom.

Att hundarna kunde springa lite utöver det vanliga såg vi också under fågelträningen. Det var full fart på de unga hundarna och när de fått klart för sig att det fanns fågel i marken så ökade vidden snabbt. Här gäller det för en och annan att ganska snart börja jobba på kontakt och att hålla in hundarna lite – precis som jag får jobba med min Jana för att hon ska jaga på samma mark som jag gör. Respekt för fågel då? Jodå, när stoppet fungerar för kaninerna brukar det fungera även i fågelsituationer. Mot slutet av sista träningsdagen var det mer än en hund som hade någon stöt även på långt håll från förarna (rapphönsen är inte lätta att tas med så här års) och visst – när sittkommandot kom så blev det också så. Jättebra jobbat allihopa – och ett extra tack till dig Nina för att du ville komma hit med dina valpköpare och för givande diskussioner om träning. Alltid lika trevligt att prata hund med ett proffs!

Lämna en kommentar