Lek med andra hundar

Det känns som det är på sin plats att skriva något om vad som verkar vara ett måste för många hundägare – att låta sina hundar leka med andra hundar och detta helst varje dag. Notera att jag skrev ett måste för hundägare, inte är det ett måste för våra hundar! Åtminstone inte att leka med hundar utanför flocken. Som jag ser det är de aktiviteter vi har tillsammans i vår lilla flock fullt tillräckligt för hundarna och ska så vara. Även om ni bara är två i flocken räcker detta.  Att låta hundarna leka, eller för den delen hälsa på, var och varannan individ de möter tillför inget utom möjligtvis noskvalster eller löss.  Om fler tänker lite på detta kanske vi kan spara en eller annan timme av träningstiderna på fältet där vi nu i många fall får ägna oss att tala om för hundarna att nu plötsligt är det jaktträning och inte lek…

Undantag finns alltid, åtminstone gör jag ett undantag för småttingarna. Det får gärna träffa lite olika individer och busa en stund – men med måtta.

En kommentar till “Lek med andra hundar”

  1. Ulla-Britt Östman skriver:

    Äntligen någon som tycker detta. Jag har så svårt för detta att alla hundar skall hälsa på varandra. För min del så får hundarna i min flockk leka men med största motta. Skaderisken är större än vad det tillför hunden. Det gäller även för unghundarna. Hunden känner inte samma trötthet som vi, alltså är det stor risk att de håller på för länge. Det är inte bra för den unga hunden. Hundarna i en flock kan leva tillsammans utan att hela tiden leka och busa. Roligt skall de ha tillsammans med mig som flockledare vi jobbar och tränar tillsammans och har roligt tillsammans.
    Några tankar från Ulla-Britt Östman

Lämna en kommentar