Fågelsituationer

090802_fagel01_00141Det har inte hänt så mycket på sidan under en tid men det har hänt så mycket mer här hemma för alla som varit här på träning.

Träning på fågelsituationer enligt mitt sätt att se det är inte träning på stannakommando. Träning på fågelsituationer är att lära hunden hur nära fågel man kan komma innan den tar till vingarna, träning på sekundering, kanske lära sig att tjuvresning inte leder till skott, träning i parsläpp, träning av inkallning från stånd och en hel del till.

Lydnadsträning kan och ska vi ägna oss åt innan hundarna kommer för fågel… Självklart är det suveränt att få ett antal fågelsituationer för unghundarna innan jakten, det är mer än en hund som under den första dagen haft hur många stötar som helst men som redan andra dagen lärt sig hur mycket trevligare allt blir om man står kvar en stund för fågelvittringen.

Otroligt men sant
Så glad man blir när ett helt gäng med münsterländer varit här och hela sista träningsdagen inte en endaste eftergång på fågel! Det var en kull från Torun Brates kennel som stod för den prestationen. Att samtliga har full koll på hundarna tillhör inte vanligheterna men om jag nu får vara lite kaxig är det nog så att kommer man på träning och gör som jag säger så går det bra – åtminstone för de allra flesta. Det finns alltid en och annan extrem hund som trots duktiga förare inte går att få till fullt ut. Eller kanske beror det på dåligt instruktion från mig? Visst de finns också de som kommer hit för sent, de som trott på sina ”vänner” som uppmuntrat dem att släppa sina hundar på fjäll eller fält, eller starta på prov, innan lydnaden sitter. Efter ett antal eftergångar på hare eller fågel är det ofta kört, eller åtminstone avsevärt svårare.

Alla gör inte som jag rekommenderar
Självklart finns det de som av olika anledningar inte köper vad jag lär ut, eller kanske av andra anledningar inte kan eller vill göra som jag föreslår, här pratar jag om kanske fem procent av dem som kommer hit – och nej, det fungerar inte. Åtminstone de allra flesta av dessa får aldrig till sina hundar även om det säkert kan skjutas fågel för dem, det kan man ju faktiskt göra för en glad gris som bökar omkring i snåren också… Att gång efter gång acceptera att hunden inte lyssnar på signaler och kommandon kan helt enkelt aldrig fungera, inte heller att tro att man med vänliga ord kan prata hunden tillrätta när jaktlusten kokar…

Ok – jag vet vi har alla olika förutsättningar. Min revisor har gång på gång förklarat för mig hur lätt det är och hur siffrorna i alla jävla tabeller ska tala till mig och berätta för mig var felen jag gjort i bokföringen ligger. Hitintills har jag inte lyckas och tro mig – jag har verkligen försökt att göra som han säger. Med andra ord jag har full förståelse för er som verkligen försöker men inte direkt når ända fram – vi fixar resten nästa säsong, ge inte upp.

Tack
Det är många som varit här de senaste veckorna, extra kul är det att andelen Brittiska hundar fortsätter att öka.  Jag säger ett stort TACK till er alla positiva människor och hundar som varit här- jag har haft det trevligt och jag hoppas ni också haft det och dessutom har fått ut en del av träningen!

Skitjakt på er!

/ Anders L

Lämna en kommentar