Om du ramlar ned från taket…

Kanske tillhör du dem som skottat tak i vinter, då vet du hur lätt det är att falla ned… Om inte så använd fantasin lite. Tänk att du glider utför taket och har lite tur så du får tag om hängrännan med ett bra grepp. Har du nu en halvmeter ned till marken är det bara att släppa greppet och vips så är du nere i säkerhet. Har du en meter eller två till marken så funderar du säkert en stund innan du släpper greppet, åtminstone om det inte är en rejäl snöhög under. Men har om du har fyra meter till marken och dåligt med snö under, ja då minsann kommer du att behålla greppet om hängrännan så länge du bara kan – förhoppningsvis kommer någon med en stege…

Ett bra grepp
Har du redan räknat ut vart jag vill komma, men visst, greppet blir betydligt säkrare om det får konsekvenser om du släpper taget. Precis så är det med hundarna också. Det finns de som greppar i stort sett vad som helst och tycks aldrig vilja släppa men hur många är det inte som missat sitt förstapris för att de släpper apporten!

Ser du till att det verkligen blir konsekvenser om din hund släpper apporten då kommer du att få en hund som inte släpper. Och med konsekvenser menar jag inte beröm, vilket jag ofta ser att hundarna får trots att de släpper apporten framför fötterna på föraren… Kanske ett nejkommando räcker, om nu kommandot sitter som det ska, men släpper hunden ytterligare några gånger, ja men då är det hög tid att lära vovven vad nej betyder och att lära den att det är fyra meter ned till marken…

För att slippa få arga mejl så pratar jag här om hundar som har hunnit bli några månader och kan den grundläggande apporteringen.

Förståelse och tålamod
Avslutningsvis ber jag alla ha lite förståelse för att även jag vill ha ett par dagars ledigt i veckan. Ska man jobba med hundar måste det vara kul och hur roligt det än är att få jobba med sin hobby kan jag omöjligt ta emot alla som vill komma så här års – då skulle det inte vara roligt längre och jobbet skulle bli därefter. Men andra ord försök att inte bli irriterad för att jag måste tacka nej ibland. Med lite tålamod och framförhållning så brukar det bli plats så småningom.

/ Anders L

En kommentar till “Om du ramlar ned från taket…”

 1. Torbjörn Petersson skriver:

  Hej, väldigt kloka synpunkter som alla hundägare borde läsa, ” om du ramlar ned från taket….”.
  Rolgt att du tyckte om min dotters hund Fjällvittrans Urax, jag träffar honom ofta och det kan bli en kanonhund.
  Jag är själv fågeljägare med vorsteh sedan 1988, strävhår, och är på gång att köpa ny hund kanske i år, får man ställa sig i kö för en hanvalp?
  Mvh
  Torbjörn Petersson
  023-43119

Lämna en kommentar