Fler träningsmöjligheter

Ingemar, en rutinerad förare med en duktig hund

I går kväll blev det, tillsammans med kompisen Mats, en utflykt för att hälsa på hos Ingemar Johansson, eller kanske rättare sagt hans dotter Linda och hennes kille Martin på gården strax utanför Kungälv. Inför hösten har de planerat att erbjuda träning på fågelsituationer på sina marker. Markerna såg riktigt fina ut och dessutom precis den typ av marker jag saknar för min egen träning.  Fler besök på gården ser jag fram mot i höst. Ett bra träningsvatten fanns på gångavstånd och självklart passade vi på att prova även detta.

Bland det bästa jag sett i år
Ingemar besökte mig häromdagen för att kolla upp hur stoppet satt på sin unghund Approx .  Lite drygt 200 hundar har jag redan sett i kaninhägnet i år men detta var helt klart bland det bästa jag sett. Approx sökte med rejält hög fart och intensitet, tveklöst upp med kaninerna och tvärstopp när signalen kom. Exakt det man vill se hos en jakthund. Den där kombinationen full fart under söket och direkt stopp kräver att föraren verkligen kan få till kombinationen korrigering och beröm på rätt sätt och med perfekt tajming. Och givetvis en bra hund…

Ingemar
Ingemar håller en låg profil och så vitt jag vet har han ingen braskande hemsida där han talar om hur bra han är. Men jag vet att många nya hundägare har Ingemar att tacka för att de kommit in i jakten med stående hund på rätt sätt och också för de priser de fått på proven. Med fler än en av sina egna hundar har han visat mycket goda resultat på jakt och prov. Ni som vill prova på nya fågelmarker under hösten och också få tips och råd om att träna och föra hund av Ingemar kan slå en signal till honom på mobilen: 070 6294 570 (ja– jag har fått lov att lämna ut numret)

Variation av marker är ett måste
Ska man få till en hund som fungerar bra på mer än en biotop är det ett måste att variera träningen. Även om jag har det ganska bra förspänt med fältmarker vill jag gärna öka på erfarenheten hos mina hundar och ett par andra marker som är ett måste för mig att träna på är hos Birger Knutsson http://utgardets.dinstudio.se/ och hos Tomas och Ingrid på Hedängens kennel http://hedangens.com/ . Bra marker, en trevlig dag och bra diskussioner om vad som kan förbättras hos hundarna får man på köpet…

Det är inte antalet fågelsituationer som gäller
För många som är på fältträning verkar det som om antalet fågelsituationer är avgörande för om dagen har varit bra eller inte. För mig är detta ganska oväsentligt snarare ser jag det som en klar nackdel om det blir för många situationer. Det är vägen fram till situationen som jag ser som det viktigaste för att hundarna ska utvecklas under en dag i fågelmarker. Sök, kontakt, sekundering, rapportering, arbete på löpor är annat som är värt att titta på under träningen. Mer än en gång har jag sett hur en hund som fixat några bra situationer spårat ut då föraren jagat efter fler och fler fåglar och glömt allt annat…

En kommentar till “Fler träningsmöjligheter”

  1. Olle Stenström skriver:

    Hur många kurser ska man gå för att bli så himla duktig undrar Olle S?

Lämna en kommentar