Många vägar att nå målet

Det finns många sätt att träna, ett sätt är genom föremålsbelöning och kamp. Att detta fungerar även på våra raser fick jag se i helgen. Philippa Järvinen jobbar en hel del på detta sätt med sitt korthår Stoya (e Ormkullens Titan u Väntans Busla). Philippa och Stoja skrev jag positivt om för några år sedan då de varit här för att få lite tips om hur man ska börja jaktträna en stående hund. Stoya var då unghund och ovanligt trevlig och lydig, med en suverän kontakt med sin förare. Att Philippa på kort tid gjorde Stoya till Jaktchampion var inget som förvånade mig… Att Philippa och Stoya jobbar tillsammans även under arbetsveckorna underlättar så klart. Stoja jobbbar med att leta röta i telestolpar och Philippa är dessutom ansvarig för utbildningen av röthundarna (hoppas det heter så).

I helgen träffade jag Philippa och Stoya igen. Nu tillsammans med Stoyas sju månaders valpar och respektive hussar och mattar. Under helgen tränade vi det mesta som ska till för att valparna ska fungera som jakthundar i höst. Det var trevliga lättjobbade och mycket harmoniska hundar jag fick se. Att jaktlusten fanns på plats såg vi snart i kaninhägnet – kanske till och med lite väl mycket jaktlust för en och annan förare…

Under ”lediga stunder” passade vi på att köra ett och annat fullbruksmoment med Stoya och nog skulle jag kunna sätta en peng på att hon kommer att gå till pris på fullbruksprov. Vattenjobbet jag fick se var helt klart bättre än vad jag brukar presterad med mina egna hundar. Kanske det är dags att börja fundera på det här med föremålsbelöning när jag tränar dirigering…

Hedersomnämnande
Ett stort tack till alla er som var här och för ert goda humör även när regnet vräkte ned under söndagen. Ett extra hedersomnämnande måste jag ge till Madde och Rosanna, ni var helt suveräna med era hundar, glöm nu bara inte det viktigaste – se till att jaga så mycket ni bara kan med hundarna…

Alla som var här kom inte med på gruppbilden men en bild på sidan får det bli ändå…

En kommentar till “Många vägar att nå målet”

  1. Kul att se Philippas framgångar även hos dig, Anders. Jag har följt hennes resa från det att Stoya var liten valp och sett hennes potensial. Stoya är nämligen efter min hanhund SJch, SUch, SB(drag)ch Tarradalens Atrix (inte efter Ormkullens Titan) u Väntans Busla. Valparna, som var hos dig, är efter Ormkullens Titan och Väntans Busla. Stoya har ännu inga valpar.

Lämna en kommentar