Semester stressade hundar och några sommarbilder…

P-kullen fyra veckor

Nu har jag varit ledig hela fem dagar i sträck och passat på att njuta av tystnaden och lugnet här ute i skogen. Äntligen har jag också låtit mina hundar njuta av tystnad, något jag gör då och då men de sista månaderna alltför sällan.

Den tysta promenaden
Innan jag går ut med hundarna bestämmer jag mig för att hålla munnen stängd under hela promenaden, pipan lämnar jag förstås hemma, inte ett enda kommando med rösten är målsättningen. Det blir en promenad i riktigt lugnt tempo, självklar med krav på att hundarna håller sig vid min sida. När vi kommer till ett öppet fält eller hygge får de springa som de vill en stund för att därefter åter kallas in och gå vid sidan. En stunds passivitet blir det då och då medans jag ser till fodertunnor, försöker plåta några änder eller vad det nu kan vara. Oftast går det bra men visst händer det att jag under någon av dagens rundor får ta till rösten.

Men en sak kan jag lova – lugnt och skönt är det för mig, kontakt och uppmärksamhet med hundarna förbättras och jag är övertygad om att hundarna njuter av att husse för en gångs skull kan hålla käft en hel timme…

Stressade hundar
En gång i tiden jobbade jag inom industrin och mer än en gång kände jag mig stressad och trött efter en arbetsdag. Fler av er har säkert upplevt detta på sitt jobb. Är det då någon som tycker att ett bra sätt att stressa av skulle vara att åka till ännu en arbetsplats, nya människor och med ny rörig miljö. Nej, jag tror knappas det, men att släpa iväg en stressad hund på kurs efter kurs är det många som gör… Hitintills har jag aldrig sett någon uppvarvad hund bli bättre av ett ökat antal kurser.

Jag blir lite deprimerad när jag ser förare med hundar som exempelvis kan apportera i vatten gång efter gång låta hunden sitta och bygga upp förväntan på kurs efter kurs och sedan få utlopp för den genom att få kasta sig i och hämta. Varför inte med den hunden, som ren terapi och motion, i lugn och ro därhemma köra ett fritt apportsök  på land eller i vattnet bland vassar och öar, åtminstone hunden skulle må bättre… Koncentrera i stället den verkliga träningen till exakt det just din hund behöver och spill inte tid på det din hund redan kan.

Jag brukar rekommendera de förare som kanske behöver flera kurser för att lära sig själva tekniken för träning av de olika momenten – gå och titta och lyssna på flera kurser men låta bli att jobba med hunden där. Låt i stället hunden ligga lös för sig själv i skuggan någonstans och lära sig att koppla av.

Det är mer än en hund jag haft för träning och som när den kom mer eller mindre klättrat på väggarna men som efter ett par veckor kommit ned på en helt normal nivå. Medicinen heter rimliga krav, lugn och ro, passivitetsträning och kanske så småningom träning på fritt apportsök på land eller i vatten. Detta har fungerat på så många hundar så det fungerar säkert på din också – om den nu är stressad…

Kanske ligger det också något i det där med ”Sådan herre sådan hund”…

Många andkullar i år
Tidigt i våras gick jag in för att reducera antalet revirkråkor och det har onekligen gett resultat. Så många andkullar som i år har jag inte haft på länge. Några bilder här nere visar att ett viltvatten är till för mer än hundträning och att valparna också njuter av sommaren…

2 kommentarer till “Semester stressade hundar och några sommarbilder…”

 1. Tommy Andersson skriver:

  Hej Anders !
  Jag brukar inte kommentera och tycka vad andra hundägare/förare gör med sina hundar.Har fullt upp med mina egna.
  Men det Du säger att det tränas och tränas alldeles för mycket med ett moment som hunden kan, håller jag med Dig. Jag tycker att apporten är väldigt viktig, kan hunden det så är det lätt att gå spår och vatten . Hunden vet att apport är att hämta. OBS detta gäller det vi kallar bruksgrenarna, Vad som gäller jakt är något HELT annat.
  Där kan man inte träna/jaga för mycket.
  Nu är det snart höst och om några veckor far jag för 13:e året i följd
  upp till fjälls för att inventera riptillgången.
  Fin hemsida Du har.
  Hälsning
  Tommy A

 2. anders skriver:

  Helt rätt och det måste jag kanske vara lite tydligare med så det inte blir några missförstånd – självklart är det så att desto mer man jagar desto bättre hund får man!!!
  / Anders

Lämna en kommentar