Dressera inte bort själen i din hund

Kanske har jag skrivit för mycket om vikten av lydnad men visst har jag också betonat vikten av att släppa på lydnaden och låta hunden vara hund… En sak jag vet att jag brukar predika är att inte försöka styra upp en hund på fälten innan den springer för fullt och vet att det är att finna fågel som gäller. Detta har jag sett många syndat mot i höst och tveklöst går det ut över både fart och förmågan att finna fågel.

Richard Persson gav mig en läxa
För ganska många år sedan, under ett prov med Kassandra ”ila”, som efter vad jag själv tyckte revierade fältet snyggt och prydligt fick jag på pälsen av Richard Persson. Richard kom fram till mig direkt efter släppet och sa på sin härliga skånska ”du måste väl för fan se till att släppa på lydnaden, hon jagar ju inte”. Jag såg nog ut som en fågelholk men så här var det. När Ila kom i närheten av mig i sina slag så stelnade svansen, som annars ”piskade” lite lätt under galoppen. När hon kom tillräckligt långt ifrån mig igen började svansen gå. I närheten av mig var hon fullt koncentrerad på mig och inte på jakten hon var helt enkelt orolig för att jag skulle vara missnöjd med hennes slag över fälten. Det var nog ingen annan än Richard som skulle noterat det här men så rätt han hade och så ofta jag tänkt på den kommentaren! För er som är så nya så ni inte vet vem Richard är så är det en av dem som jag anser vara bland de absolut duktigaste vi har på att träna stående hundar här i landet.

Att finna fågel borde vara det viktigaste för en stående fågelhund
Visst är det viktigt med reviering och visst är det snyggt att se en hund som tar fälten som de ska tas. Som alla vet, som läst min bok, så lägger jag ned en hel del tid på mina hundar med att putsa på revieringen – men det är en balansgång. Mer än en gång har jag balanserat fel och fått hejda mig och tänka på Richards ord. När jag då släpper på kraven och låter hundarna jaga mer som de vill så blir det helt klart fler fågelsituationer och trevligare hundar. Det är individer vi jobbar med och som alltid gäller det att läsa sin hund. Ja – jag vet, jag har stora krav och läser fel ibland…

Vad skiljer mellan hunden som ofta hittar fågel och den hund som sällan hittar fågel?
Säkert är att det är mycket som påverkar viltfinnarförmågan hos våra hundar, arvet har så klart betydelse, men om jag tänker tillbaka på de hundar jag sett på träning och jakt under de senaste åren är jag helt övertygad om att en del av dem jag sett som har svårt att finna fågel har tränats sönder. En ovillkorlig lydnad ska vi ha på våra hundar men det är definitivt inte samma sak som att vi ska tillämpa lydnaden hela tiden! Nog är det trevligare med en hund med själen kvar än en robot…

Norska hundar
Det är sällan eller aldrig jag har norska hundar här som är dåliga på att finna fågel. Det är också sällan de norska hundarna har drillats i reviering även om det säkert skulle behövas på sina håll… Det är dessutom i de allra flesta fall hundar som jagas mycket över och som sagt – det är jakten som gör en jakthund.

Trevligt besök i Skåne
Bilderna som får illustrera detta inlägg togs när jag besökte vännerna Lasse och Jenny i Skåne på deras nya gård – och vilken gård sen! Mängder med fasaner fanns det men Bössan fick vila denna gång. Jakten blir roligare lite längre fram när fåglarna etablerat sig ute i markerna… Men nog sattes hundarna på prov när det sprang hur mycket fasaner som helst framför.  Det gällde för dem att vara försiktiga men samtidigt djärva nog att trycka fast fåglarna.  Att sedan ha en rejäl avance när det väl blir klartecken för resning var ett måste för att få dem på vingarna.  Nejdå, som alltid fungerade inte allt helt perfekt men jag vet vad jag ska jobba på.  Kan man inte se felen hos sina egna hundar så lär det aldrig bli bättre…

Tack Lasse och Jenny för ännu ett par suveräna dagar och inte minst ett par trevliga kvällar!

4 kommentarer till “Dressera inte bort själen i din hund”

 1. Tommy Nilsen skriver:

  Hej Anders
  Veldig bra skrevet og en god formidling til mange hunde eiere, vi har et individ på 4 bein og ingen maskin. Noen hunder har iboende revierings kunnskaper og da blir det automatikk i søket og noen har det ikke, men jeg er helt enig at man ikke skal ”presse” hunden til det. i rette former bør hunden ha selvstendihet og frihet under ansvar. Det vi ønsker er jo en hund som er mottakelig for dressur og en effektiv hund som sammarbeider med fører og bringer seg i kontakt med fugl uten å miste sjanser. vi balanserer litt på kniveggen om det blir for mye tjas og mas, hunden blir innefektiv og blir for mye bundet til fører, og hunden tenker slik: ”gjør jeg riktig nå far er du fornøyd” den Hunden blir helt klart mer opptatt av fører enn å jakte og finne fugl, Når det er sagt er det jo forskjell på hva de praktiserer på jaktprøve I Norge, Sverige og Danmark. Men uten tvil er det jakten som gjør en jakthund.
  Tommy

 2. Lennart Kareld skriver:

  Hej Anders!
  Mycket av det som Du skriver tycker jag som lärt det mesta av Dej inte behöver kommenteras. Detta att inte dressera bort hundens viltfinnaregenskaper måste jag verkligen hålla med om. Hunden näsa och efter viss erfarenhet att finna fågel är ju långt bättre än vår egen,det är ju därför vi har hunden som jaktkamrat.
  För övrigt kommer Merja och Pelle på Din valpträff på söndag, själv jagar jag älg, Aron har har redan ställt en.
  PM Lördag åker Emmelie och jag på debutantprov i öppenklass
  Hälsningar Lennart

 3. anders skriver:

  Då håller jag tummarna – men jag tror jag missat något – var inte debutantprov till för dem som inte hade gått prov tidigare… Kanske man skulle anmält sig…

 4. Michael skriver:

  Hej. Jeg synes det er en fin og lærerig erkendelse du har gjort, af Ricard Persons bemærkning. Jeg har flere rutinerede jagtkammerater der har sagt, at det glæder dem at opleve, at jeg næsten mister kontrollen over hundens fuglearbejde. Det gør at hunden arbejder frit og rigtigt godt, siger de. Jeg tænker, at det er lidt af den samme lære du her beskriver. At kunne have kontrol over hunden, uden at det skal påvirke hundens naturlige søg og jagtdrift.

Lämna en kommentar