Imponerande resultat och positiva människor

Lite skydd undan regnet med tid för fika och snack var inte såt dumt...

Lite skydd undan regnet och tid för fika och snack var inte så dumt...

Återigen en trevlig dag i hällande regn. Det var andra valpträffen för vår egen P–kull tillsammans med valpar från Prästgårdens, Hedängens och Herrskapets kennel. Så glad man blir när man ser förare som verkligen jobbat med sina hundar – och gjort det bra!  Samtliga förare förde sina hundar utan koppel och genomförde de övningar i passivitet och inkallning som de hade fått i uppgift att klara tills denna träff. Vad som också gjorde mig glad var att se 18 eller om det var 19 hundar som när det fick klartecken för förarna glatt drog iväg och gav sig in i leken med övriga hundar.

Att dessutom få se att nästa alla klarade av övningen där vi enbart skulle jobba med tecken var otroligt kul och imponerande och ett kvitto på att ni jobbat rätt och bra.

Det kan bli problem…
Det vore ju väldigt olikt mig om jag inte hade något att anmärka och det blev det gott om tillfälle till när vi kollade av stoppet i viltsituationer. Nåja, i och för sig var resultatet väntat.

På så unga valpar har inte jaktlusten hunnit bli speciellt stor men jaktlust fanns det, allra mest hos münstervalparna. Som förare är det så klart kul att se att hunden har jaktlust men det där stoppet som nog väldigt många av förarna trodde satt riktigt bra, och faktiskt gjorde det då vi tränade utan vilt, var nu som bortblåst… Vad vi fick se var totalt olydiga små valpar som hejdlöst drog efter kaninerna och inte visade det minsta tecken på att höra förarens kommandon och signaler.

Svårt men nödvändigt
Tanken med övningen var att försöka få förarna att förstå vilka drifter som triggas igång i en viltsituation och vad som krävs för att hunden ska lyda i dessa situationer.  Det  tror jag att alla nu har insett… Det kvittar hur många bollar man rullar eller dummys man kastar eller hur många kilo köttbullar man använder – det är respekten för ledarens kommando som gäller om det ska bli en trevlig tillvaro med hunden framöver då jaktlusten ökat många gånger mer. Att korrigera sin hund på rätt sätt och med rätt kraft är svår, inte särskilt kul, men nödvändigt…

Fågelsituationer
Vid nästa träff, när det nu blir, är det fågelsituationer som gäller och då mina vänner ska stoppet sitta! Själv skulle jag inte komma på tanken att släppa en hund i en fågelsituation innan stoppet sitter. Men visst finns det många som gör det och vill ni springa med en långlina efter hunden eller korrigera i fågelsituationerna eller ännu värre sätta på ett el–halsband så gör gärna det men inte här hos mig…  

Tack
Stort tack till alla som varit med på träffarna! För mig har det varit jättekul att ha er här och min gissning är att de allra flesta kommer att klara av även stoppet i viltsituationerna när ni tänkt till lite över vad ni sett i dag och vad vi snackat om.

Lycka till!

/ Anders L

En kommentar till “Imponerande resultat och positiva människor”

  1. Torun Brate skriver:

    Tack för en jättetrevlig och lärorik dag !!

Lämna en kommentar