Min hund jagar lemmel…

Uppenbart är det lemmelår i år att döma av alla mejl jag får om hur man ska göra när hundarna intresserar sig för lemmel och inte som man tänkt sig att söka ut i fina slag över fjället och leta ripor. Finns det några rutinerade fjälljägare som läser detta och vill ställa upp och dela med sig av kloka råd blir säkert många tacksamma och jag slipper svara på fler ”lemmelmejl”. Jag har egentligen inte några bra tips att komma med. Ett enda år då det krällde av lemmlar på fjället har jag varit med om. Vad jag gjorde då var att låta gammelhundarna leta upp kullarna och sedan släppa unghundarna som då så småningom började förstå att det var fågellukten som var det allra roligaste. Men hade det varit lite eller knappt några fåglar alls på fjället det året hade jag nog valt att lämna fjället och jaga på skog i stället… Som sagt, någon som har några godar råd så skriv gärna en kommentar!

 

 

4 kommentarer till “Min hund jagar lemmel…”

 1. Michael Fossum skriver:

  For min del brukar jag berätta för hundarna att detta ger vi f.. i (!), precis som med ren, hare och andra ”ej godkända vilt”. Hur man gör detta beror lite på hunden och hur starkt intresset är. Det kan är dock en bra idé att – som du säger – hundarna först har lärt sig hur fantastisk bra och trevligt det är med fågel. Annars har jag sett att lemmeljakten ofta blir intensivare när hunden – specielt unghunden – är trött. Men vem vet, kanske jag har helt fel, möjligen bättre att ha med en löptik eller ett kilo oxfilé som hunden får nosa på när – och om – den till slut inte bryr sig om de små gynnarna, jag vet inte hur Premack eller Pavlov hade gjort i samma situation. Hur som helst, bra för oss att det finns gott om dem i år, då har rovet annat att sysselsätta sig med än att käka ripkycklingar….
  Michael

 2. Tone Gulowsen skriver:

  Hei Michael,
  Det var godt å lese ditt kontante svar.
  Vil du si at det samme gjelder 4månader-valper?
  (Her hvor jeg er m min valp for noen uker, kryr det av lemmen, noe ren og en gang iblant hare. Av folks fotos, ser jeg at noen bruker sin m.l. på hårvilt også. Det er vel bare noe man selv må velge.)

  Hilsen Tone, som håper på svar.

 3. Michael skriver:

  Hei Tone,

  Svaret var kanskje litt mer kontant enn ment:-) Jeg har iallefall ikke hatt problem med lemmenjakt, annet en en gang med en unghund som var veldig sliten etter to ukers jakt, senere hadde heller ikke denne problem. Men det er ikke lett når det kryr av de så mange sliter med dette. Jeg tror dog at med bra grunndressur og god respekt for fører så går det å fortelle hundene at dette er NO-NO. (bare for at jeg sier det så får jeg vel enorme problemer til høsten:-)) Med en 4 måneders valp ville jeg tatt det med ro, jobbet med stopp og grunndressur og etter dette først fått den i mye fugl innen du tar fatt i dette. Da gjelder det også at den ikke for holde på med ”fri” lemenjaktunder tiden. Ellers får du tröste deg med at du sparer på forkontoen i alle fall:-)Lykke til!

  Michael

 4. admin skriver:

  Tack för ett bra svar Michael – jag är helt enig!

  / Anders L

Lämna en kommentar