Oj, så många som är trötta på Anders Hallgrens svammel…

Ett par tre kommentarer hade jag väntat mig efter mitt tidigare inlägg om Hallgren. Men så många kommentarer och mejl som droppat in hade jag definitivt inte väntat – kul att fler än jag är så innerligt trötta på svamlet från Hallgren och också inser vilken skada det ställer till.

En bland fler som hört av sig och också skrivit ett inlägg på sin hemsida är Michael Fossum. Inlägget är bra och klart läsvärt. Vet också att Michael kommer att skicka in en insändare till Hundsport om Hallgren – ska bli kul att se om de tar in den…

Ännu mer pengar att tjäna – Jeppe Stridh plussar på med 1000kr/timme
Många som mejlat och lämnat kommentarer har erbjudig sig att vara med att betala en del av arvodet till den som kommer hit, håller en kurs med mjuka metoder – och visar resultat i kaninhägnet. Nu har även Jeppe Stridh hört av sig och erbjudigt sig att plussa på med ytterligare 1000 kr/timme Det vill säga en timlön på 2000 kr!

Ingen har antagit erbjudandet och så kommer nog inte att ske heller…
Ingen har så klart hört av sig och erbjudit sig att komma hit trots att jag också mejlat till några instruktörer som säger sig ha antijaktträning på programmet – Jag är inte förvånad…

Jag har jobbat med hundar av olika raser i hela mitt vuxna liv, de senaste sex åren på heltid med enbart stående fågelhundar. Tro mig, jag och tusentals andra som har många års erfarenhet av jakt, prov och träning med de här hundarna är precis lika stora djurvänner som de flesta andra hundägare och skulle inte vilja något hellre än att slippa använda några som helst fysiska korrigeringar. Precis som jag har många givetvis provat att använda de flesta av de mjuka metoder som rekommenderas. Jag har även rådfrågat och diskuterat med mycket duktigt och erfaret folk från olika delar inom hunderiet. Det är bara att konstatera att det sätt jag jobbar på, visar i mina filmer och skriver om i min bok med, små variationer, fungerat bäst för mig och för några tusen andra i Sverige och runt om i Europa.

Några citat från SKK:s dressyrpolicy. ”För vall-, bruks-, skydds-, tjänste- och jakthundar är kraven väsentligt högre, och det kan därför ibland krävas en mera eftertrycklig dressyr för att hunden ska fungera pålitligt även i en svår eller frestande situation”. ”Dressyren ska individanpassas I den mån korrigering eller tillrättavisning ändå behövs i samband med hundutbildning, får denna aldrig vara onödigt hård”. Det vill säga till och med SKK som låter Hallgren breda ut sig med sina påstående utan att ifrågasätta något inser att korrigeringar behövs. Att sedan SKK också skriver i sin dressyrpolicy ”Av våra sällskapshundar fordrar vi normalt endast en viss grad av lydnad” är kanske en av orsakerna till att vi ser alla dessa stackars hundar som inte kan släppas lösa utan tvingas framleva sitt liv i ett några meter långt snöre…

I Norge krävs fårrenhetstest där el–halsband användes för att säkerställa att fågelhundarna inte jagar får under jakten. Är det någon som verkligen tror att norska kennelklubben eller norska myndigheter skulle kräva detta om det skulle gå lika bra att enbart belöna hundarna för att få samma säkra resultat?

Några kommentarer till kommentarerna…
Normalt godkänner jag alla kommentarer som kommer till sidan och kritik mot det jag skriver ser jag bara som positivt! Jag är fullt medveten om att jag har en del att lära och förbättra! Men jag vill ha en seriös sida som uppskattas av mina besökare, jag vet att många som besöker min sida har lång erfarenhet av jakt och jakthundar. Med ca 18000 besök på sidan under juli, mitt i semestertider, så känns det också som jag lyckats ganska bra med sidan. Men nu har det kommit en del kommentarer som jag ser som gränsfall.  kommer ni med kritik riktade mot någon person tycker jag nog att det minsta man kan begära är att man talar om vem man är och vad man har för erfarenhet av de hundar och den dressyr det handlar om. Referera gärna till de resultat ni uppnått på proven så kan ju alla kontrollera att det ligger fakta bakom det ni säger…

Mikk: Tack för din kommentar och länkarna i den, intressant läsning för många tror jag! Träning i långlina är dock inte vad jag kallar mjuka metoder men det skulle ändå vara kul att se TS här på kaninjakterna och se hur det fungerar efter en stund då hunden fått gått efter och ta några skadade kaniner…

Jossan: Vi har en sak gemensamt vi har aldrig hundarna i koppel för jag gissar att du inte går med barnen i koppel… Förstår också att du inte jagar med din hund för att släppa hunden på ett skarpt eftersök efter vilt utsätter den garanterat för mer än vad du skulle vilja utsätta barnen för…

Frida: ”nästan bara belöning” Nästan var ordet sa Bill till Bull. Du är välkommen hit att visa hur det ska gå till, timpengen är som du ser väldigt bra…

Jenny: Du har skrivit ytterligare en kommentar, ett ”påhopp” på Michael, som inte tillför något men om du presenterar dig och din erfarenhet av de hundar vi jobbar med så tar jag in även den kommentaren.

Kanske ett bra förslag…
Ett förslag kom per mejl och löd så här: ”Mitt förslag är att Ni alla ”hårdingar utan velourverall”, skriver en insändare alt ÖPPET BREV tillsammans, till HUNDSPORT OCH SKK (separat) och ifrågasätter Hallgrens kunskaper och uttalanden etc. om det är förenligt med SKK verksamhet och policy och om SKK kan officiellt proklamera att dom står bakom Hallgren till 100% och att det är av vikt för HUNDSVERIGE att Hallgren får fortsätta med sina uttalanden i HUNDSPORT.

 Det är nästan närmast att jämföra med om Jägareförbundet/Svensk Jakt skulle låta en antijakt-personlighet få en helsida i varje nr av Sv. Jakt.

 Tro att det kommer bli en spännande konsekvensanalys av SKKs agerande om dom vidhåller Hallgrens förträfflighet då dom förmodligen alldig har blivit ställda inför aktuell fråga.”

Visst är det ett ganska vettigt förslag, om någon vill ta tag i det ställer jag så klart upp och skriver på men nu hinner jag helt enkelt inte med så mycket mer skrivande i detta ämne. Jaktsäsongen står för dörren, hundarna kräver sin tid och några kurser återstår innan det blir dags för jaktsemester!!!

/ Anders L

 

 

11 kommentarer till “Oj, så många som är trötta på Anders Hallgrens svammel…”

 1. Annette Kvarmans skriver:

  Återigen ett bra inlägg,tack för det Anders !!

 2. Karina Hansson skriver:

  Jag är också beredd att sponsra timpenningen för den som kommer och visar hur man tränar med mjuka metoder i ditt kaninhägn. Skulle verkligen vara intressant att se. Jag har inte möjlighet att komma ner och se det med egna ögon. Hoppas du kan filma det så vi får se så man själv kan lära sig detta när hunden väl satts i drift.
  OBS! Jag har själv gått en instruktörsutbildning via Hundens Hus som enbart tränar med mjuka metoder. Var nyfiken och ville se vad de kunde ge mig som dressör av tjänstehundar.

 3. admin skriver:

  Hej Karina
  Det är några till som via facebook erbjutit sig att sponstra timenningen, bland andra Stefan Nilsson som har många många års erfarenhet av jakt och träning med stående fågelhundar – vi kan nu erbjuda minst 3000 kr i timmen… Läs också kommentaren från Anders Östergren i det tidigare inlägget om Hallgren och artikeln han länkar till i tidningen Våra Husdjur…

 4. Jenny skriver:

  http://www.youtube.com/user/klickerklok#p/u/171/K2ZEhaUVRqo

  Här visar Thomas (som tidigare här nämnts som en velourtränare) att genom att använda premacks princip, inte korrigeringar, inte köttbullar, kan få sin mycket upptända hane att välja bort en tik i höglöp för att först springa förbi och apportera. Thomas belönar sedan hunden genom att skicka den att få lukta på tiken. Jag tror nog att skillnaden med självkontroll för hunden i ett harhägn inte skulle vara stor och dessutom inte skapa några större problem för Pax…. detta är sk velourträning.

 5. Trond Lereng skriver:

  HEI.

  Jeg har lest din utmerkede artikkel om Anders Hallgren. Det er tydelig at oppegående hundefolk sliter med det samme i både Sverige og Norge. Altså at våre medlemsblader Hundesport stadig presenterer et ensidig, og ytterligående syn på hundetrening og hundehold. Dere har Anders Hallgren. Vi har Gry Løberg. Hun gis også stadig spalteplass hvor hun fritt kan raljere med sine spesielle meninger.

  Dette er to personer som med sine tilhengere, er til skade for selve hundesaken. Dette fordi de fornekter hvordan hunden fungerer som sosialt vesen. Fellesnevneren for disse to er også at de ikke kan vise til praktiske resultater innen trening og håndtering av hund.

  Jeg har alltid brukt mye tid på å studere tispemorens atferd når vi har hatt valpekull, og hvordan ”kampen for tilværelsen” arter seg valpene i mellom. Jeg sitter også nå og studerer våre to 3 måneder gamle valper, og hvordan disse må innordne seg de andre 8 voksne hundene. Jovisst ignorerer og overser tispemoren og de andre voksne, men bare til et visst punkt. Hvis ikke deres signaler etterkommes så slår de lynkjapt til – på fagspråket kalt positiv straff. Verken mer eller mindre. Slik er virkelighetens verden! Det blir en del ”nei” i løpet av dagen for å si det slik.

  Hvis hundeeier kun skal overse og ignorere uønsket atferd, dvs. at intet skal korrigeres, men kun ønsket atferd skal gis oppmerksomhet, vil det bli veldig vanskelig for valpen å forholdet seg fornuftig til hundeeier.

  Jeg har forøvrig skrevet en del artikler om trening av hund. Blant annet i bladet Fuglehunden. Har også hatt et par – tre leserinnlegg på trykk i Hundesport. Men dessverre ikke uten sverdslag. Redaktøren av Hundesport forsøker hele tiden å sensurere innlegg som hun selv ikke liker.

  Flott at du som erfaren, praktisk hundemann med topp resultater engasjerer deg i dette.

  Ta gjerne en kikk på mine hjemnmesider, http://www.tiurheimen.com og http://www.jotneheimen.net. – artikler.

  Vennlig hilsen

  Trond Lereng

 6. admin skriver:

  Jenny – Jag vet att de, som liksom jag och Jeppe Stridh, haft löptikar med på våra kurser under alla år inte är speciellt imponerade över att hunde appoterar i närheten av en löptik – det ser jag på varje kurs som löptikar är med. Jag vet, notera inte tror, att kaninhägnet för en hund med rejäl jaktlust är otroligt mycket svårare. Som jag också har skrivit tidigare finns det vorsteh som är spontant lugna inför fågel och hårvilt, dessa utgör så klart inga problem. Som jag också skrev tidigare – det är inte de hundar jag vill ha med mig fågeltomma dagar på fjllet eller på de tuffa eftersöken. Men som sagt du är väldigt välkommen hit och uppleva verkligheten.

  Vad jag saknade på filmen var inkallningen från tiken – inte särskilt svårt men lite mer utmaning än att apportera en bit ifrån…
  / Anders L

 7. Trond Lereng skriver:

  Jenny, som Landin også skriver; Det er ikke noe spesielt at hunder utfører diverse kommandoer og øvelser selv om det er løpetidtisper til stedet. F eks på Nordenstam Hundeskoles utmerkede kurs har det i alle år deltatt tisper med løpetid. Dette er ikke noe problem så lenge hundeeierene lærer seg godt lederskap. Jeg kan også bekrefte etter 30 år med fuglehund at det er mer krevende å kontrollere jaktsugne hunder i forhold til vilt enn i forhold til løpetid.

  Trond Lereng

 8. Inge skriver:

  Jämnföra en löptik med jaktretning går inte, efter att ha haft vorsteh i 15år med påföljade årliga jakter både i skog och på fjäll men goda kambrater.
  Vid ett antal tillfällen har det varit så att tikar i höglöp funnits med på dessa jakter bland en 3-4 hanhundar, jag har inte än sett en hund som valt att uppvakta tiken framför ett sök.
  Det gäller även fågelfattiga år när det varit timmar mellan kontakterna, i tältet eller stugan kan man ha sett lite tendens till intresse.
  Men en hund som är slut av dagens jakt och som har en en befäst ledare är inte speciellt intresserade av tikar efter att husse/matte sagt nej en gång.
  Vi har en i dagens läge 2 tikar och en hund, om än det är kommenderat hopp o lek och en tik löper så kan alla i huset enkelt avbryta om han försöker kliva på, om än detta är på långt avstånd.
  Han är jagad hårvilt med och det mesta är skjutet för den hunden, att idag att få honom att stanna med en nystartad hare, räv eller ett rå framför nosen är definitivt inte enkelt, om än han respekterar fågel.
  Men för att inte kliva på en tik behövs bara en harlking …. kontentan är alltså det går inte att jämnföra situationerna.
  Man skulle kunna tro att detta är en hund utan drift men det är det inte, har fått hämta honom åtskilliga ggr när han smugit iväg när grannens tik löp och suttit där 2km bort (obs du har han varit ute på gården själv).
  Sedan så måste jag säga efter att ha läst Landins bok först i år att precis så har iaf jag befäst lydnaden och definitiv inte fått tryckta hundar, en beklämd tryckt hund är en hund som inte vet varför en korrigering kommer och vi alla provar väl med nej först (men bara ett nej).
  Vet dom inte vad NEJ är så vet dom inte vad bra är heller och befäster man detta i ung ålder så behövs oftast inte något ”övervåld” i framtiden.

 9. Det behövs ingen speciell metod eller ”princip” för att få hanhundar att låta bli löptikar! Den som anser/tror det vissar på stora brister i ämnet ”Hundkunskap”. Och det kanske är just det som är kärnan till att den här diskussionen nu äntligen ser ut att kunna blomma ända upp till ytan. Liksom flera av er berättar, har inte heller jag sett Anders Hallgren eller någon av hans adepter arbeta med hundar. Jag menar ARBETA – inte träna cirkuskonster. Jag är verkligen glad över ert stora engagemang och jag hoppas också att du Trond kan finna stöd för din filosofi tillsammans med Terje Östlie och andra duktiga hundprofiler i Norge. (Jag känner till er oro efter skrivelsen om förbudet mot stryplänk.) Nu får vi hålla tummarna för att Michael Fossums skrivelse publiceras. Det är dags att alla får veta sanningen!

 10. harry hoppe skriver:

  Hej – var kan man läsa ditt tidigare inlägg om Hallgren?
  Vänligen
  Harry.

 11. anders skriver:

  Hej
  Sök på Anders Hallgren på hemsidan, det var så länge sedan nu så jag kommer inte ihåg vilket datum det var, men någonstans finns det…

Lämna en kommentar