Dags att träna rapportering och avance…

Sol, blå himmel, lagom med vind och en halvdag ledig gjorde att jag äntligen tog ett rejält tag i träningen med mina egna hundar. Träning är inte så kul så här mitt under jaktsäsongen men ibland är det nödvändigt. Nu menar jag inte träningen med lilla Queen. Valpträning är ett måste och det gillar jag som bekant…

På köksbänken har det sedan en tid legat en notislapp där man kunnat läsa följande: Jana, kolla upp rapportering. Astrid, öka avstånd vid resning. Britta, kolla upp rapportering. Queen, experiment inför valpträffen. Skratta inte, har man dåligt minne så har man, då är små gula lappar bra. Vänta några år så är ni där ni också…

En kopp kaffe i lugn och ro och en stunds funderande där jag i tankarna gick igenom de mest tänkbara och otänkbara scenarier som skulle kunna inträffa under träningen och därefter ut i omgivningarna där jag hade bett ett gäng rapphöns flyga ut.

Det här med att fundera igenom träningen rekommenderar jag, men vet också att många struntar i detta. När det väl händer saker, så händer det snabbt, då finns ingen tid att stå och undra över vad man ska göra…

Ensam är stark…
Nja, att ensam är stark är kanske inte riktigt sant men när jag har något att fila på i träningen så vill jag minimera alla störningar och vara ensam med hundarna. Först när allt sitter är det dags att blanda in andra människor och hundar. Kurser är nog det sämsta möjliga förhållande för träning – sa han som lever på att ha kurser, men så är det faktiskt.

I dag var dagen då allt flöt som det skulle. Jana kom klockrent när jag från ett gömsle visslade in henne från ett stånd. Detta fungerade dåligt på fjälljakten för någon vecka sedan, men uppenbart så hade påminnelsen hon fick då gjort gott. Britta fungerade inte, hon stod kvar och låtsades inte höra vid första försöket. Efter en liten påminnelse om vad som ska gälla vid inkallningssignal gick andra försöket hyfsat bra men med en för snabb återgång till fågel. Än så länge känns det inte alls säkert för Brittas del. Den tjejen får stå på observationslistan. Astrids avance gick dessvärre inte att träna i dag, hon skötte sig suveränt och några ingripanden behövdes inte. Skit också, jag som verkligen var förberedd på att ingripa… Men jag vet att hon är ojämn så det blir att jobbar vidare. Det är bara att konstatera att med så många hundar som jag har just nu, och så mycket jobb med andras hundar är det svårt att hålla den klassen som jag hade med gamlingarna, med Albin och Dagny i topp.

Avancen är givetvis viktig och att jag kan resa på avstånd är nödvändigt åtminstone om jag ska jaga fasan i de marker jag har tillgång till. Vem vill försöka ta sig in med bössan i höga taggiga buskar för att få hunden att gå framåt – inte jag inte. Och även om jag skulle vilja kommer fasanen att ha löpt i väg för länge sedan då jag äntligen kommer fram till hunden. Jag har lite svårt för att förstå de domare som ger höga betyg åt hundar där det krävs att förarna springer som galningar fram intill hunden för att den ska resa, alternativt går bakom hunden och klappar i händerna. Måste vara skitsvårt att klappa i händerna samtidigt som man håller bössan, men de här domarna kanske inte jagar…

Kickan stod inte med på notislappen, hon brukar rapportera spontant och avancen fungerar också som den ska i de allra flesta fall. En halvdan avance häromdagen bryr jag mig inte så mycket om, en gång är ingen gång men händer det igen blir hon med på bevakningslistan…

Queen, experiment stod det på lappen, inte så farligt som det låter. Det är nu ett par veckor kvar tills valpträff nummer två och jag har ändrat om en hel del i upplägget på valpträffarna för att försöka nå ett ännu bättre resultat. Ständig förbättring gäller ska väl inte bara gälla inom industrin… Queen får agera försökskanin, eller kanske rättare sagt försökshund och så är långt ser det bra ut. Mer om hur vi jobbar får vi ta en annan gång…

Fågel för Queen? Jodå, för skojs skull har hon fått känna på några fåglar. Står en sekund eller tre, reser och springer efter tills jag stoppar. Precis som jag vill ha det, alltför fasta ståndanlag så här tidigt är jag glad att slippa, det hade jag nog av med Astrid. Om några veckor är det dags att ta tag i fågelsituationerna på allvar så hoppet står till att vi slipper snö….

Snackisen inom SVK
Mycket hundfolk har jag träffat och än fler har mejlat mig. Tveklöst är det väldigt, väldigt många som är förundrade över regeländringarna. Många uttrycker farhågor för att det kan bli ett A lag och Ett B-lag av det hela. A-laget med bra hundar som startar direkt i öppenklass och B laget med hundar som inte apporterar och kanske är skotträdda, startar i unghundsklassen. Inte vet jag om det kommer att bli så men skulle så vara fallet hoppas jag att mina valpar och valpköpare kan visa att vi platsar i A laget!

På gång
Ser fram mot en fasanjakt i Östergötland i veckan, där lär jag få se om mina små fyrbenta kompisar fungerar som de ska…

 

3 kommentarer till “Dags att träna rapportering och avance…”

 1. Peter Nilsson skriver:

  Appropå SVK-regeländring – fick lära mig ett nytt ord för kommande unghundsklass: ”fågelhundsagility” – snart en ny lekfull hundaktivitet nära dig 😉

  //Peter

 2. anders skriver:

  Den var lite kul – och det ligger något i det….

 3. Linda Eklund skriver:

  Kul att se Queen, oj så fort tiden går, så fin så. =)

  /Linda

Lämna en kommentar