Utnyttja unghundarnas inlärningskapacitet…

Normalt har alla mina hundar vintersemester så här års, de får mest springa fritt och göra som de vill… Har alltid upplevt att detta som positivt och när våren kommer och träningen drar igång är hur sugna som helst på att få komma ingång och jobba.

Men med ett par unghundar i flocken kan jag bara inte låta bli att utnyttja den enorma inlärningskapaciteten som valpar/unghundar har. Lilla pointern Astrid har fått jobba på med sitt fria apportsök och nu känns det som om hon utan problem bör kunna klara den apporttest som de brittiska hundarna måste göra. Hon har nu gjort sig förtjänt av vintersemester…

För Queen, dryga sex månader nu, är det i stort sett allt som behövs för kommande prov i elitklass som tränas. Dirigeringsövningarna går bättre och bättre och utkommandot sitter riktigt hyfsat. Just nu har vi fått några centimeter snö och vad passar väl bättre då än att göra de första blodspåren. I skogen ligger det fläckvis med snö så jag ser var jag har gått och kan ha ordentlig koll på hur hon spårar och hur hon jobbar när hon går förbi vinklarna. Ett viltspår, anlagsklass, är ju ett måste för ett jaktprovschampionat och det målet måste man väl ha…

Kaninsläpet klarar nu Queen acceptabelt så mer släpspår väntar jag med tills det blir barmark igen. Rävsläpet då – ja någon räv lär hon inte få känna på än på länge men jag förbereder rävsläpet genom att öka på tyngden på apporterna. Hela tiden är det bara konkurrens, lek och bus med de tunga apporterna som gäller.  Absolut inga krav! Den dagen hon kommer med en sjukilos dummy  i bra fart och med glad uppsyn är det dags för första rävsläpet. Som det ser ut nu blir det rävsläp redan till sommaren. ”Landin apporten” har redan kommit till användning och för er med valpar ur Q-kullen som inte redan har en sådan apport hemma rekommenderar jag att ni beställer en av Zandra.

Jobba med drifterna…
Under jobbet med apporteringen har det varit kul att studera skillnaderna mellan Astrid och Queen. Om Astrid har jag skrivit tidigare att hon har en rejäl kamplust och att det var den jag utnyttjade under träningen. Efter vad jag sett så här långt har Queen betydligt mindre kamplust med desto större bytesmedvetenhet och rätt utnyttjad kommer man ganska långt med den också…

Saknar er…
Visst är det skönt med all egentid jag har under vintermånaderna men redan nu börjar jag längta efter att få dra igång med de första kurserna. Som vanligt blir det ungefär lika fördelning mellan svenska och norska ekipage på kurser och träning. Lite kul är det också att det i år även kommer träningsgäster från både Finland och Danmark. Utöver det som är planerat här hemma blir det, tillsammans med Sten Christoffersson, en kurs för de blivande yrkesjägarna på Öster Malma. En och annan föreläsning är också planerad som lite omväxling till det praktiska jobbet ute i markerna.

 

 

En kommentar till “Utnyttja unghundarnas inlärningskapacitet…”

  1. Cattis skriver:

    Så kul att läsa vad du gör med dina hundar men visste väl det att full semester är det inte trots lågsäsong:).
    Är också sugen på att komma igång igen och ångrar verkligen att jag inte skicka dig någon anmälan vid 12-slaget… det blir att träna på egen hand.
    Jag tvivlar inte en sekund på att Queen precis som dina övriga kommer att vara din nästa SE JCH vid två års ålder och ser med spänning framemot det.
    Ha det gott/Hälsningar Catttis

Lämna en kommentar