Några pris väntas på proven i höst…

Två dagars valpträff för Q-kullen är avklarad. Fem av valparna hade möjlighet att vara med. Eller kanske man ska säga unghundarna nu när det har blivit drygt åtta månader gamla. Helgen blev intensiv och även om det kanske gick lite väl snabbt ibland hann vi med att prova på det mesta. Egentligen allt vad en hund ska klara för att starta på jaktprov till hösten.

Hundarna i kullen är jag hur nöjd som helst med, och jag tror och hoppas också att valpköparna är nöjda med sina hundar. Maken till positiva och arbetsvilliga hundar får man leta efter.

Eftersöksgrenarna
Eftersöksgrenar handlar ju i stort sett om att apporteringen fungerar som den ska och för sin ålder hade flertalet i kulle kommit väldigt långt. Min gissning är att inom en halv till en månad är åtminstone fyra av hundarna i kullen klara för att starta eftersöksgrenarna i Ökl. Betydligt längre tid har vi på oss innan proven drar igång, så det ska nog gå bra för fler.  Visst allt kan hända på prov men om det fungerar som det ska under ett tiotal träningar under provlika förhållanden vill jag påstå att man med gott samvete kan starta på prov.

Fältarbete
En heldag på fälten hos Andreas Jansson var inbokad på träffen och det blev precis lika givande som det brukar vara. Jag vill påstå att efter det jag såg så hade några av hundarna redan kunnat gå till pris i Ukl. Farten på fälten har ökat för varje gång vi varit ute, än är det långt ifrån maxfart men helt klart bra för åldern. Så vitt jag kommer ihåg hade vi en enda eftergång på fågel i helgen, kommer inte riktigt ihåg vad hunden hette… Nåväl den lilla eftergången hade accepteras i Ukl och samma förare visade tidigare på dagen ett mycket imponerande stopp för en hare som gick upp alldeles intill hunden. Kanonbra jobbat! Apropå hare – samtliga som var här hade ett hundraprocentigt stopp då vi testade i kaninhägnet.

Ok – allt var så klart inte bra, ett par av hundarna i kullen hade inte varit med på fälten tidigare och gjorde som alltid unghundar gör – ”racade” och skulle leka. Vi ser det på proven också, även om jag önskade att alla hade sett till att ta bort det här innan de startar på prov. Det tar inte lång stund att komma till rätta med, under förutsättning att grundlydnanden sitter som den ska – men det borde den ju göra innan det är dags att släppa i fågelmarker… Det blir till att jobba på.

Flera i kullen har riktigt starka ståndanlag. Detta är ju både på gott och ont, men det gäller att göra allt rätt om inte avancen ska bli lidande…

Snart till Stefan Nilsson i Skåne
Detta var den sista ”officiella” valpträffen som jag höll i för Q-kullen. Nästa träff överlåter jag med varm hand till Stefan Nilsson. Vi ser fram mot att få goda råd från honom om hur de Skånska fälten ska tacklas.  Om 14 dagar bär det iväg och det ska bli kul att höra om Stefan är av samma uppfattning som jag att kullen är riktigt bra och att vi borde kunna få se några av hundarna gå till ett  första pris i Ökl till hösten…

Även om det nu inte blir några fler valpträffar så hoppas jag att mina valpköpare känner att de är välkomna när som helst på lite träning…

 

4 kommentarer till “Några pris väntas på proven i höst…”

 1. Roger Kempainen skriver:

  Så häftigt att läsa om valpträffen och se de härliga bilderna! Önskar SÅ att vi varit med. Ser fram emot träffen hos Stefan om än med en viss bävan :). Jag blir också väldigt glad över ditt omdöme om kullen. Ska berätta om detta för Bork. Vi påbörjar resan mot Skåne redan nu på torsdag. Ses snart/ Roger, Birgitta, Bork & Queso

 2. anders skriver:

  Ser fram mot at träffa er ockå – det var många som saknade er i helgen!

 3. Victor Paulsson skriver:

  Va väldigt trevligt :)

 4. Cainapaulsson skriver:

  Härliga bilder. Vill tacka dig och christin för en lärorik helg, både för oss och Gandhi. carina

Lämna en kommentar