Apportering i vatten – öka på svårigheten…

Mina kursdeltagare blir bara bättre och bättre, kul i och för sig men som vanligt gäller det att skruva upp svårigheterna om det ska bli riktigt bra. Jodå, min Queen behöver också ställas inför lite större svårigheter och så dum är inte den lilla damen utan att hon lätt räknat ut att i vattnet är det lite svårare för mig att korrigera en olydnad. Vi jobbar på detta ”lilla” problem…

En boj som ligger i vattnet har ställt till det för mer än en hund på elitvattnet, så även diverse annat som flyter omkring i sjöarna och som skräpnissarna inte orkat ta med sig hem. Våra hundar ska ju apportera vilt och inget annat och genom att lägga ut lite smått och gott på vägen ut till viltet under träningen har vi alla möjligheter att både träna dirigering och lära dem att det är vilt och inget annat som vi vill ha in. I och för sig är det pant på petflaskorna men ändå – hur kul är det att stå på ett prov och få se hunden komma ut ur vassen med en flaska… Min gissning är att inte alla domare är lika snälla som den domare som lät hunden göra om provet när den kom upp med en boll ur vassen…

Tips – förankra flaskor och bojar med ett litet ”ankare” så har du dem kvar där du vill och det blir inte lika lätt för hundarna som syndar att ta dem med.

I brist på vilt tränar jag ibland med dummies i vattnet, oftast försöker jag förse dem med måsvingar eller något annat som åtminstone ger lite ”viltlukt”. Att droppa blod på dem är också en variant. Men visst, ska vi vara riktigt duktiga så är det vilt vi ska ha och gärna en variation mellan trut, and, ejder, gås och vad vi nu kan hitta på.

Ok – mina vänner kursdeltagare. Nu vet ni vad som väntar nästa gång ni kommer hit – träna på….

Lämna en kommentar