Försommar, en intensiv period…

Vädret inbjuder inte till att sitta inne och skriva och ”olydiga hundar” står på kö för att komma hit. En liten kort rapport om den senaste tidens aktiviteter och några bilder får det bli ändå…

SVK Östra
Mellemmar i SVK Östra var här på en intensivhelg och precis som föregående år då Östras medlemmar var här blev det en trevlig helg. Att gruppen i år var förstärkt med ett par norrmän gjorde så klart inte saken sämre. Violet Andersen, en duktig tjej från Norge, fungerade som min hjälpinstruktör och jag gissar att kursdeltagarna var lika nöjda som jag var med Violets hjälp. Hundarnas lydnad låg klart över snittet redan när de kom hit men förhoppningsvis kunde Violet och jag tillföra lite smått och gott för att jakten och proven ska gå ännu bättre i höst. Tack till alla er som var här!

Öster Malma
Var tredje år utexamineras en kull viltmästare från Jägarförbundets kursgård, Öster Malma. Även för årets kull med blivande yrkesjägare hade jag förmånen att tillsammans med Sten Christoffersson få medverka med föreläsning och lite praktiskt hundjobb under ett par dagar.

Nu är väl kanske intresset hos yrkesjägare på topp för träning av stående fågelhundar och spaniel men förhoppningsvis kunde Sten och Jag bidra med något som kan komma till nytta, tillsammans har ju vi gamlingar ca 90 års erfarenhet att förmedla… 

Kanske alla vi som pratar så varmt om det där med vorsteh som allroundhund skulle ta sig en funderare på varför flertalet av dagens yrkesjägare väljer jaktlabbar (och kanske kompletterar med wachtel eller laika) i stället för vorsteh. Visst var det väl så att det var en vorsteh som var hunden för yrkesjägare om vi går tillbaka ett antal år…   Stort tack för trevliga dagar och ett mycket fint omändertagande vill jag säga till Anders Broby och Anders Clarholm, lärare på Öster Malma!

Tullgarnsmässan
En välbesökt mässa med det mesta som handlar om jakt och jakthundar och ett väder som inte kunde bli så mycket bättre. Min uppgift var att hjälpa till i montern hos Bozita Robur och kul var det! Massor med folk, både kända och okända kom fram och pratade hund och hundmat. Att informera om ett svenskt hundfoder som man vet är bra och använder själv kändes inte så betungande. Tack till ett härligt ”montergäng” för trevliga dagar och kvällar!

Queen
Träningen med Queen fortsätter på lediga stunder och tack vare lite influenser från Retrieverfolk jag träffat har dirigeringen på elitvattnet förbättrats ganska markant – men än är jag långt ifrån nöjd…  Öppenklassvattnet har jag slarvat med, det fungerade inte bra på onsdagsträningen i går.  Jag är ju oftast ensam då jag tränar och då är det lättare att lägga ut vilt och träna elitvatten. Får ta mig i kragen och se till att ta alla tillfällen i akt då jag har någon medhjälpare här att träna kast, skott och markering…

Släpspåren är inte mycket att säga om, Gås, räv och kanin brukar komma hem. Enda problemet så här lång är att hon fortfarande vill ta en sväng fram till spårläggaren, stå där och vifta på svansen en stund innan hon tar viltet och kommer.  Inga större problem egentligen, det är ju inte så ofta det står en gubbe intill viltet på jakten men för provens del får jag väl försöka bättra på det här…

En kommentar till “Försommar, en intensiv period…”

  1. Roger skriver:

    Visst är det konstigt att Vorstehn inte längre är yrkesjägarens hund.Man hör allt för ofta att dagens Vorsteh är för vek och bara kan springa efter fågel,men det tycker iaf jag saknar grund.Dom tre Vorstehar jag har/haft har vart till stor nytta i markerna med allt jag bett dom om, predatorefterhållning,älg och grisjakt och som löshundar på eftersök.Den hund jag skjutit allra mest vilt för är L,jesper ”Grabben” som bla sköt 25 grävlingar för på en månad, hur mycket övrigt vilt han är ansvarig för har jag ingen aning om.Bara att det hann bli väldigt mycket.

Lämna en kommentar