SJCh Landinarnas Queen, pointern Hulda och om reviering ännu en gång…

Så var äntligen utställningsmeriterna för Queen klara. Dryga 15 månader han hon bli innan hon gjort sig förtjänt av titeln jaktchampion. Utställningen gick över förväntan hon blev Bir, fick cert och Cacib. Nåväl det var inte min förtjänst att hon visade upp sig från sin bästa sida. Det var Annika Wängvik som visade henne och Ingrid Olofsson som var vänlig nog att ta med henne till utställningen och gav henne husrum – stort tack till er båda! Jättekul att det gick så bra men jag måste säga att något som kändes ännu bättre var att både Annika och Ingrid upplevde henne som en trevlig och lättsam hund att ha hand om. Det var första gången jag lämnade bort henne och hur bra hon än är här hemma vet man aldrig hur hundar reagerar när de kommer till ny miljö med nya människor och inte husse är med.

Min gissning är att detta blir Queens enda utställning, nu vet vi att hon är exteriört ok och jag skulle tror Queen liksom jag hellre ser att jag lägger pengar på att åka på bra jakter i stället för utställningar…

Hulda var namnet
Äntligen en pointer i huset igen! Hulda har anlänt till flocken, ett oskrivet kort och jag ser verkligen fram mot att börja forma henne till den jaktkompis och flockmedlem jag vill ha. En valp är alltid ett lotteri men förhoppningarna är på topp och jag hoppas det blir en hund jag trivs med och som springer och jagar som en pointer ska göra. Nog är det ganska fantastisk att man efter alla år är lika barnsligt glad över att få en valp i huset igen…

Har ni tröttnat på att läsa om hur jag jobbar med uppfostran och träning? Tidigare har jag skrivit en del här på sidan om hur jag jobbar med mina hundar men frågan är om det kanske räcker nu eller om jag ska skriva lite även om Hulda? Hur som helst så är tanken att jag ska försöka filma när jag jobbar med henne, jag har lite idéer om upplägget på filmandet.  Varje valp är ju en unik individ som kräver sitt sätt att jobba och kanske kan det bli lite nya vinklar på träningen den här gången…

Apropå film – finns det någon av er som läser detta som är duktig på att redigera film så hör gärna av er med ett mejl… Lite hjälp med filmande kanske också kan behövas…

Reviering Kanske detta börjar bli tjatigt nu men fler har hört av sig och frågat om jag tränar reviering på tomma fält. Svar: Nej, i stort sett aldrig och med unghunden skulle jag inte ens komma på tanken. Inte heller börjar jag forma revieringen innan hunden vet vad den ska göra på fälten – alltså leta fågel… Ok – med vissa, lite äldre, hundar går det säkert bra att ”tomträna” men som sagt jag tror inte på detta och för min del blir det inte många gånger.

 

9 kommentarer till “SJCh Landinarnas Queen, pointern Hulda och om reviering ännu en gång…”

 1. Tommy Nilsen skriver:

  Hej Anders
  Grattis med ny pointer valp, blir kul å følge med den videre, dette er en meget spennende kombinasjon. Lykke til :-)
  /Tommy

 2. rune skriver:

  Hei,

  Bommer jeg fullstendig hvis jeg sier at CM Pay i en av sine bøker beskriver hvordan han trente reviering på fugletomme arenaer, ja at han faktisk anbefalte det? Hadde en av hans bøker, men desverre ble den spist opp av en av hundene, så får ikke til å kontrollere..

 3. Roger Kempainen skriver:

  Stort grattis än en gång till framgångarna med Queen! Så himla skoj att hon håller så hög klass även exteriört. Nog kan du väl anlita ”handlers” till ringen några gånger till så att hon även får bli SUCH :). Självklart vill vi följa Huldas resa.

 4. anders skriver:

  Tack Roger! Visst är det kul med Queen och än bättre att hela Q-kullen verkar vara precis lika bra.
  Men det där med fler utställningar, hmm…. Alla våra vorsteh, utom Dagny har varit utställningschampion men till vilken nytta – ingen som helst som jag ser det. Rosetter och utställningstitlar sparar jag inte på och för de valpköpare jag vill ha så räcker det gott med de meriter som jag nu har på Queen.

 5. anders skriver:

  Hej Rune och tack för en bra kommentar! Du har säkert rätt om Pay och fler än han tränar på tomma fält. Med många hundar, inte minst brittiska som älskar att bara springa, går det säkert bra. Men jag chansar inte med mina unghundar utan ser till att de får chans på åtminstone en eller ett par när jag är ute på fälten och tränar. Bättre belöning för ett bra jobb än en fågelsituation kan ju inte en fågelhund få. För vissa raser där många individer brister i jaktlust och vilja att springa kan det bli rena katastrofen att försöka tvinga dem i ett sökmönster över fälten utan att de har något för det.
  Jag vill att hundarna ska uppfatta att en bra reviering leder till fågel och inte att revieringen är ett rent dressyrmoment.
  Kanske har jag fel i detta men det är så jag tränat genom åren…

 6. Annika Wängvik skriver:

  Tack för förtroendet att visa Queen säger jag!
  Som sagt en mycket behaglig och trevlig tik.
  Logistiken under helgen funkade super ihop m Ingrid & Tomas.
  Jag tror till och med att Queen njöt av sällskapet under helgen, en strävhårig vorstehkompis, men framförallt två söta münster :-)
  Tror till och med att det var ömsesidigt.. Hur som är hon varmt välkommen att följa med igen..
  Stort grattis än en gång till SEJCH!!
  // Annika

 7. Anna skriver:

  Grattis till SJCH och kul med en liten! Klar vi vill följa lillvalpens träning, alltid lär man sig något. Men var har fina Britta tagit vägen?

 8. anders skriver:

  Tack för det!
  Britta jagar i Norge nu och varför får vi ta en annan gång….

 9. Thomas Ellefsen skriver:

  Jovisst…. må du skrive om hvordan du trener Hulda. Selvasgt, nå vil jeg inte missa non ting. :) :) he he

Lämna en kommentar