Om Kalmar Lantmän, vintervila och rådjursrenhet

Torsdag den 24 januari kommer jag att finnas hos Kalmar Lantmän. Under dagen i butiken tillsammans med Doggy/Robur och ca 18,00 kommer jag att ha en föreläsning. Om du inte vill lyssna på mig så kan du alltid ta en fika, Kalmar Lantmän bjuder.

 Vintervila
Att låta mina hundar få en rejäl viloperiod under vintern har jag tillämpat under många år och det tror jag stenhårt på. Ok, har jag en valp är det nödvändigt med lite träning men då med betoning på lite. Med vila menar jag inte att de inte hundarna ska få motion, tvärtom. Det blir en hel del skidturer och långpromenader och så klart jakt om tillfälle bjuds. Vad jag menar är att de får vila från träning. Att hålla på att nöta och nöta på apport, grundlydnad, reviering och allt vad det kan vara avhåller jag mig helt ifrån under ett par månader. När jag sedan väl kör igång fram mot våren verkar det som om jag har helt nya hundar att jobba med. Fulla av energi och vilja att jobba.

Rådjursrenhet
Om hur man tränar rådjursrenhet finns att läsa om i min bok och i mina träningstips. Men när jag vara ute med Hulda häromdagen väcktes tanken att tipsa om en sak som kanske inte alla tänkt på – att snön kan underlätta tränigen. Det hade snöat under natten och det var inte svårt att se vilka spår som var gjorde under morgontimmarna. Jag gick och kollade på Hulda när hon passerade några rådjursspår, först utan att reagera alls.  Men plötsligt kom hon fram till ett spår där hon tvärstannade, stoppade ned nosen i spåret, lade in en ny växel och drog iväg. Nåja, jag lät henne inte försvinna men kul var det att se den där omedelbara reaktionen på ett färskt spår. Det vill säga, väldigt lätt att lägga på en korrigering i exakt rätt tillfälle om man nu vill göra det. Och nej – jag har aldrig haft några problem med att skicka mina hundar efter påskjutna djur bara för jag lärt dem att inte dra efter rådjurslöpor hur som helst. Och för att vara tydligt om nu någon vill ut och praktisera. Det går så klart inte att korrigera för att hunden sätter ned nosen i snön där ett rådjur har passerat. Du måste läsa hunden och se om den verkligen noterar någon vittring och om den vill dra iväg. Kan du inte läsa detta på din hund är det dags att du lär dig läsa…

Hulda
Lydnadsträningen är nu ett avslutat kapitel. Hon har hunnit bli fyra månader, inkallning och stoppkommandot sitter som det ska och hon har lärt sig följa vid sidan, självklart utan koppel. Hitintills har hon inte haft ett koppel på sig när jag varit ute med henne. Jag kommer alltså inte att träna lydnad mer utan jag använder de kommandon jag lärt henne när det behövs. Skulle hon någon gång inte lyda får jag så klart göra något åt det. Apporteringen jobbar jag lite med när vädret inbjuder till träning. Hålla-momentet sitter och vi har börjat träna gripande med lättare dummies.  Fortfarande upplever jag henne som en ovanligt positiv hund att jobba med.

En kommentar till “Om Kalmar Lantmän, vintervila och rådjursrenhet”

  1. Eva jonnson skriver:

    det har alltid lika kul att läsa dina funderingar, o just detta med att säga nej vid fel djurslag i rättögon blick, blev själv så glad då Stefan berätta om o renarna o Glittra i fullkarriär, där hon fick vara lös, hon respektera så bra, o bara kolla där är ni- här är jag, jag skiter i er!!

Lämna en kommentar