Om rävar och om Huldas första fågelsituationer

Det börjar dra ihop sig till kursstart och dags att kolla igenom frysboxarna. Apportvilt fanns så det räcker men med alltfler rapporter om dvärgbandmask runt om i landet skulle det kännas skönt att slippa rävar i boxen.  Vet att många känner olust över att behöva handskas med räv. Är det kanske läge för att SVK går till beslut om att lägga ned räv som släpobjekt? Jodå – jag har varit och är fortfarande förespråkare för att vi ska ha räv på proven. En kontintental stående hund ska fixa en räv, men så länge räven inte är ett måste på proven så kan vi faktiskt lika gärna ta bort den helt. Alternativt se till att rävsläpet blir ett måste för en elitklasshund.  Men jag inser att det sistnämnda alternativ är en utopi – det finns alltför många som aldrig skulle komma i närheten av ett eftertraktat jaktprovschampionat då.

Föraren eller hunden
Att en hund inte klarar att apportera räv är inte hundens fel alla gånger. Visst finns det hundar som inte ens den bästa dressör skulle kunna få hämta en 7 kilos räv. Men ibland när jag ser videoklipp på Facebook som visar apporteringsträning är det inte svårt att se orsaken till att många aldrig kommer att lyckas med en rävapport – eller åtminstone misslyckas ganska ofta och då är det inte hundarnas fel…

Huldas första fåglar
Med ett par dagar med sol, bra vind och lite vår i luften kunde jag så inte hålla mig utan lät Hulda prova på de första fåglarna. Hulda följde som väntat samma mönster som de allra flesta hundar jag haft, noterade fågelvittringen, stod till någon sekund, reste fågel och drog efter – och fick lite beröm för det. Någon nytta med detta? Tja, inte vet jag men kul var det för både Hulda och mig och så här långt har hon åtminstone lärt sig att fågelvittring är positivt…

Apporteringsträningen har fått vila ett tag, de där vårlika dagarna tog snabbt slut och att träna apportering kräver att man är på gott humör och vem kan vara på gott humör i blötsnö, blåst och allmänt skitväder – inte jag åtminstone….

En kommentar till “Om rävar och om Huldas första fågelsituationer”

  1. Erik Gullstrand skriver:

    Ha ha! Din gamle ”räv”! Kan väl inte annat än och hålla med. Men vår i luften den 6:e feb? ”Man hör de man vill höra” går ju inte tillämpa på dig eftersom du inte hör ett jota, men det går nog tillämpa på övriga sinnen också:) Har inte varit inne på sidan på ett tag nu men som vanligt är det alltid lika bra läsning och intressanta trådar. Synd bara att jag inte har en vorsteh här i staterna. Vi har en basset fauve de bretange dock. Skitdålig på jakt men jävligt lydig. Undrar om det beror på mig? Hörs!

Lämna en kommentar