Vaccination mot kennelhosta och om unghundens första stånd

För er som ska på kurs i vår och sommar rekommenderas att ni i god tid före kursstart vaccinerar era hundar mot kennelhosta. På SVA:s sida kan man bland annat läsa följande: ”De två smittämnen som anses vara de vanligaste orsakerna till kennelhosta, CPiV-2 och Bordetella bronchiseptica, överförs framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund så att smittämnen kan överföras via nos-nos kontakt eller via hosta/nysning. Man kan också överföra smitta via gemensamma vattenskålar, föremål som hunden tar i munnen eller genom till exempel tandinspektion av flera hundar”.

Vaccinering kan göras med Nobivac KC, ett levande vaccin som innehåller hundparainfluensavirus och ges som droppar i nosen på hunden.  Denna vaccinering bör göras årligen.

Alla vill vi ju ha våra hundar friska och i god form och desto fler som ser till att vaccinera sina hundar desto större chans är det att vi slipper hostande, hängiga hundar som inte orkar jobba och har svårt att känna fågelvittring. Det är ofrånkomligt så att risken för smitta ökar i kursmiljö med både kontakt hundarna emellan och användning av samma dummies och vilt.

När kan vi vänta att unghunden står för fågel
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har Hulda fått känna på lite fågelvittring. Precis som alla hundar jag haft så krävdes det inte många fåglar innan hon förstod varför hon tillhör de stående hundarna och inte de stötande.

Följer man med i några forum där stående hundar diskuteras så ser man ofta inlägg och frågor om när man kan förvänta sig att hundarna börjar stå för fågel. Som alla vet så gillar jag att starta tidigt med all träning, så också med fågel. Min uppfattning efter att ha sett väldigt många hundar, både egna och andras, är att får bara unghunden tillräckligt med chanser på fågel så står den också för fågel. Det finns de som hävdar att om hundarna står tidigt så kommer de att resa fågel sämre… Detta vägar jag att tro på. Det är svårt att tro på något som man aldrig varit med om. Min övertygelse är att om man gör rätt vid de första fågelsituationerna så blir det rätt i fortsättningen också. Säkraste sättet att göra rätt om man är osäker är förmodligen att inte göra något alls utan låta hunden sköta sig själv…

Lämna en kommentar