Vårträning och prov i Danmark

Fart och stil premieras i DanmarkiMed två pointervalpar och min unghund, strävhåret Queen, drog jag till Danmark för att träna och som avslutning låta Queen starta på Danska Ruhårsklubbens huvudprov. Resekompis var Jimmy Johansson, Fasanvingens kennel. Efter Danmark blev det några dagars vårträning hos Stefan Nilsson i Skåne.  Vad som kanske gav mig mest under de två veckor vi var ute var dels att se många riktigt bra hundar förda av duktiga förare och dels diskussionerna med alla mycket erfarna och kunniga hundfolk jag träffade. Några tips fick jag om hur jag ska kunna förbättra mitt sätt att jobba med hundarna på fältet och så gammal och erfaren har jag inte blivit än utan jag kan ta till mig råd från de som är kunnigare än mig. Vad för tips? Nja, lite vill jag spara till mina kurser. En sak till – efter alla hundar jag såg på prov och träning kunde jag konstatera en sak – de svenska strävhåren hävdar sig väldigt, väldigt bra!

Träning i Danmark
Många bra marker fick vi tillgång till och att låta hundarna prova nya marker är som alltid värdefullt. Att vi sedan våra hundar fick gå mot suveräna träningspartners gjorde också sitt till för att höja nivån på träningen. Fågeltillgången på Jylland var, efter den myckna snön i vår, dålig. Men som alltid gäller att hundar med bra sök finner fågel.

Prov i Danmark 184 strävhår startade på provet vilket säger en del om hur stort detta är i Danmark. Proven skiljer sig inte så mycket från vad vi är vana vid i Sverige bortsett från att fart och framförallt stil värderas högre. Med andra ord lite mer likt hur bedömningen görs nere på kontinenten. Reviering kräver vi i Sverige också men intrycket var nog att bedömningen i Danmark var lite tuffare. Stötar är aldrig bra, men en stöt i Danmark och du är raskt nere på en andrapremie. Att gå förbi fågel är inte bra vare sig i Sverige eller Danmark men här såg jag hundar åka ut direkt efter att ha gått förbi fågel…

En annorlunda upplevelse
Här hemma brukar jag känna mig som den gammelgubbe jag är på proven om nu inte Seth eller Tommy är med förståss… Men i Danmark var det annorlunda. Väldigt få ungdomar och ännu färre tjejer.  Pratade om detta med danskarna och det hade påbörjats en hel del aktiviteter för att vända trenden. Här har vi kanske något att lära våra vänner i Danmark.

Så gick det för Queen
Första starten var i Ökl där Queen jobbade på bra och fick gå mycket under hela dagen. Jag kan knappast säga att hennes sök var bra då hon inte hittade fågel. Är alltid lite förundrad över de som hävdar att hundarna har ett bra sök när de inte hittar fågel… Först i sista släpp hade Queen en reell chans på fågel men Richard Persson från Skåne hann före med en av sina hundar och ”snodde” fasanen. Queen fick se sig slagen och blev utan pris. Nåja – inte första gången rutinerade Richard har slagit mig på ett prov.

Nästa start var i Ukl och tala om ett bra parti. Helt klart det bästa unghundsparti jag sett under alla år. Flera av hundarna låg på en nivå en bit över vad jag ser här hemma i elitklass. Inte så konstigt kanske, förarna var inte precis några nybörjare. Richard Persson, Michael Dammand, Bögeskovens Kennel med flera lika rutinerade. Queen är lite lik sin husse och lite seg på morgonen. Hon gick acceptabelt i första släpp men inte på topp. Gick upp sig rejält under hela dagen med helt ok fart, stil och reviering. Vid två tillfällen slog hon riktigt duktiga hundar på fågel. Tyvärr han inte vare sig domare eller jag fram i första situationen innan hönsen tog till vingarna och i en riktigt suverän andra situation, där partnern sekunderade, hann vi inte heller fram innan partnern gick förbi och stal ståndet. När sedan föraren gick fram för att försöka koppla partnern gick fåglarna och ingen resning kunde visas. Det blev en andrapremie av domaren men av mig fick hon faktiskt ett inofficiellt förstapris med en åtta på fält… Jag skrev att hon gick med helt ok fart och stil, men ska jag vara ärligt så fanns det de som hade både högre fart och bättre stil, men som sagt hon hittade fågel först i två släpp och att jag denna dag kunde slå Richards båda hundar kändes riktigt bra, det hör inte till vanligheterna…

Tack
Ett varmt tack till alla trevliga människor för trevligt bemötande, för fika, öl, lån av marker och goda råd! Ett särskilt tack till Per och Anita Ivanhoe som Jimmy och jag gästade hela veckan. Här fick vi motta en gästfrihet långt utöver det vanliga! Ser fram mot att ha er här hos mig och Christine som gäster vid tillfälle och se hur Guss klarar de svenska fältfåglarna… Så till Jimmy – stort tack för att du guidade mig, ställde upp och tolkade danska till svenska, såg till så jag inte kom bort och så vidare… Informationen du gav om tandborstning för hundarna och regelbunden kloklippning funderar jag över…

Vårträning hos Stefan Nilsson
Till Stefan och Anna har jag åkt varje vår, under många år, för träning. Men kylan, all snö och den sena våren som varit, var markerna inte på topp men parhöns fanns på stubbarna att finna för de hundar som sprang tillräckligt och Stefan ser som alltid till att varje hund för några chanser på fågel. Vårträning är ju faktiskt till i huvudsak för att träna reviering och hitta någon fågel då och då. Att hundarna klarar en fågelsituation bör man nog ha sett till innan man åker till Skåne på vårträning… Tack Stefan och Anna! Ser fram mot jakt hos er i höst och förhoppningsvis en vårträning även nästa år…

Pointervalparna
Min träningsgäst och Huldas kompis fick alla chanser att lära sig springa på fälten och sprang gjorde han med en fart och vidd som ökade för varje dag. Kovände gjorde han också så det stod härligt till. Inget jag bryr mig om så här tidigt. En pointer brukar klura ut på egen hand hur vinden ska utnyttjas. Några fåglar fick han chans på och klarade riktigt hyfsat. Men jämfört med Hulda är han kanske väl försiktig med fåglarna, önskar mig mer djärvhet men som sagt han är ung. Hulda sprang något helt otroligt de första två dagarna – så hårt att hon vurpade rejält när hon kastade sig över ett brett dike. Någon skada fick hon för efter det gick farten ned och nu håller jag henne varm och i vila och hoppas på det bästa. Kanske dags för ett besök hos veterinären…

Kallt var det och att sova i bilen var ingen höjdare för pointrarna, för att förhindra gnag i nya husvagnen blev det till att bädda ned båda två tillsammans med mig under täcket. Gissa om de sov hela natten. Bortskämda – nja, kanske lite, men lämnar man sin hund för träning hos mig får man nog ta med det i beräkningen…

Bilder
Tyvärr, med tre hundar att hålla koll på fick kameran stanna i bilen. Åldern tar ut sin rätt, för några år sedan hade jag inga problem med att ha med mig både fyra och fem hundar på fältet samtidigt men nu kändes tre som en för mycket… Bara att inse att man fyllt femtio…

Jimmy kunde konsten att både föra hund och hantera danska winerbröd.

5 kommentarer till “Vårträning och prov i Danmark”

 1. Jimmy skriver:

  Tackar för en trevlig vecka .Med många givande diskutioner.

 2. Lisbeth skriver:

  Härligt läsning! Spännande att få ta del av Er träning/jaktprov, och reflektioner av det. MVH Lisbeth Ericsson

 3. anders skriver:

  Tack Lisbeth!

 4. Kjær Poulsen skriver:

  Hej Anders
  Tak for en hyggelig dag i unghundeklassen. Må se at få trænet, så jeg kan klare mig næste gang vi mødes.

  Kjær Poulsen

 5. anders skriver:

  Hej Kjær
  Tack själv! Men jag vet inte om jag vill möta din formel 1 hund igen, jag kan inte ha sådan tur två gånger att vi hinner först till fågel. Men måste säga att det var fantastiskt trevligt att få se din hund i action! Inte ofat man får se sådan fart och samtidigt en sådan fin reviering!
  / Anders L

Lämna en kommentar