Shadowfilosofin gör mig beklämd

 

Här, intill mig vill jag ha mina hundar...

Här, intill mig vill jag ha mina hundar…

Det har börjat droppa in frågor om något som kallas Shadowfilosofin och här är mitt svar till er som har träffat på den och undrar vad den står för.

I snart femtio år har jag tränat hundar av olika ras och för olika ändamål. Kurser har jag hållit nästan lika länge. Sättet jag jobbar med hundar har jag försökt att utveckla och förbättra genom åren.  Resultat jag nått med mina hundar är svårslagna och många av mina valpköpare och kursdeltagare har nått stora framgångar både i Sverige och i Norge.

Det finns olika metoder att träna hundar på och ofta skickar jag folk till andra instruktörer för att de ska få nya vinklar eftersom mitt sätt att jobba kanske inte passar alla.  Men det finns gränser för vad jag kan rekommendera – det får inte gå ut över hundarna och det är jag helt säker på att Shadow-filosofin gör. Jag blir inte bara ledsen när jag hör de som tillämpar eller funderar på att prova detta, jag blir förbannad över att få ta del av en tvångsmetod som kan jämställas med det synsätt man hade på hunddressyr i början av på 1900-talet.

Vad är Shadowfilosofin
Efter att ha läst och lyssnat till rapporter från deltagare på kurser i Shadow-filosofins anda kan jag inte se att det är något nytt. Det är en urgammal metod som dammats av och getts nya, kanske mer säljande namn på sättet att hantera en hund. Detta är en metod som använts av dressörer för att lösa problem med enstaka individer.  Men definitivt inte något som kan tillämpas på alla hundar och – framför allt inte på valpar!  Jag träffar sällan problemhundar bland de raser jag jobbar med – men det lär bli fler om hundägare inte själva tänker efter, utan köper allt de ser och hör utan urskiljning. Tyvärr är det ju oftast till oerfarna människor som vad som helst kan säljas av de som vill göra profit…

Ett litet axplock av vad som lärs ut på så kallade ”ledarskapskurser”
– Jag citerar delvis direkt ur ett blad som delas ut till kursdeltagare.

”Beröm behövs inte”. Motivet är att hundar inte berömmer varandra. Som jag ser det är vi människor så oändligt mycket smartare än hundarna och vi har för väldigt länge sedan insett hur långt man kommer med belöning och beröm. Själv bli jag oerhört glad när jag ser hur mina hundar suger åt sig av mitt beröm och hur effektivt det är.  Någon skada av att berömma en hund har jag då aldrig märkt… ”Omprogramera din hund. Är till för människan, för att vi ska sluta att vara uppkopplade på våra hundar, sluta känna dåligt samvete, sluta aktivera, sluta passa upp. Tänk på hunden som en resväska, hunden finns inte. Vad den än hittar på FÅR du INTE reagera! Hoppar den, får du inte knuffa, söker den kontakt får du inte klappa den. Under denna period tar man bara ut hunden för rastning, ingen promenad och till samma ställe varje dag”. Det här kan ta ett par veckor. – Ja, vi har olika syn på det här med hund. Mina hundar vill jag se som jaktkompisar och definitivt inte som resväskor. Att svara på den kontakt min hund tar med mig ser jag inte som något negativt, tvärt om – och det är lika självklart att jag besvarar den som att jag korrigerar om hunden gör fel.

”Imponering – ska göras två gånger. En gång inne och en gång ute inom 1-2 veckor. Den kan ta flera timmar. Ungefär så här ska det gå till: När hunden är neutral sticker man fingrarna i ljumsken på hunden samtidigt som man skriker högt. (Man rekommenderas att öva på skriket innan!) Hunden ska vara kopplad för att inte kunna fly. Därefter står man och väntar tills hunden lägger sig ner på SIDAN och SOVER. När den somnat går man bara därifrån. Vi fortsätter att uppträda med värdighet och är inte påverkbara.” – Kommentarer är egentligen överflödiga, men vill man ha en undergiven och kuvad hund så kan man tveklöst få det på detta sätt. Undrar vad SKK säger om detta?

”TV-övningen. Du vallar in hunden/hundarna i ett hörn framför TV:n. Du tänker att det är resväskor och kopplar bort hunden i tanken. Sen ska du bara STÅ, tills hunden/hundarna ligger på sidan och sover. TV-övningen gör du så OFTA du kan!” – Jag blir mörkrädd, vilken syn har folk på sina hundar. Mina hundar verkar trivas bra i sin säng intill min fåtölj, där brukar de somna snällt och tryggt…

”Knyt fast hunden i dig är du jobbar inomhus eller utomhus – och glöm bort den, då blir den en följare.” – Vem vill ha en slavisk följare? Inte jag i alla fall! Jag träffar ibland hundar som av osäkerhet blivit alltför bundna till sina förare och min uppgift blir att hjälpa dem att ”lösa knuten” för att hunden ska bli effektiv i sitt sök. Om den här filosofin får spridning kommer jag att få mycket jobb! Det påstås att Shadow-filosofin ska spegla hur hundar gör. Aldrig har jag sett någon tik ha sina valpar kopplade. Däremot har jag sett hur valparna som ett pärlband följer efter henne och blir både ompysslade och fostrade!

”Ta plats. Kliv framför hunden och ta plats, utstråla rätt energi och stå stilla tills hunden blir undergiven.” Allt det jag citerar här ovan går ut på att få en undergiven hund men finns det verkligen folk som vill ha totalt undergivna hundar? Nej, jag tror att de flesta, precis som jag, vill ha frimodiga, lyckliga och lydiga hundar med bibehållen glimt i ögat. Men visst, när jag höjer rösten och morrar, eller kanske ger mitt nejkommando vill jag ha en reaktion som visar att hunden tar åt sig – men däremellan vill jag ha frimodiga och självsäkra hundar som både kan och vill ta initiativ.

Det ingår också något som kallas Trygghetsmys och även här varnas för att det kan ta tid. Jag citerar: ”. . .ta hunden och lägg den mellan benen och ta greppet, håll i ett framben och över nosen. Viktigt att du anpassar greppet efter hundens känsla, sprattlar den håller du ett hårdare grepp, när den slappnar av, så slappnar du av med hunden. Sitt tills hunden somnat och ni ser att den börjar drömma. – Jag kan inte förstå varför allt går ut på att hundarna ska sova?  När jag umgås med mina hundar eller håller en kurs har vi nästan alltid en aktivitet tillsammans. Se´n sover hundarna så gott när de kommer hem!

Mycket i Shadow, som jag förstår det, går ut på att stöta bort hunden från flocken, ett gammalt knep som kan användas på vissa individer– men att rekommendera detta för alla hundar ser jag som rent djurplågeri för det flockdjur som hunden är. Visst, jag kan vara tuff och ta i med hårdhandskarna mot mina hundar ibland – men det är korrigeringar för att rätta till ett felbeteende, och som tar en sekund eller två – inte korrigeringar utan anledning som tar flera veckor. . .

En sluten sekt?
Från en som gått en ”Ledarskapskurs” fick jag höra att deltagarna blir tillsagda att inte lägga ut något om kursen på sociala medier. I stället skulle det skapas en sluten grupp på Facebook. Bara detta borde ge dålig smak hos de flesta. En metod som inte tål en öppen diskussion klingar illa och låter helt sjukt! Vad handlar det om egentligen?

Fler erfarna dressörer tar avstånd – så också Barbro Börjesson
Som så ofta dryftar jag mina tankar om hundar och dressyr med erfarna hundmänniskor runt om i landet.  En av dem jag talat med är Barbro Börjesson som jag lärde känna redan på 60-70 talet, under brukshundtiden. Få här i landet har mer erfarenhet av olika raser, problemhundar och dressyr än Barbro och inte helt förvånansvärt hyser Barbro precis samma farhågor som jag gör om Shadow – detta kommer att göra livet meningslöst för de hundar som blir hanterade enligt den här filosofin och säkert blir många av dem knäcka för resten av sina liv. . .

Till Barbro har man sagt att Shadowfilosofin är en fördjupning av hennes ”fyra lätta steg” som lärs ut till Svenska Jägareförbundets instruktörer. Det är ju inte klokt! Alla som gått kurs för Barbro (och det är väldigt många) kan säkert intyga att hennes mål är att lära hundägare kommunicera så att hunden förstår vad den får- respektive inte får göra. När en hundägare bett om hjälp att lösa ett problem kan Barbro, precis som jag, bli tydlig vid en tillrättavisning. Målet är att hunden ska bli lydig, trygg och få uppskattning för det den gör. Den ska se sin ägare som en resurs som den ser upp till – inte någon den är rädd för. Barbro pratar ofta om att skapa en god relation och att grunden för det är att man kan kommunicera med varandra. Jag instämmer till fullo!

Oj, det här blev långt och med mycket känslor från mig inblandade – Men till sist undrar jag hur Shadowinstruktörerna kan skriva i ledarskapskursens innehåll att: ”Vi sätter hunden och hundens välmående i fokus!” när innehållet handlar om att se sin hund som en resväska?

Hör gärna av er med frågar eller om ni har mer information att ge mig.

 

Glada och lydiga - men inte undergivna...

Glada och lydiga – men inte undergivna…

 

 

 

56 kommentarer till “Shadowfilosofin gör mig beklämd”

  1. Jättebra att du skriver om detta så fler får upp ögonen för v ad detta innebär!

    MVH/Charlotte

  2. Stefan akterhag skriver:

    Vilken jävla idiot har kommit på detta, nu får nog läkarkåren börja skriva ut sobril igen!

  3. Martina skriver:

    På sbk beskriver de ”trygghetsmyset” på samma sätt. Undrar vad du tyckte att det gav för negativ känsla? Själv har jag inte alls samma sätt att hantera hund på men just ”trygghetsmyset” använde jag på min valp som passivitetsträning. Då med inställning att hon ska ligga kvar i knät och få magen kliad tills hon blev lugn och oftast somnade hon. Idag tycker hon att det är det mysigaste som finns.

  4. Peter skriver:

    …det många spännande människor – fy fasen.

    /Peter

  5. ulrica Posse skriver:

    Tack! Du satte ord på mina förvirrade känslor efter att ha läst Shadowboken o sett filmen! Kram Ulrica

  6. anders skriver:

    Bra kommentar Martina, men som jag skrev: Jag kan inte förstå varför allt går ut på att hundarna ska sova? Har också använt något liknande men försöker anpassa det till individerna och vet att en del blir stressade om man tvingar dem till passivitet för länge…

  7. Jocke skriver:

    Anders
    Varför inte kontakta Bengt med dina funderingar? 

  8. Lena Gustafsson skriver:

    En träningsfilosofi som kommer gå mig spårlöst förbi, då den är väsensskilld från hur jag tänker och bemöter mina hundar. Vill jag ha en resväska köper jag en resväska!

  9. Emma skriver:

    Detta är helt sjukt, fruktansvärt, finns inte ord. Jag har hört historier om detta från många håll, men aldrig läst kursmaterialet. Det är tyvärr ännu värre än man trodde.

  10. Anna Klockervold skriver:

    Jag har varken läst boken eller sett filmen. Bara ”hört talas om” och har därför inte denna filosofi helt klar för mig. Tror att vissa bitar av filosofin kan fungera, dock inte för alla typer av hundindivider och definitivt inte av alla hundägare. På en hund som inte gått igenom en ordentlig fostran, är högtempererad och dessutom har en förare med dåligt ledarskap kan det nog vara en god idé att utöva dessa lugna, långsamma passiva övningar. Men kan en ovan hundförare verkligen se om det gör hunden gott eller om den bara blir än mer ”passivt stressad”? Jag tror däremot inte alls på att faktiskt utesluta/stänga ute ett flockdjur från ett gemensamt liv med flocken. Och skrikövningen verkar inte riktigt klok. Att bli attackerad av sin ledare utan anledning kan inte leda till något annat än en osäker hund. Jag ”attackerar” ibland mina hundar utan förvarning, men då finns en anledning, de har gjort något mycket oönskat som inte fungerar i vår flock.

  11. Kerstin Englén skriver:

    Snart måste det väl bli ”körkort” för att få köpa hund

  12. helben skriver:

    Tack! Dina tankar om flocken i denna filosofi – enligt dem kan vilken hund som helst släppas in i deras flock utan någon reaktion. Visst är det jag som bestämmer hemma hos oss men vilken hund vill egentligen ha andra (problemhundar) hemma? Alla resurser finns ju där, tikar, valpar, mat etc etc

  13. anneli skriver:

    Mycket bra skrivet!! Du satte ord på det jag inte fick ner i text. Jag gick med av ren nyfikenhet i shadowgruppen på FB men efter en vecka fick jag nog.

  14. Eva skriver:

    Varför inte bara gå o köpa en resväska om det är vad de vill ha? Eller en sammetshund på batteri? 

  15. Madeleine skriver:

    Bra skrivet! Metoder som dessa är förkastliga och det behövs en disskution om det för att folk ska få upp ögonen. 

    Hunden är människans bästa vän och detta till trots allt vi utsätter dem för!

  16. anders skriver:

    Jocke, jag har egentligen inga funderingar, vad jag vill är att varna oerfarna hundägare för att betala pengar för något som jag och många andra väldigt erfarna hundfolk är helt säkra på kan skada hundarna.
    För några år sedan fick jag en kommentar från Bengt när jag skrivit om ”Sigge” hunden han tränat i nästan ett år men i stort sett noll resultat. Kommentaren var någon om att hundar kunde få plötsliga minnesluckor som gjorde att de glömde bort vad de lärt sig… En sådan kommentar inbjuder inte till fortsatt kontakt…

    Du kan läsa vad jag skrev om ”Sigge” här: http://landins-hund-katt.se/2009/03/sigge/

  17. Simon skriver:

    Anders, Jag är fullt på det klara med vad du åstadkommit med dina hundar och jag tycker den bedriften är imponerande. Ditt ständiga behov av att svartmåla andra i branschen som du själv inte samarbetar med är jag däremot mindre imponerad av, och texten ovan är definitivt ett lågvattenmärke.

    Du ger dig på en annan aktör med precis samma metoder som använts mot dig och alla andra ”klassiska” dressörer av klickersidan i alla år för att hävda deras metod som den bästa och mest humana. Mönstret är detsamma: Plocka ut ord, begrepp och texter ur sitt sammanhang och ge dem nya definitioner utifrån egna vanföreställningar och missförstånd om hur man TROR att det är, så att de framstår som fullständigt vansinniga och plågsamma. Sen kastas de tillbaka in i debatten tillsammans med rejäla anklagelser om djurplågeri. Sen är drevet igång, och sedan internets intåg så går det numera synnerligen snabbt för den uppretade pöbeln att vråla ut sin avsky för dessa människor som plågar sina djur på detta förfärliga sätt.

    Vi har alla hört argumenten. Om och om igen.

    ”Träna med korrigeringar innebär att man spöar hunden tills den gör rätt, sen gärna lite till också för säkerhets skull”

    ”Ledarskap är rent djurplågeri som syftar till att trycka ner hundarna och beröva dem all glädje och initiativkraft”

    ”Koppelkorrigeringar utförs genom att man rycker så hårt man kan i kopplet tills hunden gör som man vill, rycken är såpass hårda att de orsakar nackskador hos hundarna.”

    Sen är drevet igång. Djurplågarna måste stoppas. Pöbeln vill ha blod.

    Det spelar ingen roll hur många som försöker förklara hur träningen EGENTLIGEN går till. Det finns alltid stora namn som öser in mer eld i brasan, och de måste ju ha rätt, de som skrivit så många böcker eller vunnit så många priser i sina lydnadstävlingar. 

    Du har själv deltagit i vissa av debatterna och försökt bemöta vanföreställningarna. Trots det finns det ännu gott om folk som anser att du och många andra borde sitta bakom lås och bom med livslångt djurförbud. För deras version är minsann rätt oavsett vilka argument som läggs emot dem.

    Du har nu gjort på precis samma sätt.

    Utifrån några korta punkter, utlyfta ur sitt sammanhang och nödvändig bakgrundsinformation, har du själv definierat deras betydelser och kommit fram till att det måste röra sig om gravt djurplågeri.

    För det vet du. Utan att ens ha tillfrågad personerna ifråga om det verkligen stämmer. Utan att ens läsa boken. Utan att ha besökt dem och sett metoderna med egna ögon. Du bara vet.

    Och nu har du startat ett drev.

    Texten har redan börjat spridas på Facebook och kommentarerna är inte nådiga. Personerna du skrivit om hängs ut som fruktansvärda djurplågare och det kommenteras hur de borde korrigeras ordentligt med dressyrlänken. Pöbeln hakar på direkt. Djurplågarna ska bort. Enbart grundat på vad du skrivit. Det är ju ändå Anders Landin som ha skrivit det, och han vet minsann hur det verkligen är.

    Grattis. Du har fått ett gäng personer att aktivt smutskasta några helt vanliga människor som de aldrig har träffat.

    Det måste verkligen värma hjärtat nu när julen närmar sig.

    Jag har däremot varit där.

    Jag har läst boken, sett filmen, och gått kursen. Jag har sett med egna ögon.

    Problemet är att jag känner inte igen något av det du skriver i dina tolkningar. Det jag såg var rakt igenom imponerande. Jag såg de mest harmoniska och trygga hundar jag någonsin stött på. Hundar med en imponerande arbetsglädje som fördes med extremt små medel, fulla av tillit till sina ägare och som uppvisade en beundransvärd förmåga att koppla av och vara trygga oavsett omgivning.

    Jag tänker inte ens försöka rätta alla dina felaktiga antaganden i texten. För att göra det måste jag förklara helheten, och det kan jag definitivt inte göra bättre än de som faktiskt utarbetat metoden. Det låter sig heller inte göras fullt ut i text utan risk för att någon, medvetet eller omedvetet, missförstår något vitalt. Det räcker dock inte med att läsa boken. Den skrapar bara lite lätt på ytan och ger snarare en bättre grund för att kunna ta till sig resten. Men för att verkligen förstå vad det handlar om måste man se det. För tro mig, JAG hade inte köpt vissa av de framsteg som gjordes med några av kurshundarna om jag fått det återberättat för mig. Jag hade snarare bett vederbörande återkomma när denne sovit av sig ruset.

    Men nu fick jag det inte återberättat. Jag såg det med egna ögon. Och jag blev faktiskt imponerad.

    Med på kursen var även min sambo, Djurskyddsinspektören, och inte heller hon såg något av det djurplågeri som du beskriver, tvärtom.

    Så något är det ju som inte stämmer.

    Är det vi som lyckats missa alla de uppenbara plågsamheter som metoderna innebär?

    Är de positiva resultat vi sett på våra egna hundar bara illusioner?

    Eller har vi blivit hjärntvättade av en mystisk sekt som berövat oss vår förmåga till kritiskt tänkande, bara för att lura oss på pengar?

    Eller är det möjligen så att du varit lite för snabb i dina slutsatser pga era tidigare dispyter angående hunden Zigge (som för övrigt knappast rosat resultatlistorna trots träning hos dig, och som enligt provprotokollen åtminstone förefaller glömma både det ena och det andra gång efter annan)?

    Angående Börjessons påstådda stöd för din åsikt så rimmar den lite illa med hennes eget brev, publicerat på hemsidan:

    CITAT
    ”Eftersom Gunilla har kännt Barbro Börjesson i många år var det naturligt att be henne läsa och kommentera vår bok. Här följer hennes reflektioner om filmen och boken.

    Hej Gunilla och Bengt!
    Nu har jag läst er bok och i går såg jag klart filmen. Ni bad om mina kommentarer och det vill jag gärna också ge er. Jag börjar med filmen eftersom jag har den i färskt minne. Jag tycker den är bra och verkligen välbehövd! – tydlig och vardagsnära och jag önskar att ALLA valpägare kan få möjlighet att se den. Jag kan inte tro att n å g o n ska kunna missa budskapet. Jag tror faktiskt att det är en fördel att den inte är ”proffsgjord” utan enkelt och spontant filmad hemma hos er. Tack vare att den inte är regisserad och hopklippt upplevde jag en tydlig närhet med vad jag såg. Förutom informativa valp/hund sekvenser älskar jag ditt sätt Bengt att handskas med den spanska gatuhunden och jag förstår att Lup gick till ert hjärta. Så filmen för ”stort A” av mig! Önskar att jag hade gjort den själv.

    Efter att ha sett filmen var det lättare för mig att ta till mig vissa stycken i boken. Boken är ”fin” med många talande fotografier. Språket är enkelt och tydligt. Många kanske inte bryr sig, men det störde mig lite att det dök upp en del onödiga korrekturfel. Likaså att ni på flera ställen skriver ”det kommer senare . . , vi förklarar det lägre fram . . .”. Jag vill läsa om det DÅ!

    Att jag håller med er i ert budskap, det vet ni, och jag är verkligen tacksam över att få hjälp med att slåss för förståelsen att hundar är hundar och skillnaden mellan att träna cirkuskonster och att bygga upp en god relation är milsvid. Det är alltid nyttigt att läsa (eller se) hur andra likasinnade gör och jag är glad över det förtroende ni visar mig genom att låta mig ta del av boken och filmen. Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att både boken och skivan sprids vida i landet!”
    SLUT CITAT

    Har Barbro plötsligt bytt fot? Eller har ni möjligen missförstått varandra?

    Nej, Anders. Det här luktar unket.

    Den text du skrivit och publicerat, och som redan hunnit börja samla en uppretad lynchmobb i sociala medier, är inte bara pinsam. Den är ohederlig, tarvlig och direkt ovärdig en man med dina meriter.

    Jag tycker du ska ta dig en ordentlig funderare innan du slänger in fler pinnar i den brasa du precis satt fyr på. Ty oavsett vad du anser om metoden ifråga så är du skyldig de utpekande en mycket, mycket stor ursäkt.

    Men jag tror nog att du är klok nog att inse det själv.

    Med vänlig hälsning, 

    Simon

  18. Carina Holmström skriver:

    Anders: Hur kan det komma sig att du gör en bedömning enbart på hörsägen? och inte ens har kontaktat upphovsmannen?

    och dessutom, varför inte ”intervjua” vi som har hållit på en tid, och vissa tom flera år? Fegis. Men det är klart, detta är ju ett bra sätt att släppa negativ fokus på dig…

    Mycket oproffsigt av dig.

    Följer man ”Shadow” filosofin från valp, så finns absolut inget ”hemskt” med det överhuvudtaget. Har man däremot en problem hund, så kanske man har att välja på avlivning eller få tillbaka ledarskapet, men även då, så används betydligt humanare och naturligare metoder än vad du sysslar med…

    Det är inte så att du är lite avundsjuk? Alla kan ju gå kurs, även du.

    Citat från din hemsida:
    ”En del hundar är svåra att jobba med. Vissa individer i raser vi jobbar med kan ha extremt stor jaktlust och kanske andra mentala egenskaper som gör att det kan krävas ganska tuffa korrigeringar för att kunna hantera hundarna i viltsituationer. Allt går inte att träna med mjuka metoder eller belöning och har du en sådan hund måste du vara beredd på att korrigera din hund fysiskt. Är du inte beredd på detta utan tillhör dem som enbart vill jobba med belöning ska du inte anmäla dig till någon av våra kurser.”

    /Carina Holmström

  19. mattias skriver:

    Jag har gått denna kurs med mina två hundar och de var de bästa vi har gjort ifl. Men de finns ju ingen kurs som passar alla hundar och alla hundförare. Och de där med att man ska få dom att sova är hur bra som helst är man och jagar så kan man ha dom på släpp och ta in dom för fika och de tar 2-3 minuter innan dom sover. Och mycket av övningarna går ut på att förstärka ditt ledarskap. Och varför man inte ska lägga upp filmer etc är för att de kan bli mer fel än rätt om man inte gör rätt. Och de är väl även en ekonomisk fråga. Landin vill väl inte GE bort sina filmer. Alla vi som fick kursen var jätte nöjda med kursen och resultatet av den.

  20. Ingela skriver:

    Hej Anders! Mycket av det du skriver i ditt inlägg är missuppfattningar om vad filosofin handlar om. T ex har jag förstått det som att tänket mmed ”resväska” bara om under en stund kunna koppla bort sin känslor. T ex i ett hundmöte eller en annan besvärlig situation med sin hund. Det håller du säkert med om att vi hundägare påverkar våra hundar med våra känslor? Om du visar tecken på oro över hur det ska gå i hundmötet, spänner dig, kortar kopplet etc så känner väl hunden av att nu är det något på G och kanske överreagerar just pga av det. Om jag i stället håller mig lugn (genom att som den här filosofin lär ut, rensa hjärnan genom att tänka på att du har en väska med dig) så håller sig förhoppningsvis hunden lugn(are). För vad tänker du på om jag säger rill dig: tänk inte på din hund? Jag kan hålla med om att ordvalet inte är så lyckat och det bäddar också för missuppfattningar av det här slaget. Jag försvarar inte filosofin, men den kan säkert i olika delar fungera för många. Sen om det är den bästa metoden i varje enskilt fall det kan inte jag bedöma. Både hundar och folk är individer. Det finns också olika sätt att nå sitt mål att få en lugn hund och jag säger inte att varken ditt eller filisofins sätt är bättre eller sämre än något annat. För att kunna göta det har jag för lite kunskaper. Jag skulle rekommendera alla som har åsikter om den ena eller andra metoden eller filosogin att sätta sig in i vad som menas innan man dömer ut den helt. Jag är definitivt inte för metoder som skadar hundar, och om denna filosofi kan få såna konsekvenser kan jag inte bedöma, lika inte som jag kan bedöma dina metoder, efter som jag inte satt mig in i hur du tränar hundar. Du är förstås fri att skriva vad du vill på din blogg, men jag tycker att det är osympatiskt att göra ner och raljera över en filosofi som du bara hört talas om genom andra utan att egentligen ta reda på vad den går ut på.

  21. . skriver:

    shadowfilosofin är det absolut bästa jag någonsin har varit med om. Aldrig har mitt ledarskap varit så tydligt som efter kursen. Det du skriver nu skrattar jag åt, för man måste gå kursen för att förstå. Så som du beskriver det är det ingen som upplever det som har gått kursen. Shadowfilosofin är här för att stanna! 

  22. Linda Rosenquist skriver:

    Tack för detta välformulerade och kloka inlägg. Jag har delat detta på Facebook. 

    Hundvänner: Jag brukar alltid säga att alla kurser och utbildningar är bra. Att man lär sig även av saker som man inte håller med om. Men i det här fallet måste jag nog backa i det påståendet. 

    Jag anser faktiskt (precis som bloggförfattaren i bifogad länk) att Shadowfilosofin är direkt skadlig för hunden. Nu kommer vissa höja på ögonbrynen och undra vad ”jag kan” och har presterat i hundsammanhang som gör mig berättigad att såga detta? Inget egentligen. Jag är bara en djurvän som levt ihop med hundar i hela mitt liv utan att behöva behandla min hund som en resväska för att den ska älska att jobba med mig och följa mig troget genom allt tok jag hittar på

  23. Bengt Rödseth skriver:

    ”Hej Anders!

    Vi ser att det har uppstått en del missförstånd kring vår träningsfilosofi.
    Du är hjärtligt välkommen hit till oss på Gyllerboda så får du själv träffa våra hundar och se hur vi jobbar, så kan du bilda dig en bättre uppfattning och vi kan tillsammans reda ut missförstånden.

    Med vänliga hälsningar

    Gunilla och Bengt

  24. anders skriver:

    Simon
    Tack för din välformulerade kommentar.
    Trevligt att du är nöjd men att en djurskyddsinspektör inte ser något fel i ”imponeringsövningen” är jag förvånad över. Enligt ett av mejlet jag fått från en kursdeltagare filmade hen imponeringsövningen på en av kurserna. Hen visade filmen för en veterinär som definitivt inte hade samma syn som din sambo… Jag avstår från att försöka få och få tillstånd till att lägga ut klippet…

    Om en text som delas ut till kursdeltagare väcker debatt är det kanske inte mig man ska skylla på utan den som skrivit och delat ut texten. Jag orkade inte skriva av hela texten men även om jag gör det kommer det knappast att ändra något…

    Och ja – jag har fått en hel del kritik genom åren. Säkert en del berättigad också. Fel har jag gjort och kommer förmodligen att göra även i fortsättningen. Det är lätt att missbedöma en hund. Alla som går mina kurser är säkert inte nöjda men i många år nu så har samtliga kurser för året som jag lägger ut vid årsskiftet blivit fullbokade en eller ett par dagar efter programmet kommit ut. Som jag tolkar det så gör jag trots allt ganska mycket rätt…

    Du skriver ”de som utarbetat metoden” läste du vad jag skrev så är detta till stora delar inget nytt. Om jag kommer ihåg rätt så var det på60-70 talet jag kom i kontakt med mycket av detta för första gången. Under flera år har jag nämnt en del av detta när jag håller föreläsningar och pratar om att lösa problem för enstaka individer.

    Och så till din fråga om Barbro plötsligt har bytt fot – Svar ja! Med tillstånd från Barbro lägger jag ut hennes förklaring till recensionen hon skrev. Så här skriver Barbro:

    Såhär är det – Jag fick boken och cd:n av Rödseth och hans sambo (som jag hade träffat för många år sedan i hennes ”tidigare liv”) och ombads skriva en recension. DÅ blev jag glad över att det kom ut en bok som handlade om att ”hundar är hundar” och tänkte inte djupare än så. SEN när jag fått ta del av intryck från hundägare som varit på Gyllerboda förstod jag vad det egentligen handlade om. Jag skrev och bad dem ta bort min recension och förklarade även varför. Uppenbarligen har det inte skett. Jag kommer så klart att driva på mitt krav men vet inte hur. . .
    Hälsningar
    Barbro

  25. anders skriver:

    Carina
    Tack för kommentar.
    Om jag vill veta hur en ”vara” är så frågar jag kunden, inte säljaren. Jag har intervjuat kursdeltagare som jag litar fullt och fast på jag litar också till hundra procent på Barbro Börjesson som har redogjort för exempel på där Shadow har gått snett. Gissar att Barbro och jag tillsammans har åtminstone 90 års erfarenhet… Och ja, jag vet att jag kan gå kurs, vilket jag också gör, hos välkända duktiga instruktörer, minst en gång om året… Avundsjuk – på vad? Hittar nu någon annan tränare/instruktör som på sin hemsida har länkar till och rekommenderar andra tränare instruktörer. Varje år hänvisar jag väldigt många människor till olika kurser runt om i Sverige och Norge, inte bara till dem som står med på hemsidan utan till många andra som jag vet är bra…
    Ditt citat från min hemsida är helt korrekt. Jag skriver också någonstans på sidan att jag rekommenderar folk att se någon av mina filmer innan de anmäler sig. Detta gör jag för att folk ska veta vad de kan vänta sig och betalar pengar för innan de anmäler sig till en kurs. Jag tycker detta är att vara ärlig!

    Om de som kör Shadowkurser hade varit lite tydligare med vad det går ut på och kanske också filmat och lagt ut imponeringsövningen på några hundar så hade det förmodligen blivit färre folk som varit förfärade över kursen efteråt… Om man säger sig att man jobbar utan bestraffningar kommer givetvis folk att tro att allt är mjuka metoder – och en mjuk metod vill jag inte kalla imponeringsövningen…

  26. anders skriver:

    Mattias
    Trevligt att alla var nöjda, då var nog ingen av dem som hört av sig till mig med på samma kurs…
    Kul att dina hundar sover på fikarasten mellan släppen – tror inte jag träffat någon hund som inte somnar då…
    Och nej – jag ger inte bort mina filmer men lägger en hel del små filmer på Face Book och YouTube. Jag bjuder också på ett häfte med träningstips på min hemsida. Nedladdat otroligt många gånger…

  27. anders skriver:

    Ingela
    Tack för kommentar – bra skrivet!
    Visst är det så att vi kan påverka hundarna med vårt uppträdande men det finns gränser vad man försöker slå i folk.
    Från en av Shadowkurserna hörde jag hur en deltagare ”vittnade om” hur denne, utanför bilen blev illamående och hur sedan hunden, i bilburen, också började visa tecken på illamående och när hunden sedan spydde så gick illamåendet på föraren över… Ett tecken på hur fint energin kunde överföras. Halleluja…
    Ok – detta är också andrahandsinformation och kanske jag inte återgett det ordagrant…

  28. anders skriver:

    Normalt tar jag inte in anonyma kommentarer men gör ett undantag och kommentaren får tala för sig själv… Men kul att någon blir glad av vad jag skriver…

  29. anders skriver:

    Hej Bengt, trevligt att du hör av dig och tack för inbjudan.

    Vet att Barbro Börjesson varit i kontakt med dig om Shadow, trots detta har uppenbarligen även hon missförstått det hela eftersom hon tagit avstånd från detta. Kanske du kan räta ut några av missförstånden genom att här eller på din hemsida förtydliga vad egentligen det är som Barbro, jag samt några av deltagarna på kurernamissuppfattat .Det är säkert många som skulle vilja läsa detta…

    Men visst, jag ska ta ett snack med Barbro och om det är något vi missförstått så kanske vi kan komma och hälsa på båda två…

    Hälsningar
    / Anders L

  30. Carl skriver:

    Hej! Jag vill bara veta hur du som är 
    Så känd med allt vad hund/katt innebär,lägga ut på din hemsida och kasta skit på andra instruktörer när du inte ens har varit där med egna ögon!? För mig är det inte snyggt eller proffsigt någonstans, istället för att slå på stora trumman och skriva allt du gör istället för att kanske ta reda på vad och hur det går till egentligen. Jag har varit på många kurser och sett många sätt och övningar inkl shadow, ingen av dessa övningar är PLÅGERI eller dumdristiga övningar. Att kalla dom resväska har en annan innebörd än det egentliga namnet i sig. Jag har jättefina hundar idag som jag har haft shadow övningar sen dom va liten valp. Dom är trygga, mår gott, älskar livet och jag lever sida vid sida med mina hundar. Jag vill ge en känga till alla andra som kommenterat att dom är ”idioter” ”djurplågare” mm, VILKA är ni att döma på förhand och utan vetskap!? För mig är det här inlägget rent av på lågstadie nivå samt dom elaka kommentarerna. Du kunde lika gärna bara ha inte brytt dig om det här och fortsatt visa att du är en bra instruktör Som ordspråket ”alla sätt är bra utom dom dåliga” För mig så hoppas jag att du ber om ursäkt för att du dragit ned dom som har och använder shadow metoden, för det är precis det du gjort nu och jag känner mig BEKLÄMD När jag läser detta!När jag lärt allt som finns att lära inom hundövningar ska jag lägga av, du kanske är där redan och vet det ABSOLUT bästa inom övningar och vetskap om hundar. Jag är besviken, idag, på dig att du ens kan lägga ut detta. 

  31. Fredrik skriver:

    Hej Anders
    Fascinerande att läsa hur du tar andrahands information för att hamna i bättre dager själv!

    I detta fall gäller det min hund som klev ur bilen och spydde. För att du ska få förstahands info om du vill citera så hände som följer:
    Jag var illamående, stod bredvid min hund som satt i bagaget, och med öppen lucka. Hunden hoppar ut, spyr och hoppar tillbaka igen. Jag slutar må illa. Vad det berodde på har jag ingen aning om. Sammanträffande eller ej, vem vet! Konstigare saker har väl hänt? Har du i ärlighetens namn aldrig upplevt något märkligt i ditt liv, men inte kunnat sätta fingret på vad? Trist för dig i så fall!

    Hur känner du till händelsen så kort tid efter att jag berättat om den. Var du där, men ändå inte?

    Jag har haft hund i 11/2 år nu, något jag önskar jag skaffat för länge sedan. Jag har upptäckt något jag inte visste tidigare, alla dessa förståsigpåare, alla dessa kafferepsdressörer som anser sig ha rätt att tycka och anse saker om andra människors hundar samt deras förhållande till densamma, fast de inte har ett enda dugg med saken att göra. Hur kan man tycka saker om något när man inte vet vad man pratar om? Du om någon vet hur snacket går bland ”hundfolk”, att du då passar på att nyttja tillfället tycker jag är illa.

    Jag kommer alltid att ha hund, göra vad jag tycker känns bra för mig och min hund. Vad andra gör eller tycker får stå för dem, så länge jag inte drabbas eller misskrediteras. 

    Döm inte hunden efter håren heter det väl, men med dig gör jag det. 
    /Fredrik

  32. Linda skriver:

    Intressant att läsa din blogg :) 

  33. Linda skriver:

    Vet 2 hundförare som fått sina hundarna förstörda på Gyllerboda hundcenter…..hundarna har men för livet…

  34. Simon skriver:

    Anders
    Tack för svaret och trevligt att höra att det går bra för din kursverksamhet. 

    Den stora faran med det skrivna ordet är att det kan, och kommer alltid att kunna misstolkas av någon. Som skribent kan man aldrig vara säker på vilka associationer mottagaren av texten har till de ord man använder.

    När du skriver ”korrigera hunden” betyder det olika saker för olika läsare.
    För den ene innebär det en kort harkling som får hunden att haja till och rätta in sig i ledet. För den andre innebär det att ta hunden i nackskinnet och ryta till. För den tredje innebär samma ord att kasta hunden i backen och gå lös på den med Stora Vorstehklubban till dess man når maxtaket för veterinärvårdsförsäkringen.

    Men alla tre hävdar att de tränar med Anders Landins metoder om någon frågar. För de har läst din bok. Vilka vill du ta ansvar för?

    Det skrivna ordet är oerhört kraftfullt, men när det tolkas fel kan det gå väldigt, väldigt illa.

    Du undrade varför jag inte såg något fel i imponeringsövningen. Jag antar att du då syftar på den du beskrev i originaltexten. Även det har med associationer att göra.  Sticka fingrarna i ljumsken kan innebära allt ifrån att hastigt, men YTTERST lätt, peta fingrarna i sidan på hunden, till att med kraft köra in pekfingrarna så långt man kan.

    Hur mycket tror du själv behövs för att framkalla överraskning hos en hund som är helt oförberedd, när det kombineras med ett vältajmat gällt tjut?

    Precis, det krävs ytterst, ytterst lite. Något som kursledarna var oerhört noga med att poängtera för samtliga kursdeltagare, och avrådde från försök om man inte var helt trygg gällande genomförandet. Det gavs även exempel på andra imponeringsövningar som krävde betydligt mindre finess, och som inte innefattade någon beröring av hunden. Genomgående för hela kursen var ett MYCKET stort fokus på att inte utsätta hundarna för något plågsamt. Och märk väl, den övningen, oavsett variant, skulle endast göras 2 ggr. Totalt. Inte två ggr då och då. Utan två gånger totalt. Punkt.

    Jag vill även vara noga med att påpeka att åtminstone då jag gick kursen så fick vi dessa punkter noggrant förklarade för oss muntligen vid kursens slut, varefter var och en skrev ner dem med de formuleringar vi själva valde. Inga färdiga papper delades ut. Vilka ord var och en valde för att själva associera rätt var nog därför högst varierande. 

    Men det tydliggör problemen med enskilda övningar uttryckta ur sitt sammanhang, och utan hela bilden och sammanhanget skulle väldigt mycket av vad folk gör om dagarna framstå som väldigt, väldigt underligt. Har man inte förstått vad syftet är med övningen, vad man vill uppnå och varför, så kan det nog vara väldigt svårt för de flesta att se vilken positiv effekt den skulle ge.

    Koppelkorrigeringar vid fotgående är ett klockrent exempel. Bara studera folk som är ute och går med sina hundar så ser man en skrämmande hög andel som inte tycks att förstått hur, när och varför man gör det. Ryckandet har istället integrerats som en reflexmässig del av morgonpromenaden: Gå, ryck, gå, ryck, gå, ryck…..hela vägen hem. Och samtliga har läst det i någon bok, sett det på film eller blivit instruerade av någon instruktör eller vän. Men det blir fel ändå. Väldigt fel.

    Jag har personligen stött på alldeles för många människor som säger sig träna enligt dina metoder, och som uppenbarligen inte fattat ett skvatt. Likafullt så hävdar de att det är så det ska göras, för så gör Landin, om någon ifrågasätter vad i herrans namn de håller på med. Även om du själv inte instruerat dem att göra på det viset så är det likafullt du som får skiten i slutändan.

    Jag har därför full förståelse om man inte vill lägga ut filmklipp och beskriva olika metoder i korta texter. Risken för feltolkning är alltför stor när läsaren inte har hela bilden klar, och det slår tillbaka.
    Sen kan ju en sådan ståndpunkt innebära att folk börjar fabulera fritt och skapa egna sanningar när det tillgängliga informationsunderlaget tryter, vilket är precis vad som skett här. Med väldigt obehagliga följdeffekter på sociala medier. Men det är i slutändan en avvägning mellan att nå maximal spridning av sitt budskap eller minimera risken att hundar far illa för att folk har missuppfattat metoden. Det valet är upp till var och en, och det respekterar jag.

    Vad gäller ”nya” metoder så är jag fullt medveten om att det är synnerligen lite som är särskilt nytt när det gäller hundfostran och dressyr. Det handlar vanligen om att förfina och syntetisera kunskap och metoder till ett lättförståeligt koncept, där vissa lyckas bättre än andra av olika orsaker.

    Vilka 60-70-talsteorier du åsyftar vet jag inte, och kan därför inte avgöra om de är relevanta i sammanhanget. Att förändra sitt kroppsspråk och uppträdande i vardagen för att bättre framstå som en naturlig ledargestalt i hundens ögon är dock på intet vis nytt. Många duktiga hundmänniskor har haft mycket av det naturligt, men inte förmått förmedla det, andra har gjort bättre eller sämre försök att dissekera vilka beteenden som faktiskt gör skillnad och sätta ihop dem till ett lättförståeligt koncept. Det är inte nytt, jag vet. Det jag såg på kursen var däremot två personer som lyckats förfina och utveckla metodiken längre än vad jag tidigare stött på, och utvecklat ett sätt att även implementera det fullt ut i hundens grundfostran på ett mycket imponerande sätt. Det finns säkerligen de som gjort precis samma sak tidigare på detta jordklot, men jag har inte stött på någon annan som lyckats sätta ord på det och vill förmedla det på ett för mig begripligt vis inom detta lands gränser.

    Slutligen, med tanke på att även Barbro förefaller basera sina aversioner gentemot Shadowfilosofin enbart på andra- och tredjehandsuppgifter, så vore det väl en alldeles ypperlig idé att ni åkte dit tillsammans någon helg. Det skulle nog kunna bli många intressanta och givande diskussioner med fyra såpass intresserade och erfarna hundmänniskor, och jag är övertygad om att ni skulle återvända hem med en helt annan bild än den du beskrivit i texten.

  35. Simon skriver:

    Anders 
    En kommentar till ditt svar #27:
    ”Visst är det så att vi kan påverka hundarna med vårt uppträdande men det finns gränser vad man försöker slå i folk.
    Från en av Shadowkurserna hörde jag hur en deltagare ”vittnade om” hur denne, utanför bilen blev illamående och hur sedan hunden, i bilburen, också började visa tecken på illamående och när hunden sedan spydde så gick illamåendet på föraren över… Ett tecken på hur fint energin kunde överföras. Halleluja…”

    Så om en av dina kursdeltagare råkar ha en förkärlek åt kristaller och egenpåhittade kosmiska energier, och efter kursens avslut övertygat basunerar ut till sina vänner att hennes hund minsann är en reinkarnation av en grandios intergalaktisk gud sedan han lyckats stanna för en kanin i ditt kaninhägn, Ska du då svara för det?

    Tycker du att det citerade argumentet rättfärdigar det drev som nu sprids, där två personer nu pekas ut som fruktansvärda djurplågare och det spekuleras i både det ena och andra sättet för att straffa dem?

    Är du medveten om att skulle svenska rättsinstanser tillämpa samma låga beviskrav som du gjort i den här soppan så skulle du själv sitta bakom lås och bom med djurförbud för länge sedan?

    Tycker du det är rimligt?

    Drevet pågår, och det kommer växa för varje dag. Det är dina ord de stödjer sig på. Dina argument. Dina anekdotiska ”bevis”.

    Hur ska du reparera skadan om det visar sig att du har fel?

    Jag hoppas du förstår att du har ett ansvar i det här.

  36. Carl-Henric skriver:

    Hej Anders!
    Jag är imponerad över hur du lyckas missförstå så pass mycket om något för att sedan skriva ett inlägg om det. Bra jobbat! 

  37. Helen skriver:

    Skall försöka berätta min historia kortfattat. Änmälde mig till valpkurs m min hund som då va 5 mån. Det stod inget om shadowfilosofi, men instruktören berätta att hon gick någon ny utb. Tänkte inte något på de.. Vi va ju så glada att få gå kurs och få en bra början.. Om jag bara hade kunnat se in i framtiden.
    Våra valp va lite stressad/ osäker på de andra valparna, men han sprang omkring o lekte som det skulle göras. Och detta va ju första tillfället… När klockan närmade sig avslut, bad instruktören att vi skulle stanna m vår valp. Hon sa att hon ville testa något på honom. Vi sa ok, och hon tog tag i våran valp, vräkte ikull honom på rygg i sin famn, höll i frambenen och nosen. Detta skulle få honom att sova?? Han kämpade som en galning för att komma loss. Vi stod bredvid m en klump i magen och visste inte va vi skulle tro. Hon försäkrade flera ggr att det va bra för honom… Klockan är nu 21:30. Jag är tvungen attbåka och jobba, mannen får köra mig, utan valp, för hon säger att detta skall inte avbrytas. När mannen kommer tillbaka vid 22 tiden sitter valpen bredvid henne m kopplet virat runt nosen. Han hade försökt bita henne?!?!Här borde varningsklockorna verkligen ringt för oss. Hon säger till min man att han skall åka hem utan valp, för hon är tvungen att avsluta de hon börjat på. Annars kommer valpen må dåligt. Fattar än i dag inte att vi lyssnade på vad vi kände och tog honom därifrån. Mannen åker därifrån, ringer mig på jobbet och är ledsen och mår dåligt, men ändå lyssnat på henne när hon säger att detta måste göras, och valpen kommer må bra sen, om hon inte fullföljer kommer valpen tro att han kan göra som han vill…. När mannen ringer mig vid midnatt och säger att hon ännu inte kommit hem m honom, ringer jag henne, ledsen, förbannad, frågande va hon håller på med.. Hon försäkrar att detta bara gjort honom gott. Hon hade fått honom att sömna. Lämnar honom i hemmet 00:30.
    Resultatet av detta blev att vår valp vägrade att låta oss mysa m honom, han ville inte att vi skulle hålla honom, vi kunde inte ta i hans huvud. Inte kamma honom, ja allt som hade m närhet att göra. Försökte vi få honom att ligga på rygg o bli kliad på magen, fick han panik. Detta resulterade i att vi inte vågade tillrättavisa honom som vi borde gjort i uppfostringssyfte. All tid gick åt att kunna vara m honom. Vår hund är nu 13 mån och vi har kämpat med att få honom att lita på oss, att få röra honom, vi har kommit en bra bit på vägen, med god hjälp från kunniga hund människor som verkligen funnits där och stöttat och hjälpt oss. 
    För oss och våran hund va detta förödande. Och jag anklagar oss själva för att va så okunniga att vi lät honom gå igenom detta m henne. Men gjort är gjort….

  38. Barbro Börjesson skriver:

    Till er som undrar hur jag kunde ge positiv kritik om Shadow-filosofin och senare ta avstånd från den.

    När boken var nyskriven fick jag ett meil från Gunilla Wedeen med frågan om jag ville läsa deras bok, se dvd:n och ge en kommentar. Jag hade lärt känna Gunilla för många år sedan då hon hade samlat sina valpköpare till en test- och träningshelg tillsammans med mig. Hon hade bra hundar och vi ”pratade hund” med samma språk. Jag tyckte bra om Gunilla så när hennes brev kom svarade jag ”ja” utan minsta tvekan. Bengt visste jag inget om annat än att jag hade lyssnat på en föreläsning av honom på Adventure Dog för några år sedan. Han föreläste om sin och Gunillas hundflock på ett trevligt sätt, vilket jag också sa till honom efteråt.

    Efter att jag tagit del av boken och filmen kände jag glädje över att ytteligare en ”skola” ville sprida verkligheten där hundar får vara hundar – och – ja, ni har ju läst min kommentar till Gunilla och Bengt, det som kom att bli en recension.

    Efter en tid fick jag höra av en som deltagit på en helgkurs på Gyllerboda att ”imponeringen” inte hade ”sett trevlig ut”. Den personen förstod inte varför Bengt ”gav sig på” en hund som inte gjorde något fel alls. Hon undrade hur jag såg på det och – jag hade inget bra svar. En annan av deltagarna, på samma kurs, bestämde sig för att göra ”imponeringen” på sin hund när hon kom hem. När jag fick veta att det tagit 8 timmar innan hennes hund hade lagt sig, började jag för 1:a gången ana oråd. På min fråga hur hon själv hade klarat att stå på samma ställe i 8 timmar fick jag till svar ungefär – ”jo det gick bra, jag hade laddat med fika och annat och bestämt sig att vänta ut hunden så som Bengt hade sagt”. Jag såg den hunden en tid efteråt och när ägaren tog i den för att sätta den upp (den låg på marken) var den som helt apatisk. Totalt ”lealös”.
    Nu bestämde jag mig för två saker – dels att prata med ägaren och be henne tänka på vad den här hanteringen kan leda till – dels att söka mer information om Shadowfilosofin. Jag ville inte tro illa om Gunilla och Bengts metoder och jag ville lita på mitt eget omdöme, det jag hade från start.

    Jag tog kontakt med Gyllerboda och berättade vad jag hört och sett och blev, precis som Anders Landin, inbjuden att komma till dem när det passade. Jag reste dit tillsammans med 4 instruktörskollegor och under några timmar satt vi och pratade om vad vi hört och sett. När vi frågade om ”imponeringen” berättade Bengt att han oftast bara stampar hårt med foten, och OM han använder fingrarna så är det bara ett lättare tryck. Jag frågade om den aptiska hunden, hur det kunde bli så, och fick till svar ungefär -”ja men den hunden är ju så svag . . ” Det var ett konstigt svar tyckte jag! Gunilla berättade hur hon lär valpar att inte ta från bordet genom att lägga fram en en smörgås och när valpen sträcker sig efter frestelsen skriker hon högt och gällt samtidigt som hon puttar ner valpen på golvet. För mig lät det ofattbart, men Gunilla försäkrade att det inte alls var något konstigt eftersom en hundmamma gör på liknande sätt om en valp försökar stjäla hennes mat. Jo visst har jag sett hur tikar hanterar sina valpar men jag har aldrig hört att de skriker gällt! OM de använder sitt läte så är den med en dov ton. I alla fall har mina tikar gjort så.
    Nå väl, vi pratade om olika uttryck och konstaterade att det förmodligen mest handlar om att vi sätter olika ord på vad vi gör. T.ex. kan ”imponering” jämställas med att jag överraskar genom att kasta något, min koppelknyck och därefter nonchalans mot hunden kallar Gyllerboda för ”resväskan” eller ”istiden” o.s.v. Att på olika sätt stänga ute hunden från flockgemenskap är ett jättegammalt knep som jag fick lära mig på 50-talet att det kan göra nytta om man t.ex. ska ”ladda” hunden innan en viss träning eller ett prov. Den stora och betydande skillnaden i Shadowfilosofin och det jag med flera förespråkar är att jag/vi tillrättavisar/korrigerar en hund NÄR den gör något otillåtet. Vi pratade också om de här olikheterna och jag förklarade för Gunilla och Bengt att jag kan ”köpa” att nonchalera, men då sak hudnen tidigare ha gjort något dumt. Mitt mål handlar också många gånger om att få en hund att visa sig ödmjuk och undergiven, men jag sa tydligt att jag tar avstånd ifrån imponeringen och valphanteringen vid smörgåsbordet. De förstod, och vi skiljdes som bästa vänner.

    Jag var fortfarande positiv till Gyllerboda och skickade bland annat ett par med en Rottweilerägare till Bengt för att han skulle dem med en stökig, vuxen rottishande och de var nöjda med sitt besök. Till mina i instruktörskollegor skrev jag att jag inte kunnat se något negativt i Bengts och Gunillas egen hundflock. De hade tagit in alla sina hundar i köket när vi kom och deras uppträdande var inte alls konstigt.
    Men så började rapporter komma från ytterligare personer som varit på Gyllerboda och som berättade om händelser där hundar enligt dem farit väldigt illa. Bland annat hade Bengt hanterat en hund som inte riktigt klarade av främmande personer. Hunden bet efter en stund Bengt, varpå den blev korrigerad med ett s.k. retrieverkoppel om halsen tills den tömde både tarm och blåsa. Fortfarande var det andrahandsuppgifter jag fick ta del av, men så kom droppen . . .En för mig helt okänd person frågade om jag visste något om en ny metod som kallads Shadowfilosofin. Den personen hade varit på en föreläsning med Bengt och Gunilla där Bengt hade frågat om någon i publiken hade en hund som han kunde få demonstrera ”imponering” på. En av åhörarna hämtade sin hund och lämnade inte ont anande den till Bengt. Under hanteringen blev hunden totalt panikslagen och lyckades fly. När man fick fatt i den ville den till sin ägare, men Bengt tog kopplet och släpade med sig hudnen upp på bodiet igen där han sätt och klappade den tills den slutligen gav upp.
    Världen är liten, sägs det, – jag ville få fatt i hundägaren för att få höra hennes version, och när jag lyckades visade det sig att det är en av mina allra bästa och äldsta kamrater från skoltiden. Även det en instruktör med många års erfarenhet av egna och andras hundar. Vi kunde pratat mycket och länge om händelsen och resultatet efter Bengts hantering är att hudnen är livrädd för karlrar. Tycker någon att det är konstigt? Det märkliga, förutom Bengts sätt att hantera en för honom främmande hund, var att ingen av åhörarna försökte stoppa händelsen. Inte ens hundägaren! Det hade bara utbrutit en märklig tystnad i lokalen. Ingen hade kommit sig för med att varken göra eller säga någonting! Inte ens hundägaren.

    Det finns idag instruktörer inom Shadowfilosofin som hävdar att den är en fördjudning av de ”4 lätta steg” som Jägareförbundets ”instruktörsskola” bygger på. Men jag kan inte någonstans se var den fördjupningen skulle passa in. När jag för någar dagar sedan fick ta del av innehållet i det koncept, som innehåller fortsatta träningsråd!, delas ut till deltagare vid Shadowfilosofins Ledarskapskurs är jag säker i mitt ställningstagande – Jag tar avstånd från det Bengt Rörseth och Gunilla Wedeen lär ut!

  39. anders skriver:

    Fredrik
    Tack för kommentar och att du hör av dig med information.
    Du har rätt, konstiga saker händer men om någon tar upp händelsen som att engergi överförs från dig till hunden eller om det nu var tvärt om, jag då tycker jag det börjar bli lite väl mycket hokus pokus.
    Hur jag känner till händelsen – Jo så här är det. Även om det på kurser verkar som om alla deltagare köper vad som sägs så finns det de som när de kommer hem börjar fundera över vad de varit med om. Att någon då vänder sig till mig, berättar vad som händer på kursen och frågar vad jag tycker är inte så konstigt. Jag gissar att jag i snitt under året svarar på 3-5 mejl om dagen från hundägare runt om i norden och har så gjort i många år. Det ger så småningom ett ganska stort kontaktnät… Slutna grupper på Facebook hjälper inte, så snart det är mer än en person inblandad så sprider sig informationen – Tur är kanske det…

  40. anders skriver:

    Simon
    Återigen tack för en välformulerad, konstruktiv kommentar.
    Jag håller oförbehållsamt med om det mesta av vad du skriver. Om du läser mitt inlägg på hemsidan en gång till så notera att jag inte gick ut med något namn på den/de som höll kursen där det blad jag citerade ur delades ut. Men det jag läste i bladet och den information jag fått, det jag själv sett plus, som jag skrev, alla frågor om detta jag fått så kändes det helt rätt att skriva om det på min hemsida. Ok, att några fått kritik förstår jag, det får man nog som företagare vara beredd att ta. När jag en gång dristade mig att skriva negativt om Anders Hallgren så var det mig och mina metoder drevet gick mot lite här och var på nätet…

    Ytterligare skäl till varför jag fann det berättigat att skriva finner du om du läster vad Barbro skriver i en kommentar längre ned…

  41. anders skriver:

    Helen
    Tack för din kommentar, skrämmande läsning om hur en valp hanteras. Jag tycker att det du beskriver verkligen visar hur viktigt det är att de som håller kurser verkligen är ärliga med vad kursen kommer att innebära och hur hundarna kommer att hanteras. Kanske pekar detta också på att mitt inlägg om Shadow trots allt kan vara till nytta för en och annan hund och hundägare…

    På begäran ett förtydligande: När jag skriver att mitt inlägg kan vara till nytta för en och annan hundägare menar jag att de som tänker anmäla sig till kurs inser att det är viktigt att kolla upp vilken erfarenhet instruktören har och vilka metoder som kommer att användas för att undvika att man hamnar hos någon som inte har samma syn på hundar och träning som man själv har. Kanske det också kan vara en ögonöppnare för de som anordnar kurser att vara så tydlig som möjlig med vilken erfarenhet man har, vilka resultat man gjort och hur man jobbar…

  42. anders skriver:

    Tack Barbro!
    Säkert finns det de som stoppar huvudet i sanden och inte tror på vare sig vad du eller jag skriver, det får vi acceptera. Lika väl som vi måste acceptera att det finns olika syn på hur vi ser på våra hundar och hur vi jobbar med dem… Men förhoppningsvis har denna debatt väckt tankar om synen på våra hundar och att allt inte är så gulligt som det beskrivs…

    Om nu någon vill komma med ytterligare kommentarer så gäller följande. Kommentarer som inte tillför något som helst konstruktivt till debatten godkänner jag inte, de kommer att gå i papperskorgen, detta oavsett om de är riktade mot mig eller mot Shadow – tycker det räcker med sådana kommentarer nu, att tugga om samma saker tillför ingen och tar tid för mig. De som vill tala om hur dålig jag är, eller helt allmänt spy galla över mig kan väl göra detta per mejl direkt till mig eller i de forum som säkert finns där det är gott om hata Landin kommentarer…
    Det har kommit önskemål om att de som kommenterar ska stå för sina åsikter med fullständigt namn och Bostadsort
    Bra, tycker jag – så gör vi i fortsättningen!

  43. Barbro Börjesson skriver:

    Jag vill också tacka Helen för att du gick ut och berättade vad du och din valp fick gå igenom. Jag fortsätter att samla berättelser i ”min hög”.

  44. Paula grevstad skriver:

    Hrmm… Man ska inte kasta sten i glashus heter det…jag har träffat en hel del människor som berättat om högst tvivelaktigt utförande av metoder på dina kurser. Om allt stämmer som de upplevt och återger det, är gränsen för djurförbud passerad för länge sedan. Än knepigare blir det när vederbörande rättfärdigar och till och med förklarar ”korrigeringar” som helt nödvändiga och vänder sig mot den filosofi som menar att korrigeringar inte ledder till annat än otrygghet och stress hos hunden.

    Jag skulle inte komma på tanken att författa och publicera en artikel om deras upplevelser av din träning. Varför? Jag har aldrig tränat med dig, inte läst någon bok av dig och jag tycker det är vanskligt att hänga ut personer på hörsägen. Än mer oprofessionellt när man har ett privat horn i sidan till vederbörande och så stor avsaknad av saklighet. 

    Jag har läst boken, träffat folk som utövar shadow och kan bara konstatera att jag får anstränga mig för att känna igen de delar i shadow som din artikel framställer. Det som artikeln framställer ligger ganska långt ifrån verkligheten. Jag har inga personliga anknytningar till att försvara shadow, men jag reagerar när människor publicerar artiklar på tvivelaktiga grunder och när jag som inte utövar shadow i någon större utsträckning, vet mer om metoden än den som förfasar sig över den. Det får mig att dra starka paralleller hur hundvärlden och världen i lvrigt reagerar på ny- och oliktänk. Det var till exempel inte så länge sedan positiv förstärkning sågs som trams och idioti. Som först i SVerige att tävla pitbull för 17 år sedan, känner jag igen hur drevet initieras och skapar och spär på rykten och osanningar. Det är inte så länge sedan pitbull och dylika raser enkom avfärdades som blodtörstiga mördarmaskiner i hundvärlden. Jag fick själv kämpa i ett år för att överhuvudtaget få bli medlem i SBK med mina hundar på den tiden. Men det var då och lyckligtvis har de flesta insett att så inte är fallet idag och vad jag vet, är det fortfarande ingen som tror att världen är platt heller…!

  45. anders skriver:

    Paula
    Lägger in din kommentar som ett exempel på en kommentar som jag egentligen inte tillför någonting nytt och som jag inte kommer att lägga tid att svara på i fortsättningen. Upprepar än en gång skriv mejl i stället om ni bara vill kritisera mig. Frågor svarar jag gärna på – det gör jag varje kväll…

    Men visst en sak är rätt i vad du skriver. På mina kurser använder jag ibland riktigt hårda metoder, många tycker säkert de är tvivelaktiga, men givetvis är det frivilligt hur mycket folk vill ta i med sina hundar. Detta skriver jag klart och tydligt i min bok och på hemsidan och försöker också informera per mejl till de som ska hit och träna. Visar också i mina filmer hur jag korrigerar med en rejäls smäll, oftast över nosen. Grejen är först och främst att jag inte försöker dölja hårda tag under nya ord (som att bestraffning inte behövs i Shadow ) och också att mina korrigeringar varar max några sekunder därefter massor med beröm som lyfter upp hunden. Inte bestraffning i timmar eller längre. Korrigeringarna görs också när hunden felar eller för att förstärka ett absolut nödvändigt kommando. I Norge kräver lagen att hundarna strömmas för att få dem fårrena innan de släpps i markerna. Så ingen tvekan om att tuffa korrigeringar behövs. Men visst förstår jag att man inte känner till vad som krävs av en stående hund om man jobbar med pitbull.

  46. Esther Stenehjem skriver:

    Etter å ha levd med og i en hundeflokk der alle individer/hunder bor/lever sammen ,antall 10 til 45 individer i 35 år ,har jeg kommet frem til og tror at Gunilla og Bengt er kommet et langt steg videre i å forstå hunder og deres språk,sosiale lover og adferd enn alle andre ”Hundekunnige” mennesker jeg har fått lære å kjenne i mitt lange liv, der HUNDER har vært mitt eneste yrke siden 1980 tallet.
    Jeg ble så overrasket når jeg fikk lese boken Shadow og sett filmen som fulgte med, at jeg knapt trodde det var sant, at to mennesker jeg aldri hadde møtt, har samme opplevelse av hunder og dens sosiale adferd som jeg har opplevd gjennom alle de hundretusen timene jeg har tilbrakt med mine flokkhunder hjemme ,i dressur ,på jakt , var for meg en gedigen åpenbaring!
    Jeg ble så glad for at det var skrevet bøker ut fra hunders ståsted og av noen som kunne ligne på alle hunders ”advokat” .
    Jeg er fortsatt glad på alle hunders vegne ,men ikke så glad for tanken på at det er langt frem til at både hundene som sådan,bøkene,filmene og Naturmetodene blir forstått og anerkjent av mennesker rundt om på kloden , kloden er som før fortsatt rund men inneholder grunnlag for mer forskning på de fleste områder .

  47. admin skriver:

    Tack för kommentar Esther.
    Som framgår av kommentarerna här ovanför så uppskattade även Barbro Börjesson boken och skrev en fin recension – men inte sättet att tillämpa de gamla träningsmetoder som nu dammats av och getts nya namn.
    Men som jag skrivit tidigare, vi har alla olika syn på hundar och träning. Kanske de som har mängder av hundgårdshundar och/eller valpfabriker ser hunden på ett annat sätt än den överväldigande majoritet som, liksom jag, har och betraktar hunden som en familjemedlem.
    Även jag hoppas på mer utveckling inom träning och dressyr och inte minst avel av våra hundar. Önskar att fler finge uppleva en sådan hund som den senaste settern jag tränade där det gick att komma oerhört lång med positiv förstärkning. Inte minst under träning av reviering på fälten har jag alltmer gått över till olika former av belöning och positiv förstärkning och så här långt har det fungerat bra – och känns betydligt trevligare… Men hundar är och förblir individer och det gäller att anpassa metod efter individ och inse att inte alla valpar är potentiella problemhundar.

  48. Esther skriver:

    Vil bare legge til at det er 3 bøker og en DVD om Gunilla og Bengts treningsmetoder å få kjøpt på deres hjemmeside .
    Kun de som har lest bøkene får min respekt når vi kommer til å uttale seg om innholdet , å tro og mene noe på fattig grunnlag er ikke av stor verdi uansett hva det gjelder .
    Og for de som måtte ”tro” (Etter Landins påpekning )at mine hunder ikke er min familie ,så kan jeg opplyse at jeg har viet hele mitt voksne liv til hundene , at vi ikke sover i samme seng eller at jeg har 20-30 hunder inne til enhver tid er bare en praktisk greie og noe mine hunder ikke har det minste viten om, når jeg ikke er sammen med dem, så tenker jeg at de tror jeg er ute på ”jakt” etter hundemat ,eller hva tenker Landins hunder når han er ute på jobb eller reise ? Jeg har alltid en ellerr annen hund/flere hunder inne, samt valpekull til de er så store at de trenger mer plass til trening. At forskjellig hundehold skal ha innvirkning på treningsfilosofiene eller hunders livskvalitet er klart, hva hunder foretrekker er enkelt å regne ut hvis man tenker som en hund . At hundene foretrekker å følge sin leder som en skygge ligger i hundenaturen , men at enkeltindivider eller deler av flokken også kan ha egen tid uten leder er normalt ,dersom de er trygge individer . En flokk har dessuten en egen flokkleder på 4 bein. Utrygge hunder passer på sin leder,følger den som en skygge av frykt.
    Det er interessant å sammenligne Diverse DVD utgitt av hundetrenere , for de som kan lese hunder sitt kroppsspråk er det enkelt å se om hundene følger sin leder av trygghet eller av frykt .
    Sjekk selv dere som her har skrevet ”kritikk” av div. hundetrenere.
    Ellers syns jeg det er forkastelig å fremheve noen metoder ,prisipper foran andre ,trekke ut enkeltsituasjoner som ”gale” osv , jeg mener hunder selv forteller med egne prestasjoner ,eget språk ,hvordan de har opplevd og tatt til seg dressuren og oppdragelsen de har fått ,eller mangel på dette. Symtomene hunder har når de er feilbehandlet stammer ikke alltid fra de siste hendelser men fra hele dens liv fra de er født, så å plassere ”skyld” uten forbehold eller grundig analyse ,er en sak de mest trangsynte menneskene gjør på hunders vegne . Skulle ønske at det var vilje til litt mer smidighet i blandt hundetrenere og ikke en kamp om hvem som har mest ”rett” eller minst ”galt” i sine teorier , serlig når et representativt utvalg av hunder de enkelte trenerne har trent ville gitt et bilde som jeg tror hadde gitt både plusser og minuser til enhver hundetrener . Tenk over det dere, vi er en kort stund her på kloden,så hvorfor bruker vi så mye tid på bortkastede saker som å forsvare oss selv ,gjennom å ofre andre likesinnde ,der ingen har hindret oss i å utføre våre handlinger slik vi selv foretrekker å handle ??

  49. admin skriver:

    Så Esther om det nu var någon som läst mitt inlägg och kommentarerna och missat att det finns både bok och dvd att köpa så vet alla det nu. Och om någon skulle ha missat att det inte var en recension av boken mitt inlägg handlade om så var det alltså inte så utan snarare vad jag tyckte om kurser som vänner och bekanta till mig gått på. Och precis som du Esther, som otaliga gånger har haft inlägg om hur dåligt det är med alla hundpsykologer och klickertränare och allt vad det är du inte tycker om så känner jag att jag får tycka och skriva precis vad jag vill på min egen hemsida. Inte minst när många som haft riktigt dåliga erfarenheter av Shadow tycket precis samma sak.

    Som jag sagt och skrivit någon gång tidigare, dörren till min hundgård inifrån huset står för det mesta öppen och mina hundar får vara där de vill. Tveklöst är det inne och nära mig de vill vara, kanske ett flockdjur mår bäst när de får vara nära sin ledare. Jag har full förståelse för att om man har 20 hundar kan man inte ha dem inne och det är helt upp till var och en hur man vill ha det. Jag har aldrig haft och har aldrig velat ha många hundar, min tid skulle heller aldrig räckt till för att ge varje individ den tid jag tycket de förtjänar – dygnet har inte så många timmar.

  50. Esther skriver:

    Hei igjen !

    Det er stor forskjell på å kritisere det du nevner som Hundepsykologer, Adferdsterapauter ,Veterinærer som påberoper seg kunnskap om hunder og til det å gå på sin egen kollega uten å undersøke fakta . De førstnevnte er jo folk som påberoper seg kunnskaper uten at de nødvendigvis har eid en hund eller har noen resultater å vise til ,annet enn kunder som fortsatt ikke får skikk på sine hunder . Kilden til Shadow filosofien har jo resultater i store mesterskap og mye å vise til med sine hunder.
    Dessuten viser deres filmer at hundene er harmonisk.
    At noen ikke får de resultatene de forventer etter kurser ol det er nok helst fordi de selv ikke har nok innsikt og dyretekke.
    Det er en selvfølge at du skriver hva du vil ,syns og mener på din hjemmeside .
    Men nå skal ikke jeg skrive mer her på din blogg ,du får kose deg med hundene , jeg skal fikse litt på sleden slik at jeg og hundespannet kommer oss ut på trening.

  51. admin skriver:

    Tja Esther, vari skillnaden består vet jag inte riktigt och att påstå att hundpsykologer och veterinärer inte har kunskap känns lite väl magstarkt. Det veterinärer jag känner och också en och annan hundpsykolog, har jag stor respekt för. Tro det eller inte men många är nöjda med både sin veterinär och sin hundpsykolog…
    Vet att det ibland kan vara svårt att läsa innantill men nu har jag läst mitt inlägg ännu en gång och jag kan inte se att jag nämnt några namn där. Det finns fler ”instruktörer” som har kurser enligt Shadow och från en av dem kommer den kursinformation jag fick i min hand och citerar från. Den gör mig fortfarande väldigt beklämd och de som vill handskas med hundarna såsom det beskrivs där tar jag, och väldigt, väldigt många med mig helt klart avstånd ifrån.
    Ha det så gott i vinter!

  52. Jimmie Pohl skriver:

    Jag tycker precis som många andra att Det är väledigt oprofessionellt att ta del av andrahands information och kritisera andra inom samma hundvärden. Vuxna människor som hamnat i sandlådan igen ser detta ut som. Tänk om alla istället kunde vara mera öppensinniga och och bemöta varandra på ett professionellt sätt så skulle Sveriges hundar garanterat få det bättre.

    För övrigt vet jag ingenting om dig och dinga tränings metoder så jag kan inte säga att det du gör är fel. Dock kan jag ta del av det du skrev i en tidigare kommentar att du använder dig av riktigt hårda metoder och smällar över nosen, Därför vill jag fråga dig vad tror du att SKK säger om det? 

    Jag lever med våran hund efter hundens villkor och det som kan kallas för shadowfilosofin och min hund har från att varit livrädd för massor av saker nu blivit helt trygg i dessa situationer och vet att vi skyddar honom. 

    Han har tidigare blivit korrigerad vilsket i sin tur skapat osäkerhet.

    Jag skulle aldrig komma på tanken att smälla min hund över nisen eller hårt korrigera honom. Jag vill att min hund ska följa mig för att han villa det och inte för att han är kuvad och straffad till det.

  53. admin skriver:

    Jimmie
    Då du ställer en konkret fråga tar jag med din kommentar trots att jag inte ser så mycket konstruktivt i den. Men jag måste börja med att säga att jag tycket lite synd om både dig och övriga som tagit upp detta med ”andrahandsinformation”. Utgår ni verkligen från att era bekanta och era vänner som berättar om en upplevelse för er fantiserar eller ljuger? Det gör inte jag, jag litar på att de håller sig till sanningen. Lika väl som jag litar på att Barbro börjesson med flera som kommenerat här på sidan håller sig till sanningen. Jag kan också läsa innantill i den kursinformation som delades ut om Shadow av en av kursledarna eller menar du att det också är andrahandsinformation för att jag inte fick den direkt av kursledaren?

    Trist att du fick en hund som var rädd för massor av saker och trevligt att den är trygg nu. Gissar att det inte är en stående fågelhund med rejäl jaktlust du har, men vad i Sadow var det som gjorde den trygg. Imponeringen – att du skrek och stack fingrarna i ljumsken på den, att du ignorerade den och betraktade den som en resväska, eller att du knöt fast hunden i dig och glömde bort den under tiden du jobbade i trädgården. För du har väl inte berömt den, det behövs ju inte…

    Så till sist ska jag svara på din fråga vad jag tror att SKK säger om mina metoder. Tja, jag har sålt en bra bit över 13 000 filmer där jag visar exakt hur jag tränar och vad jag gör. Har delat ut filmerna till en representant från SKK och gissar att betydligt fler inom SKK har sett dem. Dessutom har jag lämnat filmer och bok till en representant för länsstyrelsens djurskyddsenhet här i Västra Götaland.
    Det var ett par tre år sedan nu och än så länge har jag inte hört ifrån någon…

    / Anders L

  54. Liz Engman skriver:

    Har väl egentligen inte direkt nåt konstruktivt att tillföra diskussionen, utan ville bara delge att en kompis till mig var på en föreläsning om Shadow & höll på att bli utkastad för att hon ifrågasatte för mycket av deras metoder.
    Det säger enligt mitt tänk ALLT.
    Klarar man inte av att tillmötesgå frågor fullt ut så har man inte tillräcklig kunskap om det man sysslar med & står heller inte bakom den filosofi man predikar fullt ut, man har helt enkelt inte tillräckligt på fötterna & borde därmed inte hålla i några föreläsningar över huvud taget.

  55. Ankie skriver:

    Oj,”växte” upp med Vätterstads hundskola, nån mer än jag som minns den? 

  56. Maire skriver:

    Många av er prata om andrahands uppgifter…men jag har av 3 st förare och deras upplevelse berättat för mig som besökt Gyllerboda och de sa aldrig mera åker de dit !

Lämna en kommentar