Nu tränas det valp och om att träna eftergångar…

15062015-NAL_5502Oj så tiden springer iväg och jag vet att det har varit extremt dåligt med uppdateringar på hemsidan men tid och lust räcker inte till allt. Min lilla settervalp, Milli, är snart fyra månader och träningen är givetvis i full gång. Som jag skrev tidigare att jag skulle göra så har jag filmat en del av träningen och klippen kan ni se på Facebook. Ja, egentligen är det kanske fel att säga att träningen är i gång – det viktigaste är klart och nu är det frihet som gäller fram till det är dags att köra igång med fågel… Den lilla tenderar att ta lite väl stora utflykter för sin ålder så lite ”husse försvinner om du inte håller koll” sysslar vi med då och då. Om ni nu förstår vad jag menar…
Våren och sommaren är som alltid fulltecknad med föreläsningar, kurser, privatlektioner och träningshundar så egentligen borde jag vara rejält trött på hundar men inte då. Man är som man är och jag njuter för fullt av stunderna då jag går ut med lillvalpen. Självklart glömmer jag inte bort ”gamlingarna” de är med mig för det mesta…

Förväntan
Hur roligt det än är med den första träningen är det likväl bara en transportsträcka och en väntan på att det riktigt roliga ska börja – träning på fågelsituationer och inte minst träning på fält. Det är ju först då man kan få en riktig uppfattning om vad som finns under pälsen. Hur valpen rör sig, hur den utnyttjar vinden, hur den beter sig inför fågelvittring och så vidare… Men en sak är säker, ska hösten bli så rolig som den kan bli med en unghund så gäller det att göra rätt från början och lägga grundstenarna rätt. Inkallning och stannakommando (Sitt) ska fungera innan jag ens kommer på tanken att släppa valpen för fågel. Måhända det låter lite kaxigt, men jag skulle bli väldigt, väldigt förvånad om inte lilla Milli kommer att stanna på kommando i de första fågelsituationerna – det vore i så fall första gången en hund som jag tränat som valp inte stoppat…

Träning på fält och fjäll
Hur kul det än skulle vara att ta med lilla settern på fjället i augusti så är det nog klokt att låta en så ung hund få stanna hemma. Inte så tokigt heller tror jag att låta henne starta sin bana på fält och inte på fjäll. Desto snabbare hon kommer på att det lönar sig med bra reviering desto bättre – biotopsök kommer hon säkert att lära sig själv så småningom – det har alltid mina gamlingar gjort…

Att träna eftergångar
Just nu har jag en unghund, en korthårstik, som träningsgäst. Grundlydnaden, inkallning, stopp och apport sitter redan ganska bra. Vattenarbete blir det så klart, i början var det lite segt men nu simmer hon som en fisk.

En intressant sak ser jag redan nu – detta är en hund som jag är övertygad om, att när det nu snart är dags för fågelsituationer, måste jag börja med att lära henne gå efter… Visst kan det låta lite tokigt men jag ser hur totalt ointresserad hon är att förfölja kaninerna som skuttar iväg på gården, likaså fåglarna som springer runt utanför voljärerna. Norrmännen har ett bra ord ”jagelyst” och det finns det inte mycket av i min lilla gäst – än så länge. Inte så ofta jag ser detta hos hundarna som är här och hos en vorsteh har jag bara sett det ett par gånger tidigare, även då hos korthår. Hos pointer och setter har jag sett det fler gånger.

Visst kan det vara skönt med en hund som är spontant lugn i flog, men det finns också en risk att avancen inte blir så bra – och att lämna ifrån mig en hund med dålig avance känner jag inte för. Precis samma med en pointer jag tränade för några år sedan och som var totalt ointresserar av att följa efter fåglarna och med en avance var i stort sett obefintlig till att börja med. Men efter någon veckas träning där vi tillsammans, under glada tillrop, sprang efter när fåglarna lättade så blev resultatet hur bra som helst.

Kan inte låta bli att tänka på hur det skulle gå med en sådan här hund om man från början körde igång med träning på duvor och kommenderade sitt så snart duvorna kastades iväg eller sköts upp från stöckburar – inte skulle det gå bra inte… Men visst – en duktig dressör hade förhoppningsvis sett vad det var för hund och jobbat med duvorna på ett annat sätt…

Ha en fin sommar och njut av värmen, snart är det höst…

 

 

Lämna en kommentar