Setter, pointer, vorsteh, Breton, kleiner münsterländer, weimaraner…

Det är en förmån och utvecklande, att få jobba olika raser av stående fågelhundar, ingen individ är den andra lik. De förare som kommer för träning skiljer sig så klart också åt, en del har sin första hund och en del är väldigt erfarna. Även under 2018 har ca hälften av mina träningsgäster kommit från Norge.
Det är till större delen privatlektioner och små grupper jag jobbar med numera. Men några valpträffar för uppfödare har det också varit och att jobba med valpar är ju faktiskt det jag tycker allra bäst om. Lättare att göra rätt från början och trevligare än att försöka rätta till fel och problem.

Dåligt med uppdateringar av hemsidan
Det är inte så ofta jag uppdaterar hemsidan nu för tiden men desto oftare skriver jag inlägg och lägger ut små videoklipp på Facebook. Det går lite snabbare och lättare och jag tillbringar hellre tiden ute med hundarna än vid datorn.

Jaktprov
När vi inte är uppfödare längre så blir jaktproven nedprioriterade men ett par prov om året får det åtminstone bli. Det kostar ju en hel del att starta på prov, ofta långa resor med övernattningar. Pengar som jag hellre lägger på jakt än på prov… Under året har pointern Bea fått till ett förstapris Ökl och alltså kvalificerat sig för segerklassen. Det är mest brittiska hundar jag har numera två pointrar och en setter, och så min gamla vorsteh Jana som strax blir 13 år. Att jag gått över till brittiska beror till stor del på att jag i stort sett helt slutat med klövviltsjakt och bara ägnar mig åt fågeljakten och dessutom tycker jag att såväl pointer som setter är helt fantastiskt trevliga hundar. Full fart när det gäller och totalt avslappnade och lugna i huset.

Nedladdning av mina filmer har blivit en succé
Det är drygt ett år nu som möjligheten att ladda ned mina filmer från Vimeo har funnits och det är hur kul som helst att se hur uppskattat detta har blivit. Fortfarande finns filmerna på DVD skivor men hur länge vet jag inte – det får efterfrågan avgöra

Jag har läst min bok igen…
Min bok har några år på nacken nu och jag blev lite nyfiken på om jag på något sätt har ändrat mitt sätt att träna sedan jag skrev boken. Under sena kvällar har jag läst boken från pärm till pärm och det är bara att konstatera att det i all väsentlighet inte finns något jag skulle vilja ändra på. Men vad jag ser är att nu, när jag mest jobbar med brittiska hundar, lägger jag så klart mindre tid än vad jag gjort tidigare på träning av svårare apportering och dirigering, en träning som var nödvändig för att lyckas på eftersöksgrenar, och inte minst fullbruksprov med de kontinentala hundarna.

Moderna träningsmetoder och cirkuskonster
I grupper på sociala medier, inte minst Facebook, skrivs det om moderna träningsmetoder man kan se videoklipp på allehanda konster som hundarna lärt sig – ofta inomhus… När jag ser våra stående hundar gör ”cirkuskonster” i en inomhushall kan jag inte låta bli att tänka på så mycket roligare om hundarna haft om det fått jobba med det de är skapta för. Springa på fjället, fälten eller i skogen och jaga fågel… Men visst jag vet, alla har inte marker och möjligheter och det är så klart bättre att göra sysselsätta sin hund med något å andra sidan så finns det gott om skog i Sverige där man kan träna apportering eller spår för att stimulera sin hund. 

Lite skryt på slutet
De metoder att träna som jag skriver om och visar i mina filmer och som jag så klart avvänder själv, kan kanske inte kallas moderna men ger tveklöst ett bra resultat. Hundar har faktiskt varit sig lika i väldigt många år och kommer så att vara några hundar år till. Svenska Vorstehklubbens riksprov (ungefär som SM) avhölls för första gången 1952. Det växlar årsvis mellan fält, fjäll och skog. Under alla dessa år är det en enda hund som vunnit ett riksprov fyra gånger och det var min vorsteh Landinarnas Dagny. Och under alla år är det bara en förare som vunnit riksrovet på samtliga underlag, fält, fjäll och skog – trevlig nog är det jag som gjort detta. Sju riksprov har jag vunnit med mina hundar, fem i elitklass och två i unghundsklassen. Som sagt det sätt jag rekommenderar att träna på fungerar 😊

Ha ett riktigt fint 2019 alla hundvänner, och var rädd om era hundar

Lämna en kommentar