Recensioner
Citat från Jaktjournalens recension av boken
”Anders Landins bok är rikt illustrerad av ett flertal fotografer med både instruktiva och känsloladdade bilder. Der är framför allt Landins text som ger den stora behållningen. En handledning som inte ger en mängd pekpinnar utan förklarar på ett lättförståeligt språk. Det är ingen tvekan om att han tror på sig själv och sina idéer, utan att bli en besserwisser. …
Det finns många praktiska lösningar på svår lösta problem slom exempelvis trög avance och hundar som gör apporteringsfåglarna till pannkakor. En lärsvärd bok”
Svensk Jakt skriver bland annat:
”Boken är på över 300 sidor och innehåller väldigt många bra tips även för hundägare som inte har en stående fågelhund. Den är personligt skriven och ger en del tankeställare, något som vi hundägare alltid behöver. Fotomaterialet är ypperligt liksom boken upplägg. Garanterat en av de böcker jag skulle vilja ha i bokhyllan som fågelhundsägare!”
Lektör Per Flodberg har recenserat boken för Bibliotekstjänst AB (häftepos 08117297) och skriver så här:
”Boken är fri från djuplodande, akademiska analyser och frågeställningarna är snarare ”hur” än ”varför”. På ett enkelt och lättfattligt sätt lotsar författaren läsaren från val av valp till lyckan av en färdig fågelhund. Författaren är välrenommerad som hundförare och jägare, vilket präglar boken. Dressyrråden är, i många fall, så allmängiltiga att de skulle fungera bra för alla raser. Kort sagt, en utmärkt hundbok, trevligt illustrerad och försedd med ett digert sakregister samt, lustigt nog, en svensk-norsk, ämnesinriktad, ordlista.”
Jättefina recensioner för både bok och filmer har också publicerats i Norska och Danska jakttidskrifter…
Här kan du läsa vad några ”vanliga hundägare” tycker om bok och filmer:
Esther Stenehjem, professionell uppfödare och tränare från Norge, med mer än 30 års erfarenhet skriver så här om min senaste film ”Min Pointer Hulda”
Dette er en praktfull video som viser en liten valp som får sin dressur av en dyktig fuglehundmann ,videoen viser alt en fuglehund trenger å lære for å bli en god jaktkammerat ! Tross høye krav til utførelse av momentene viser valpen tillit til eier/trener og meget stor arbeidslyst ! Det er en glede å se mann og hund jobbe godt sammen. Jeg anbefaler alle fuglehunds-eiere å se filmen ,både erfarne og ferske hundeeiere vil få inspirasjon til å arbeide med sine hunder på et vis som gir resultater både på jakt,prøver og i hjemmemiljøet ! Gratulerer Anders med et nytt flott produkt og da mener jeg både Hulda og Videoen !
Roy Allan Skaret, känd uppfödare och setterman från Norge sriver på fuglehundens hemsida:
I denne filmen tar Anders Landin oss med på en ferd fra han får den unge pointertispen Hulda i hus til han har den som en ferdig jakt- og jaktprøvehund vel ett og et halvt år senere.
Anders starter tidlig med dressur, men det hele er bygget opp med mye skryt og masse godsaker. Han legger stor vekt på å ha riktig ”timing” i det han foretar seg med hunden. Han kjører korte økter, bygget på positive opplevelser og etter hvert setter han krav bak de ordrene som gis. Allerede fra fire måneders alder vet valpen hva stopp/sitt og innkalling er og det hele forsterkes hele tiden med ros og godbiter.
Anders sier selv i filmen at det er mange som synes han begynner for tidlig med dressuren, men han forteller at han alltid har gjort det slik og han har meget gode erfaringer med det.
”- Når valpen er ung så utnytter jeg at den er som en svamp som suger til seg all læring jeg vil gi den”, sier Anders og påpeker at stannn/stå i ro, innkalling, sitt og etter hvert apport er de tingene hunden må- og skal kunne. Men han forteller også at han krever lydighet hver dag i vanlige situasjoner ellers også.
Han starter med å la valpen få fuglekontakter allerede fra fem måneders alder. Han bor slik til at han har rapphøns på egen gård og benytter da dem, da det er mye enklere enn å kjøre lange stunder for å komme til fjells. Ved å bruke rapphøns får han kontrollerte situasjoner der han alltid er i nærheten når noe skjer. Han legger ellers til at han aldri har hatt sansen for å bruke fugler i bur i treningen av hundene.
”- Det er hele tiden jakten som er målet og når stoppordren i forbindelse med treningen av fugl funker her hjemme så synes jeg det er greit å dra til fjells å trene med ryper. Man må legger ned en del jobb med hundene for å få dem til, sier Anders.”
I gjennom den nesten 80 minutter lange filmen får vi mange gode tips av denne joviale svensken som stadig vekk får fram nye gode hunder. Anders er selvsagt en helprofesjonell hundemann som ”kun” jobber med hunder og har god tid. Men her er det utvilsomt mange gode tips for oss som ikke har like god tid også. Blant annet så påpeker Anders dette med apporttreningen at det er kun ordet apport og takk/losna som gjelder. Dette med å prate til hunden og be den holde, eller hold, hold, hold – har han sluttet med for flere tiår siden. Apport er en ordre om å gripe objektet og holde dette inntil hunden får beskjed om noe annet.
I fuglesituasjonene er Anders også nøye på å påpeke at unghundene skal få løpe litt etter – fem til ti meter – før sittordren kommer. Dette blant annet for å trigge lysten til å reise fugl.
Hallo Anders
Boken din er gjennomlest for lengst! Kjempebra!! Om alle som skaffer seg valp har evne til å følge dine steg for steganvisninger, må det bli mange bra og gjennomdresserte hunder i framtida.
En vorstehkompis har en jaktkompis som holder seg med irsk setter. I vinter startet han på jaktprøve med sin unge hund 11 mnd. gammel. Jeg husker ikke sikkert hvor mange starter han hadde, men det var bare noen ytterst få. Resultat ble 2 x 1UK og 1 x 2UK (fikk ikke vist reisning av fugl). Helt perfekt i alle fuglearbeidene. Hunden er dressert helt i tråd med dine dressurtips og din DVD.
Med vennlig hilsen
Bjarne Smukkestad
Hej Anders
Filmen kom fram och gicks igenom innan den ramlat i golvet från postinkastet (japp jag bor i lägenhet med en pointer… aj aj), fann filmen väldigt inspirerande och efter att ha letat i nu ungefär 1 1/2 år hur man ska göra med ståendehundar tycker jag nu att jag hittat rätt. Tror att olika stilar på dressyren passar olika sorters människor och hundar, iaf så tror jag på det du förespråkar inom hunddressyr och tror det passar mig och min pointer mycket bra, har försökt det där med ryck i kopplet (som jag inte gillar men gjort i brist på annan kunskap) och fått det att funkat hyfsat men efter bara några dagar med…utan ryck i kopplet så att säga så märker jag genast skillnad -tycker jag iaf, kanske bara nåt tillfälligt men jag tror på det iaf.
VH Ola & Asta
Hej!
Har nu sett filmen…mycket bra! Dom verkar fina dina nytillskott.
Saknar bara en liten grej och det är hur du själv gör när du lär hunden Nej. Att visa med hundarna är klockrent om man fattar hur man själv ska göra i samma situation men jag tror iallafall att det är där många missar inklusive jag själv… man springer runt och ropar nej när valpen är 20 meter bort och gräver efter sorkar eller leker med polarna utan att till 99 % veta att valpen vet vad nej betyder. Jag har också full förståelse för att det inte är så lätt att visa på film när man plockar ihop en liten valp (du skulle nog få ansöka om hemlig adress och telenummer) men jag tror jädrigt många fler hundar skulle få ett roligare liv om deras ägare satte in stöten då istället för att måsta använda både det ena och det andra senare i livet.
Får man bara till Nej-kommandot så är filmen och dess ”övningar” suverän och väldigt lärorik och har man också läst kompendiet så tror jag att de flesta fixar till en hyfsad jaktkompis mycket enklare och snabbare än förut… sedan tror jag det krävs lite extra av både hund och förare för att lyckas fullt ut men det vet väl du bättre än de flesta.
Inspirerad av filmen var jag ute med Gerda och Tara igår på en stenhård och lättsprungen skare men som tyvärr skar sönder allt vad tassar heter. Efter 4 timmar kunde jag räkna in 6 arbeten av Gerda med två fällningar (orrtupp/ripa) men roligast under dagen var att Tara som befann sig 100 m ifrån mig satte sig spontant när hon förivrade sig och körde upp en tjädertupp i sin iver att trycka fast den. Då känns det bra att man gett valpen en kvart om dagen…
Gott Nytt År!
/Josef
Hejsan Anders
Idag fick jag dvd-filmen jag beställt, den var perfekt uppbyggd och en verklig inspirationskälla. Den här filmen kommer jag att ha mycket nytta av.
God Jul & Gott Nytt År/Lars Vallmark Byske
Hej Anders.
Bosse Nilson från Ålem här (jag som väntar på en Parson Russell valp). Jag beställde film och träningstips av dig innan jul. Sen stack vi iväg på resa, så jag blev ordentligt glad när jag kom hem och såg att jag hade brev från dig!
Nu har jag hunnit med att både se filmen och läsa tipsen.
Jag vill bara säga att jag är mer än nöjd, jag är övertygad om att jag kommer ha stor hjälp av både film och tips när jag ska börja träna min lilla parson kille.
Hälsningar.
Bosse Nilson, Ålem
Hej Anders
Har just sett jaktfilmen med stort nöje.
Fantastiskt roligt att se riktig jakt med bra hundar. Inspirerande film med många nyttiga detaljer för mig som nybörjare. När man får möjlighet att följa ”helheten” är det lättare och roligare att lägga upp träningen.
Nu skall jag påbörja rapporteringsträningen så slipper jag dessutom att köpa en Garmin Astro. Dessutom kanske det blir pengar över för finslipning hos Dig.
Idag är det minus 12 grader i huvudstaden så vi ägnar oss åt inomhusträning.
Mvh Per