Några råd
Naturligtvis ska du välja en valp efter meriterade föräldrar, men det kan det vara värt att titta närmare på hur meriterna kommit till.
Nåja, det finns undantag. Har du själv, eller någon annan du har förtroende för och som är duktig på hundar, sett föräldradjuren under jakt och konstaterat att de har egenskaper fart, vidd, reviering, med mera, över medelmåttan kan du självklart köpa en valp. Att enbart lyssna på uppfödaren är däremot inget jag rekommenderar. Vad tror du Volvohandlaren svarar på din fråga om vilket bilmärke som är bäst?
När jag pratar om meriter så menar jag meriter från våra Svenska jaktprov. Är hundarna meriterade här har vi också ett kvitto på att de är dresserbara. Motsvarande prov hittar vi också i Danmark och Norge.
Hur många prov behövdes för att uppnå högsta meriterna, hur gamla var hundarna när de fick sina förstapris eller sitt jaktchampionat? Har elithundarna startats på officiella prov med räv som släpobjekt, eller har de enbart lyckats på särskilda prov? Det är självklara frågor du bör ställa.
Allt fler uppfödare inser vikten av att ordna utbildning för sina valpköpare. Den hjälp du som valpköpare får under hundens uppväxt är väl så viktig, särskilt om det är din första stående fågelhund. Med andra ord se till att den uppfödare du väljer ordnar några valpträffar och det från tidig ålder – det är då du har störst chans att klara av att träna din hund.
Som jag ser det är det väsentligt att hundarna också har visat att de fungerar under prov och jakt på både fjäll, fält och skog. Att enbart gå till pris på fältprov, där det ofta är mängder med fåglar utsatt och betydligt lättare för hundarna att finna fågel, ger inte hela bilden. Att finna fågel är onekligen det viktigaste för en stående fågelhund…
Fullständig information om våra avelshundar hittar du under Landinarnas hundar. Du kan också ringa och prata hund med oss! Givetvis kan du också skicka mejl.
Tfn 0520 – 42 70 72 eller 070 577 63 03.