Om vorsteh

Vorsteh som ras

Korrekt tränad den verkliga allroundhunden

Korrekt tränad den verkliga allroundhunden.

Några rader om rasen och lite personliga synpunkter kan jag inte låta bli att skriva om den hundras som gett mig så många fina upplevelser. Mycket mer om jakt, och jaktprov med vorsteh hittar du på Svenska vorstehklubbens hemsida. Om vår egen uppfödning på Landinarnas kennel och bilder på vår hundar hittar du på annat ställe här på vår hemsida.

Vorsteh räknas till de kontinentala stående fågelhundarna. En medelstor, kraftig, rektangulärt byggd hund. Korrekt tränad den verkliga allroundhunden. Suverän som stående fågelhund på både fjäll, fält och skog. Effektiv eftersökshund och förstklassig apportör. Sist men inte minst är det en bra kompis hela året, såväl hemma hos familjen som vid skidåkning och övriga friluftsaktiviteter.

Användbar till allt

Min uppfattning är, även om vi pratar om en allroundhund, att en vorsteh i första hand ska tränas och användas som stående fågelhund. En utsökt apportör och eftersökshund får du på köpet. Den som i första hand är ute efter en hund att stöta rådjur med har lämpligare raser än vorsteh att välja på. Visst är det många av oss som med framgång använder sina hundar till allt från hare till älg och gris, men våra hundar har då en gedigen grunddressyr bakom sig. En unghund som direkt får börja jaga hårvilt helt utan kontroll kan bli en nog så otrevlig upplevelse, både för viltet och för jaktgrannar.

Lättdresserad

En utbredd missuppfattning är att en vorsteh är en svår hund. Jobbig och mer eller mindre omöjlig att få ordning på för en ovan förare. Detta håller jag inte riktigt med om. En bra vorsteh ska vara, och är i de flesta fall, en lättdresserad hund, åtminsone om du väljer en från en uppfödare som visat att deras avelshundar är meriterade på våra Svenska jaktprov.  Men en liten varning kan vara på sin plats. En vorsteh har en rejäl jaktlust, kanske mer än många andra hundar, och i samband med viltkontakter krävs att grundlydnaden sitter ordentligt! Du kan i de flesta fall inte räkna med att du kommer att få den lydnad som krävs genom att bara använda mjuka metoder när du tränar. Ett rejält ledarskap krävs och ett bra tips kanske kan vara att du ser min valpfilm innan du bestämmer dig för att köpa en vorsteh, eller någon annan stående fågelhund.

Alla är inte födda till hunddressörer och du måste självklart vara beredd att lägga ned den tid som krävs för en bra grunddressyr.

Genom att välja en valp som passar dig och dina förutsättningar, (här bör du få hjälp av uppfödaren) och genom att börja tidigt med träning av valpen är det min övertygelse att de allra flesta kommer att lyckas.