Ammarnäs

090903_fjäll09_00302009-09-12

Ammarnäs och Vindelfjällen

Då jag vet att många av er som besöker den här sidan aldrig varit till fjälls och jagat bjuder jag gärna på tips om ett härligt ställe i fjällen när det är dags att planera den första ripjakten.

I Ammarnäs slipper du trängas med andra jägare, Ammarnäsmodellen innebär max åtta jägare per område, det vill säga ungefär som i Tåssåsen men fler och större marker att tillgå.  Att som på många andra ställen se jaktsällskap komma från alla håll är åtminstone inte vad jag vill ha ut av fjälljakten.

Även om våra folkvalda skulle ändra på det vansinniga system som gäller i skrivande stund kommer Ammarnäs och Vindelfjällen att vara en pärla för oss som uppskattar fjälljakten.

Förutom skönhetsupplevelsen som Vindelfjällen bjuder på hittar du det mesta du behöver i byn. Ett trevligt Värdshus, suverän butik och suveränt fiske för dig som vill ha något trevligt att göra under vilodagarna.

Flyga eller gå
Det är bara att välja vad man föredrar och har råd med. Genom åren har jag ofta bott på fjället i ett litet fjälltält, att samsas med blöta hundar i ett litet tält har jag dock tröttnat på. Att gå ett par timmar upp på fjället och lika långt hem igen är också något som jag helst vill slippa. Det är bara att konstatera att orken minskar något med åren… Nåja det finns marker där du kan börja jaga redan efter en halvtimmes promenad men givetvis är det som alltid större jakttryck på de vägnära områdena.

Har du möjlighet så varför inte prova att flyga ut med helikopter och bo i stuga eller kåta eller för den delen ett eget rejält tält. Två personer och fyra hundar är inga problem att få med i helikoptern. Se till att packa i mjuka packpåsar det underlättar stuvningen i helikoptern. Fyrkantiga hårda plastbackar är ingen höjdare, däremot kan en liten hink med lock vara bra att ha med, den fungerar som ett bra kylskåp i närmaste fjällbäck.

Kontakter
Rune Tovetjärn heter mannen som styr över jakten och hjälper till med bokning av områden. Ja, egentligen kan jag inte komma på något som Rune inte hjälper till med… År 2008 var det första gången jag kom i kontakt med Rune och bättre service som helt ny i området är svårt att tänka sig. Telefon till Rune: 070–222 17 00, självklart hittar du också information om jakten i Vindelfjällen på nätet http://www.sorsele.se/