Böcker jag läst

Hund och jägare

CM Pay
Utgiven av Aktiebolaget Fahlcrantz boktrykceri 1917

Hund och jägare

Hund och jägare

För snart 100 år sedan skrev hundmannen CM Pay boken Hund och jägare. Det var ett par, tre år sedan jag fick boken i min hand och jag måste erkänna att jag innan dess var enfaldig nog att tro att jag själv tillhörde föregångarna med bland annat tidig träning av hundarna. Ack så fel man kan ha – CM Pay var cirka 100 år före mig…
Den här boken finns inte mycket att orda om, bara en sak vill jag säga – läs den och lär av historien! Du lär inte hitta den i bokhandeln, men med hjälp av internet och alla antikvariat som finns är det väl värt ett försök.

”Hund och jägare” CM Pay utkom 1937 i en omarbetad och kraftigt utökad upplaga under titeln ”Jakten med fågelhund”. Denna upplaga finns i ett nytryck från Hässleholms Bokhandel, tel. 0451-80150.

Fågelhundar Dressyr och Jakt

Sten Christoffersson

Fågelhundar Dressyr och Jakt - Jakthunden hos en flockledare

Fågelhundar Dressyr och Jakt - Jakthunden hos en flockledare

Under hösten 2006 har Sten Christofferssons omarbetade version av sin tidigare bok med samma namn, äntligen kommit ut i handeln. Äntligen skriver jag eftersom den gamla boken varit svår att få tag i och många sett fram mot en ny utgåva.

En väldigt kort sammanfattning vad jag tycker om boken lyder så här: Sten Christoffersson är en duktig hundmänniska som har jagat och tränat tillsammans med duktigt hundfolk i många år. Sten är heller inte en man som kört fast i gamla hjulspår utan är öppen för det nya inom dressyren. I boken delar han med sig av både egna och andras samlade erfarenheter av dressyr på ett bra sätt. Boken täcker det mesta av vad du behöver veta om stående, stötande och apporterande fågelhundar – och lite till. Att sedan bildmaterialet är helt utsökt gör bara det värt att köpa boken! En bok man helt enkelt bör ha i sin bokhylla!

Boken kan du beställa från https://birddog.space2u.com/

Jakthunden hos en flockledare

Jeppe Stridh

Även Jeppe, vars böcker jag läst och skrivit om tidigare, har varit flitig och gett ut en ny bok hösten 2006. Till skillnad mot Jeppes övriga är den här boken inte en renodlad bok om dressyr, även om det finns många bra dressyrtips i den. I boken hittar du bra beskrivningar om hur jakthundar, för flertalet olika former av jakt, ska fungera.

Jeppe skriver som vanligt med humor och med glimten i ögat, kapitlet ”Herrskap och tjänstefolk” borde en och annan ”godsägare” läsa och ta lärdom av…

Jeppe hittar du på www.jeppe.org

Lathund för flockledare på två ben

Jeppe Stridh

Lathund för flockledare på två ben

Lathund för flockledare på två ben

2004 gav Jeppe Stridh, författare till boken Flockledare på två ben, ut en ny bok.

Boken, som är på 182 sidor, är en fristående fortsättning på Jeppes föregående bok. I boken, som till stor del har upplägget frågor och svar, besvarar Jeppe en mångfald av alla de frågor som en blivande eller nybliven hundägare kan tänkas ställa. Allt från val av ras och uppfostran av valpen till de problem och frågeställningar som dyker upp då och då i vardagslivet med hunden. Väl värt att nämna är bilderna i boken. Trevliga och njutbara bilder som på ett fint sätt speglar hundägandets olika faser. Fotografens namn är Joakim Karlsson.

Att Jeppe är rätt man att svara på hundägarnas frågor efter alla år som instruktör, har jag aldrig haft några tvivel om.  Allra minst efter det att jag läste hans första bok och nu, efter att ha läst även den här boken, består intrycket att Jeppe kan detta med hunduppfostran. Och det är uppfostran, eller vardagslydnad som den under senare år har börjat kallas, som boken handlar om.

Boken passar dig som tänker skaffa hund eller har din första valp eller unghund.

Boken kan beställas på  www.jeppe.org

Hör du till dem som inte orkar läsa en bok utan hellre sitter framför datorn? Passa då på att beställa en DVD från Jeppe. Han har en mycket välgjord film som heter ”Flockledaren och valpen”, även den väl värd att se.