Foder och utfordring
Det finns som bekant fler åsikter om foder än det finns fabrikat på marknaden och foder finns det gott om – och tro mig, jag har provat många av dem. Åtminstone de som varit med på marknaden några år. Många hör av sig med frågor om foder och utfodring och – naturligtvis – precis som alla andra har även jag en uppfattning…
En sak till: det är helfoder, typ torrfoder, jag använder och i stort sett alltid använt. Har helt enkelt tyckt detta vara bekvämast och heller aldrig sett något behov av något annat. Jodå – jag har givetvis provat på färskfoder också. Färskfoder, hävdar många inom draghundsfolket är det bästa när det gäller extrema ansträngningar under flera dagar – och så är det nog, men som sagt för mina behov så räcker det gott med torrvarianten.
Billigt och bra
Snålheten bedrar visheten var ett av min fars favorituttryck, så rätt han hade. Efter åtskilliga försök under åren framförallt när vi hade hundpensionat, med att sänka kostnaderna för hundhållningen genom att prova lågprisfoder har jag lovat mig själv att aldrig försöka igen!
Nackdelarna med de lågprisfoder jag provat är många. Det blev aldrig billigare, för jag fick öka fodermängden i stället, men det viktigaste är att jag tveklöst ser en markant skillnad under jakt och provsäsong. Hundarna går helt enkelt sämre, orkar mindre och rasar i vikt trots en ökad mängd foder. Att ge extra rent fett som tillskott är inte en lösning som fungerat för mig, även om jag börjat i god tid före jakten för att vänja hundarna. En säsong provade jag att ge ett par av hundarna ”lågpris” och övriga ett bättre foder. Det är bara att konstatera fakta, att köpa billigt är att köpa dyrt – jag behöver inte prova igen!
Kvalitetsfoder
Bara för att ett foder håller ett lite högre pris innebär det självklart inte att det passar alla hundar. De flesta kvalitetsfoder på marknaden håller i dag hög klass, men något som fick mig att fundera lite var då jag fick några säckar från en leverantör av ett välkänt bra foder för prov. En variant för ”arbetande hundar” med, enligt varudeklarationen, motsvarande fett och proteinhalt som det foder jag använde då. Två av mina hundar fick gå på det nya fodret och övriga på det gamla vanliga. Vid starten av foderbytet vägde jag samtliga hundar och efter cirka två månader noterades en rejäl viktminskning för de två som fått det nya fodret. Fodergivan höll jag givetvis noga koll på och visst – jag vet att foderbyte ibland kan ge problem, men en liten tankeställare fick jag. En självklarhet är att jag för säkerhets skull brukar göra foderövergångarna lite smidigare genom en successiv övergång till nytt foder under ett par veckors tid.
Foder under jakt och vila
Flertalet leverantörer har ett antal varianter av sitt foder. Foder för valpen och foder för pensionären (hunden alltså, inte för mig själv). Högenergifoder att användas under jaktsäsongen och foder med mindre energi (fett) för den övriga säsongen.
Jag har funnit att pensionärerna helt klart mår bäst av ett foder anpassat just för dem. Till valpar använder vi självklart ett valpfoder de första sex månaderna. För övriga hundar föredrar jag att använda högenergifoder året om och variera mängden foder beroende på tränings och arbetsaktivitet. Detta fungerar för det mesta bra, bara man håller koll på hullet hos hundarna. En gammal bra regel är att man lätt ska känna revbenen om man smeker hunden över sidan. Har du svårt att känna revbenen kan du snabbt tjäna pengar genom att minska på fodermängden och får på köpet en hund som mår bättre och lever längre.
En sak till – när vi slutar med valpfodret ger vi inte valpen högenergifoder direkt! För unghunden rekommenderar många veterinärer att man ska gå över till ett foder som ligger ett snäpp under högenergifodret och detta är vad vi gör.
En och annan gång har jag haft den där hunden som aldrig tycks bli mätt, men likväl har gott hull. Till den hunden använder jag ett foder med mindre fett och kan då öka på fodermängden i stället. Jag ser då till att i god tid före jakten byta till högenergifoder, minst någon månad i förväg
Hur ”kraftigt” foder man ska välja är självklart högst individuellt. Är en koppelpromenad den huvudsakliga motionen din hund får under lågsäsongen morgon och kväll, då är det nog inte läge att låta dem gå på ett högenergifoder. Har du sedan en hund som även under jakten, typ tjuren Ferdinand, i sakta mak strövar runt i markerna kan du också välja foder med lägre energiinnehåll. Som vanligt är det du själv som känner din hund bäst.
Vad ger jag till mina egna hundar?
Vill du inte ha någon reklam så sluta läs här, för nu kommer jag att tala om vilket foder jag använder till mina hundar. Det är Bozita Robur som vi numera serverar på Landinarnas kennel och som vi verkligen kan rekommendera. Ett svenskt foder och ett foder där jag haft förmånen av, att på plats i fabriken i Vårgårda, följa hela processen från det att råvarorna kom in i fabriken tills färdig produkt. Onekligen känns det lite tryggt att veta att vi enkelt kan komma direkt kontakt med de som utvecklar och tillverkar det foder jag använder och att gå över ån efter vatten har ju aldrig varit särskilt smart…
Jag lovar – vare sig du själv eller din hund lär bli besviken på fodret!. Jag lovar också, att skulle fabrikanten, som faktiskt har hänt med vissa foder, ändra något i råvaror och/eller process som gör fodret sämre så kommer jag att rapportera om detta. Har man många hundar så märker man snabbt förändringar. Anledningen till förändring är ju allt som ofta en ”cost save”, med andra ord företaget vill tjäna mer pengar och kanske kör in billigare råvaror i processen.
Hur ofta ska jag fodra mina hundar?
Nog är jag ganska säker på att ett par mål mat om dagen är att föredra framför ett enda. Själv serverar jag alltid två mål och fodret rejält uppblött i vatten. Om du ger fodret torrt är det självklart viktigt att hunden har tillgång till vatten, och att den verkligen dricker tillräckligt också.
Under jakten
Under jaktsäsongen, på kvällen före en jaktdag (eller ett jaktprov), ger jag hundarna en betydligt större portion än vanligt och på morgonen därefter knappt en halv portion och då med betydligt mer vatten i än vanligt. Självklart ser jag till att vattna ordentligt efter varje släpp också – mer än en hund har kroknat på grund av för lite vatten.
Mina egna hundar dricker inte tillräckligt under jakt och prov för att prestera maximalt. Kanske de inte ger sig tid, vad vet jag… Men en sak vet jag – att om jag ställer fram en vattenskål där jag i vattnet har lagt i lite extra godis (leverpastej, korvbitar, brödbitar…) ja då dricker de rejält mycket mer och presterar därefter! Ännu bättre är att ha med några påsar vätskeersättning men mer om detta kan du läsa i min bok Från valp till färdig fågelhund.