Krokstad herrgård

090725_kroksta_00431Det är inte så ofta jag själv kommer ut på någon form av träning som jag inte arrangerar själv men nu har det hänt. Det var uppfödaren till min pointer, Tommy Nilsen, som bjöd med mig till Krokstad herrgård i Säffle där han tillsammans med några trevliga kompisar från klubben i Norge skulle träna ett par dagar. Det var Krokstads gamekeeper Geir Kjellman som höll i träningen.

Trevliga marker
Jag har ju inte mer än 15 mil till Säffle och Krokstad men som med så mycket annat som ligger nästgårds har jag inte tidigare varit där trots att många av de norrmän som besökt mig ofta är där och tränar på fågel.  De jag talat med som varit där på träning är nöjda med både marker och fågel och nu när jag varit där förstår jag varför. Markerna är perfekta för den träning vi behöver för våra hundar och ingen jag talat med har klagat på att de inte får tillräckligt med fågel.

Priser
På Krokstads hemsida http://www.krokstad.se/se/Aktiviteter/Jakt/ hittar ni aktuella priser och telefonnummer för bokning. Priserna är inte låga men bokar man en eller ett par halvdagar tycker jag det är överkomligt och en halvdag räcker gott även om man har ett par hundar – jag vet vad fågel och utsättning kostar i pengar och arbete. Krokstad ligger ju onekligen närmre än Skåne för många av oss…

Träningen
Lite av den träningsfilosofi som tillämpades fick jag se och där är jag kanske inte så imponerad men å andra sidan så hade instruktören ett ganska hopplöst utgångsläge. Bortsett från Tommys egna hundar, bland andra systern till min Britta, var det ingen hund jag skulle släppt på fågel på mina egna träningar. Grundlydnaden på gruppens hundar var inte i närheten av vad jag vill ha innan det är dags för fågelträning, att springa runt med olydiga hundar i långlina och stressa upp dem med fågel tillför inget, snarare tvärt om.

Träning på Krokstad kan ske helt på egen hand i får tillgång till marker och fågel och sedan sköta er själva och detta är nog det jag vill rekommenderar. Som alltid gäller – lydnad först fågel sedan…

Britta
För Britta var det helt klart nyttigt att komma ut på andra marker och nog märktes det att hon inte var på hemmamarker. Söket blev osäkrare och trängre och lite väl mycket rotande. Men att revieringen finns i kroppen är inget att tveka om och att hon kommer att springa som hon ska är jag nog ganska säker på.

Här hemma har jag nu rejält med rapphöns i voljärerna och självklart är den några som hittat ett sätt at rymma på. Inte så kull för mig kanske men Britta har helt klart uppskattat detta. Hon har näsan påkopplad, står fint, reser bra och respekterar så klart ett stoppkommando.

En kommentar till “Krokstad herrgård”

  1. Sanna skriver:

    Hej! Kul att du gillade Krokstad.
    Var där när träningen var i Robert Knigts regi och tyckte också att det var en trevlig miljö att träna i. Ett tips från mej är att man tränar på Krokstad men att man väljer att bo lite billigare på den närbelägna campingen istället för på själva herrgården. Campingen har jättefina små stugor till ett överkomligt pris och på så sätt får man ju råd med ytterligare träningsdagar. Vid campingen finns möjlighet att träna vattenapportering och bada hundarna tyvärr finns det ingen vass utan träningen får ske på blankvatten.

Lämna en kommentar