Summering av första halvåret

Gårdsbocken

Gårdsbocken

Några privatlektioner för enskilda och små grupper återstår innan det är dags för träning på fågelsituationer och sedan det vi alla väntar på – JAKTEN! Skönt säger jag som onekligen börjar bli lite smått trött på att träna lydnad… Mina egna hundar har så klart blivit lite lidande på alla kurser men tanken är att ge den ordentlig kompensation genom extra mycket jakt i år. Jaktprov kommer det att bi mindra av till förmån för jakten, just nu känner jag mig lite mätt på det här med prov även om  Kickan så klart ska startas hon har ju en del  kvar tills hon är färdigmeriterad…

När jag tänker tillbaka på alla som varit här med sina hundar är det bara att konstatera att det trevlig nog väldigt ambitiösa förare som söker sig hit. Flertalet har jobbat kanonbra med sina hundar och har alla förutsättningar att lyckas på jakt och prov. Givetvis finns det undantag och några kommer tyvärr att ha problem med att få till en bra jaktkompis av sin hund. Med en bra jaktkompis menar jag en hund som jagar tillsammans med sin förare och respekterar det vilt som inte ska jagas, alltså en sådan där hund som är välkommen på de flesta jakter och marker.

Jaktlust
Jaktlust ska vi ha i våra hundar, men det finns gränser för vad en normal hundägare klarar av. Ok – jag vet att det inte bara hänger på jaktlusten, det finns andra drifter som spelar in, men när man ser hundar som då den ser en kanin eller en löpande fasan blir totalt helt vilda och mer eller mindre helt okontaktbar – ja, en sådan hund är det svårt för många att komma tillrätta med, inte minst för de som inte vill eller har fårmåga att korrigera sin hund med tillräcklig kraft. Ja, ja, jag känner till det där med habituering och om det vore så lätt skulle vi få se betydlig fler hundar i elitklass.

Visst de flesta hundar kan jag och många med mig trots allt få till men det finns alltför många alldeles vanliga normala människor som inte har en endaste chans att få till de här vovvarna.

Dåliga råd
En hel del av de här hundarna har dessutom en tid med eftergångar av både fågel och hårvilt bakom sig innan de kommer hit vilket självklart gör det hela oändligt mycket svårare. Vissa förare har till och med fått rådet av sina uppfödare att låta hunden förfölja vilt för att trigga den lite och detta innan lydnaden är på plats – jo, det är sant, tala om björntjänster och dåliga råd…

Valpträning
Tidig träning är vad jag alltid rekommenderar och i år som alla andra år har jag fått ytterligare bevis för att detta är det absolut bästa sättet för de flesta att få till en fungerande stående fågelhund. De som kommer med sina valpar och följer det träningsprogram de får har alla förutsättningar att lyckas.

Rasskillnader
Vissa raser är klart svårare än andra och jag måste erkänna att det finns raser jag börjar bli ordentligt trött på. Om uppfödarna vore lite ärliga om den ras och de linjer de säljer till valpköparna vore mycket vunnet, det är så förbaskat trist att se folk misslyckas med sina hundar när man vet hur mycket kul man kan ha med en hund som fungerar. Nej – vilken ras jag främst tänker på får ni klura ut själva…

Vanliga ord och fraser under kurserna
Beröm är med all säkerhet det ord jag upprepat mest under våren. Konsekvens och tajming kommer på delad andraplats. Se till att ta i tuffare med din korrigering – din hund viftar på svansen när den får ett nejkommando är också en mening som börjar bli lite utnött… Kräv i stället för att be hunden kommer inte långt efter – ja ni vet säkert vad jag menar och vad som ska göras men som det där med tulipanarosen – lätt att säga men inte så lätt att göra…

Lämna en kommentar