Johannas debut med stående hund

Första provet och ett förstapris - bra jobbat Johanna!

Första provet och ett förstapris - bra jobbat Johanna!

En trevlig förmiddag på trevliga marker hos Birger Knutsson. Strålande sol, blå himmel och bra med fågel, vad mer kan man begära? Jo, lite mer vind var nog vad de flesta ville ha i dag då det var prov i gruppen övriga kontinentala fågelhundar, nåväl vinden ökade så småningom. Alltid kul att se vad de olika raserna kan prestera på fältet och extra kul i dag då Johanna och Peter skulle starta på sitt första prov med sina unghundar av rasen Breton. För Johanna var det debut med stående hund och för Peter debut med Breton. Peter ja, det är Peter Nilsson min vän och hjälpinstruktör jag pratar om.

Ett riktigt stort grattis
Genomtränade lydiga hundar som springer bra hittar fågel och går till pris har jag sagt tidigare och det var vad jag fick se av Johannas och Peters hundar – Ett riktigt stort grattis till er båda för era välförtjänta förstapris! Ett extra grattis till Johanna med sina tre fågelsituationer… Ok – det var fler hundar som gick till pris – bra jobbat och grattis till er också!

Jakten skapar den duktiga hunden
Att riktigt duktiga hundar skapas genom jakt håller nog de flesta med om. Intrycket jag hade i dag när jag gick som åskådare var nog att en och annan hund saknade tillräcklig jaktlig erfarenhet, det där riktiga trycket och ”jävlar anamma nu ska jag hitta fågel” fanns inte hos en del av hundarna.

Alla råd är inte goda råd
Mer än en gång har jag varnat för att starta på prov med hundar som inte respekterar hårvilt och eller fågel, detta bör åtminstone fungera hyfsat ett antal gånger på träning innan man åker på prov. På provet i dag var det riktigt ok på de flesta håll men vad jag tänker på nu är en del av mina kursdeltagare och valpköpare som har hundar som inte är klara med respekt för fågel eller hare och likväl får rådet av diverse människor att starta på årets riksprov. Hur bra är det att låta hunden härja vilt med harar eller fåglar utan att som förare kunna ta tag i det? Kanske de som ger de här råden är vana vid att fixa till sina hundar med el eller ridpiska när de har tänt till dem riktigt i eftergångarna. Som sagt alla råd är inge goda råd…

En kommentar till “Johannas debut med stående hund”

  1. Jaana A skriver:

    Stort Grattis till Peter och Johanna! Fantastiskt kul att se era hundar på fältet!

Lämna en kommentar