Ripjakt i Vindelfjällen

090906_fjäll09_0003För mig var det första gången i Ammarnäs och Vindelfjällen förra året och det gav mersmak. Det var en självklarhet att styra kosan dit i år igen.

Tidigare har jag ofta bott på fjället i ett litet fjälltält, att samsas med blöta hundar i ett litet tält har jag dock tröttnat på. Att gå ett par timmar upp på fjället och lika långt hem igen är också något som jag helst vill slippa. Konstigt nog verkar inte orken bli bättre med åren… I år fick det bli en lyxvariant – helikopter ut på fjället och stuga att bo i, visst låter det lyxigt och det var det också. Att Dagny sedan hittade den första ripkullen cirka femhundra meter från stugan gjorde inte det hela sämre…

Fågeltillgången
Alla vet att 2009 inte kommer att gå till historien som ett bra ripår men som jag sagt några gånger så sätter jag kvalitet före kvantitet. Några kullar om dagen med åtta nio väl utvuxna fåglar i varje kull plus en och annan singelfågel räckte väl till för några riktigt härliga dagar till fjälls. Vi försökte oss på att filma en del så jag stod ensam för skyttet vilket i och för sig är trevligt. Att ställa upp fyra skyttar vid varje fågelsituation och försöka få ned så stor del av kullen som möjligt får stå för sportskyttarna… Inte minst ett sådant här år känns det bra att det finns fågel kvar i markerna. Bekanta till mig som gått upp på fjället och jagat i mer lättillgängliga områden rapporterar samma sak – hundar som sprang tillräckligt hittade fågel…

Hur har hundarna skött sig?
Fyra hundar var med och vi börjar i åldersordning med den äldsta först.

Dagny
Det är bara att konstatera att det inte är för inte som Dagny vunnit tre riksprov. Hon är nio år nu och visst märks åldern något, men inte så det stör. Hon är helt enkelt hur bra som helst och det är en ynnest att få jaga över en sådan hund.

Jana
Jana går bra, ungefär som förra året och med full kontroll över fåglarna. Efter några jaktdagar lade hon dock ned jobbet och var lite hängig och ville inte gå ut i sök, vattensvans på gång?  Sånt händer och hon kom igen efter några vilodagar.

Kickan
Kickan har fått ett tilläggsnamn – jaktmaskinen. Hon har imponerat stort under hela jakten och var den av hundarna som presenterade flest fågelsituationer.  Även på henne hängde svansen ett par dagar och det var med milt våld jag fick låta henne vila för att hon inte skulle knäcka sig. Men vilken motor och vilka fågelarbeten – både på fjäll och på skog! Kickan är nog den hund som mest liknar gamle Albin i sitt sätt att jaga och sköta fågel.  Nåja det finns alltid fel på en hund och frågan är om inte jaktlusten ligger på övre gränsen, ibland blir hon lite väl uppskruvad. Att hon sedan har en dådkraft som en hasselmus är kanske inte helt bra men det ser jag inte som något större problem. 

Britta
Lilla pointern spottade upp sig sökmässigt för varje dag och lågt stundtals ute i ett sök som lovar riktigt gott. Känslan jag har är dock att riktigt samma tryck som Asco hade i steget kommer hon inte upp till, men vem vet, man glömmer lätt hur vovvarna var som valpar och unghundar och minns bara den vuxna hunden. Flera fåglar fälldes för Britta, hon sköter sig exemplariskt men nog tycker jag det är lite trist med det totala ointresset hon visar för fåglarna som dimper i backen. Apporterar fågel gör hon inte än, det får jag ta tag i till våren, nu är det jakt som gäller.

Ammarnäs och Vindelfjällen
Då jag vet att många av er som besöker den här sidan aldrig varit till fjälls och jagat bjuder jag gärna på detta tipset om ett härligt ställe i fjällen när det är dags att planera den första ripjakten.

I Ammarnäs slipper du trängas med andra jägare, Ammarnäsmodellen innebär max åtta jägare per område, det vill säga ungefär som i Tåssåsen men fler och större marker att tillgå.  Att som en av dagarna i Klimpfjäll se jaktsällskap komma från tre olika håll på väg mot mig är inte vad jag vill ha ut av fjälljakten.

Förutom skönhetsupplevelsen som Vindelfjällen bjuder på hittar du det mesta du behöver i Ammarnäs. Ett trevligt Värdshus, suverän butik och suveränt fiske för dig som vill ha något trevligt att göra under vilodagarna.

Rune Tovetjärn heter mannen som styr över jakten och hjälper till med bokning av områden. Ja, egentligen kan jag inte komma på något som Rune inte hjälper till med… Förra året var första gången jag kom i kontakt med Rune och bättre service som helt ny i området är svårt att tänka sig. Telefon till Rune: 070–222 17 00, självklart hittar du också information om jakten i Vindelfjällen på nätet http://www.sorsele.se/

Vill du kosta på dig att flyga ut så är det SMP, Stig Martin Persson Ammarnäs Stugby du ska kontakta.  SMP Disponerar både stugor och kåtor runt om i fjällen och vill du kombinera jakten med fiske så fixar SMP detta.  http://www.ammarnasstugby.com

3 kommentarer till “Ripjakt i Vindelfjällen”

 1. Dan Edlund skriver:

  Vi var i Funäsdalen och tränade där man fick.Tre fåglar på 2 unghundar.Sen var vi i Ljungdalen där vi alltid fått fågel men ingen vi gick nog minst 2 mil -2 unghundar och 2 hussar men inget.Någon borde man stött upp.Men det var trevligt ändå. Mvh Noggers matte Ann-Britt

 2. Hanna skriver:

  Hallojsan!
  Vad kul att du trivdes uppe i nejden.
  Härligt att vi blir fler som ser fördelarna med Ammarnäsmodellen.
  Japp, Rune är toppen!
  Välkommen åter.
  /Hanna

 3. David skriver:

  Hej Anders.

  När jag läser vad du skrivit om Ammarnäsmodellen så vill jag bara skriva att det var ungefär så det var innan fjälljaktsreformen 1993 jag menar då att bara ett fåtal hade möjlighet att jaga och framförallt bara dom med bra kontakter och mycket pengar. Fjälljaktsreformen kom till så att vi Svenskar skulle få möjlighet till mera jaktmarker och det fungerade bra till det började komma mer och mer utlänska jägare och firmor som började att tjäna pengar på jakten.
  Jag menar bara att jag tror att det är farligt om vi låter bara ett fåtal personer sköta jakten för då har vi snart kvar bara en lyxjakt som ett fåtal personer har råd med och det tycker jag skulle vara helt fel även om nu inte Ammarnäs modellen kostar så mycket pengar än så länge! Jag håller med om att det inte är roligt att jaga premiär veckan i Vilhelminafjällen för det är för mycket folk men det beror mer på att det är för mycket lysta områden och att utlänska jägare har samma rättigheter som dom Svenska att jaga än att systemet med fjälljakten är fel. Ett tips är att inte jaga premiärveckan utan vänta någon vecka för då är det betydligt lugnare i fjällen. Men personligen så tycker jag inte att vi ska hylla system där bara vissa får möjlighet att jaga.
  Jag är rädd för att om vi utökar modeller som Tossåsen och Ammarnäsmodellen så är vi snart tillbaka där vi var innan 1993.

  MVH….David

Lämna en kommentar