En suverän jakt och många stötar…

Dagnys rutin avgjorde i betfälten

Dagnys rutin avgjorde i betfälten

Återigen har vi haft en fin jakt. Det var Sten Christoffersson som bjudit ner oss till sina marker på söderslätt. Tillsammans med Janne och Malou på Svensk Jakt gav vi oss i kast med den vilda fasanstammen i de oändligt stora betfälten. Redan på väg ut till markerna stegrades vår förväntan, i stort sett på varje fält vi körde förbi syntes fasantuppar ute på sin först morgonpromenad.

Gammeltuppar
Vis av erfarenheten från förra årets jakt i de här markerna blev jag inte förvånad när hundarna då och då misslyckades med sina arbeten på löpor och tupparna tog till vingarna. Det är bara att konstatera att hundarna stötte mer fågel här än på skogsfågeljakten. Visst – med fler jaktdagar i betorna för hundarna skulle det säkert bli betydligt bättre, vi får jobba på detta. Men jag är också väldigt övertygad om att om vi inte haft åtskilliga dagar på fjäll och skog med riktig fågel skulle det blivit än mer stötar i betorna.

Dagny med sin rutin gjorde inte många missar och fick dessutom tillfälle att visa både sekundering och rapportering. Kul för de i sällskapet som inte hade så stor erfarenhet från jakt med stående hund. Rapportering i betfält? Jodå, det fanns kantzoner där hundarna lätt kunde försvinna och bli stående så rapportering kan vara bra även på söderslätt…

Hönor och ungfåglar
Hönor skjuter vi inte och hönor fanns det gott om, ensamma äldre hönor och hönor med halvvuxna kycklingar. Ungfåglarna fixade hundarna utan problem, både ungtupparna och hönorna,  och att dessa är betydligt lättare för hundarna vet de flesta som jagat ett tag. En liten fundering inställer sig osökt – vad har vi för fåglar på våra jaktprov i södra delarna av landet, på hur många marker har vi gammelfågel? Jodå det finns men jag tror de är lätt räknade och det kanske är tur…

Spanieljakt
Kantzoner fanns skrev jag tidigare och Sten hade sin lilla jaktcocker med. Det tog inte många minuter med cockern löst innan en gammeltupp, som tidigare lurat Dagny, fick se sig överlistad och föll för ett välriktat skott av Janne.

Avslutningsvis
Avslutningsvis vill jag bara säga ett Stort tack till Sten för en fin jakt och en härlig kväll med utsökt mat och dryck!

Lämna en kommentar