En härlig grupp med fem olika raser…

Ännu en träningshelg med otroligt härliga och positiva människor och trevliga hundar! Roligt var det också med så pass många olika raser på samma kurs. Det var münster, pointer, vizsla, vorsteh och weimaraner. Några ekipage var relativt rutinerade redan när de kom medan andra under helgen fick uppleva sina första fågelkontakter. Förhoppningsvis håller kursdeltagarna med mig om att samtliga, både förare och hundar, gjorde framsteg och utvecklades under kursen – och riktigt kul hade vi tycker åtminstone jag…

Så lätt det kan vara…
Med min svaghet för att börja tidigt med valpar var det onekligen en bonus att ha pointern Ilke, fem månader med på kursen. Ilke med husse Dagfinn och matte Aud hade nästan 200 mils enkel resa hit från Nordnorge och skulle kombinera semester i Sverige med kurs för familjens vorsteh och lite valpträning med Ilke. Ilke var lika lätt att jobba med som min Britta så det blev lite mer än vanlig valpträning.  Dagfinn och Aud kom redan på torsdag och efter några korta träningspass under fredagen lärde Dagfinn Ilke snabbt de viktigaste grunderna. Under lördagen fick vi se hur intresset vaknade för fågelvittringen och under söndagen var det nog fler än mig som imponerades av Ilkes klockrena fågeltagningar med stånd, resning, avance och stopp… Tveklöst kommer det att bli en fröjd att jaga över Ilke lite senare i höst!  Visst har jag sagt det tidigare – så lätt det är att få till en liten pointervalp…

Ibland är det bra att vara lite långsam med kommandot…
Ett blixtsnabbt beröm i rätt tid är alltid bra, en blixtsnabb korrigering i rätt tid är också bra, men bådadera är det många förare som har lite svårt för. Att däremot att blixtsnabb vråla ett stannakommando när fåglarna tar till vingarna har ser jag sällan eller aldrig några förare har problem med – och det är faktiskt ingen större hit – om man nu inte på sikt vill ha den trög avance…

Nåväl på mitt som vanligt mycket pedagogiska och lugna sätt har jag påpekat detta för en och annan förare under helgen och räknar nu med att jag aldrig kommer att se någon av hundarna som var här med en trög avance…

Lämna en kommentar