Riksprovet 2010

Gamlingarna hänger med... Foto Mattias Nääs

Så mycket bättre kan det inte bli! Dagny vann sitt fjärde riksprov i Ekl och hennes barnbarn Kickan lade beslag på andraplatsen, båda med åtta i fältbetyg. Jana var också med på provet men var oförsiktig med fåglarna och blev utan pris. Otur kanske en del kallar det men så var det nog inte – brist på rutin skulle jag vilja kalla det…

Årets riksprov arrangerades av SVK Mellansvenska i skogarna kring Lima. Som vanligt när Mellansvenska håller i trådarna blev det ett suveränt prov på fina marker och med funktionärer som ställde upp och gjorde att man kände sig välkommen och omhändertagen – Stort tack till er alla, och ett extra tack till tjejerna som hjälpte mig med hundpassning!  

Fågel fanns det i markerna men när lövfällningen nu har börjat så var det inga lätta fåglar att komma in på livet, det är väldigt långt från de halvtama fåglar man ibland kan få på fältproven! Ett stort Grattis vill jag säga till alla er som fick ett fältbetyg på era hundar, oavsett valör på betyget har ni riktigt duktiga hundar! Att sedan inte alla hundar fick någon chans på fågel hur bra de än sprang är alltid lika trist (jag ver hur det känns) men också den verklighet vi har att leva med, inte minst när proven går på skog och fjäll. Men med hundar som har motor och jobbar så kommer fåglarna på nästa prov…

Spänningen ökade
Lite ovanligt och kul var det när vi redan på lördag morgon(dagen för eftersöksgrenarna) fick reda på våra fältbetyg. Det var tre hundar i Ekl som hade en åtta. Dagny, Kickan och korthåret Era med sin förare Kai Dalane från Norge. Att se en norrman på ett riksprov hör inte till vanligheterna. Att apportera räv är väl inte vad norrmännen prioriterar… Nåväl jag hade förmånen att gå tillsammans med Kai i skogen och se både sök och fågelsituationer för Era och att det var en välförtjänt åtta i fältbetyg kan jag skriva under på… Det var onekligen lite darrigt att med en åtta i ryggen stå där med rävsläp och vatten, inte minst då jag måste erkänna att jag för en gångs skull totalt hade struntat i att träna (ja, jag skäms) – tiden har gått åt till att jobba med andras hundar… Mycket riktigt det blev neddrag både på räven och vattnet för Kickan. Dagny fixade räven på gammal rutin men var lite ovillig att ge sig ut åt det håll jag ville ha henne i vattnet så här rasade betyget ”en pinne”.

Kai och Era fixade räven med glans! Vattnet såg kanske lätt ut för åskådarna men inte var det något lätt vatten inte och här gick tyvärr priset åt skogen för Era. Tro mig – jag blev uppriktigt besviken över att det blev en nolla här för Kai som under dagen i skogen bjöd på sig själv och visade ett verkligt sportsmanship – tak för en fin dag Kai!

Ja, ja jag vet – ni tror mig inte och visst vill jag vinna så hade Era slått Dagny på vattnet och fått fullt hade det kanske inte varit så kul….

Sju riksprovsvinster på 10 år
För tio år sedan vann jag mitt första riksprov. Då var det Albin som vann Elitklassen på Öland. Mitt under provet fick jag ett telefonsamtal från Christine som berättade att vår D–kull var född.

 2001 vann Cissi Ukl på skog och 2005 startade sedan Dagnys karriär.  Dagny vann då Ekl på fjäll, följde upp med att vinna Ekl på skog 2007, där hennes dotter Jana vann Ukl.  År 2008 var det dags att vinna på fjäll ännu en gång.

Det var en otrolig känsla att ännu en gång på ett riksprov få föra Dagny, nu 10 år gammal, och se henne gå med energi som en unghund i skogen och med vetskapen av att fulltändigt kunna lita på henne när vi kommer till fågel.   

Jag lovar – nu ska ni slippa henne på något mer prov…. Men jag hoppas att Dagny och jag ska få  ytterligare ett antal fina jakter innan det är dags för pensionärsliv – för Dagny…

Domare på provet
Det vore ju inte jag om jag undanhöll mig från att skriva några ord om domarna på provet. Även när det går bra brukar jag ju hitta något att klaga på…

Tyvärr måste jag göra er besvikna. Det var Thomas Johansson som dömde fältet för Jana och Kickan och Ulf Aronsson som dömde Dagny. Det var nog ingen av provdeltagarna som inte var nöjda med deras sätt att döma och uppträda under dagarna. Förarna fick bestämma takten i markerna och vilka markavsnitt de ville prioritera – när det blev fågelsituationer var det intet snack – domare och skytt med var sin bössa snabbt i läge och sedan var det bara att köra på! Alltså precis som på jakten och visst är det väl så det ska vara. Tack till Ulf och Thomas för trevliga dagar! Ett extra tack till Ulf för fina ord om Dagny under jaktprovsmiddagen och kul att det blev du som dömde hennes sista prov!

Tre domare
Eftersöksgrenarna dömdes av tre domare, förutom de två nämnda var rutinerade Owe Fredriksson med och dömde. Ovanligt med tre domare men helt suveränt tyckte jag. 

21 kommentarer till “Riksprovet 2010”

 1. Tomas H skriver:

  Stort GRATTIS Anders.
  Bara att lyfta på hatten och gratulera till en fantastisk prestation i år igen.

 2. anders alm skriver:

  Stort Grattis

  Vi som skaver på skogen vet hur svårt det är, desto roligare när det lyckas.

  Mvh
  Anders & Herrskapets F-Korn

 3. Ann-Sofie skriver:

  STORT GRATTIS!
  Vill bara gratulera till vinsten.
  Suttit och följt resultaten via ínternet och varit bra sugen.
  Jag vet vilket jobb som ligger bakom.
  ”Dagny still going strong”

  Stort Grattis
  Ann-Sofie med Väntans Ullis

 4. Stort Grattis till dig Anders och dina hundar!
  Du ska veta att vi rekommenderar din bok och dina filmer till våra valpköpare och efter detta lär det bli ännu fler som blir motiverade att införskaffa dina ”recept” på att föra hund :)

  Anna Fors Ward/ForsWards Hund & Jakt

 5. Lennart Karlsson skriver:

  ETT STORT GRATTIS!
  från
  Familjen Karlsson i Arboga.

 6. Thomas Ellefsen skriver:

  Som vi sier i Norge, noen kan det og andre ikke. Det finnes noen som utmerker seg i alle sporter. Travsporten har Stig H Johanson, fotballen har Alex Ferguson, og fuglehundsporten har Anders Landin. :)
  Gratulerer nok en gang Anders.

 7. jimmy och jenny skriver:

  Grattis till riksprovs vinsten
  från oss i skövde

 8. Jonas & Caroline skriver:

  Ett stort och hjärtligt grattis från oss i Skåne.

 9. Suzie skriver:

  Ett stort Grattis
  från Wideström på Tjörn.

 10. Lasse Tillgren skriver:

  Ett stort grattis till Er och hundarna.
  från lasse och korthåret Gruffwe Rijs Stoja.

 11. Micke skriver:

  Bara att gratulera till pallplatserna,kan inte bli bättre.
  Stort Grattis Anders!!
  Micke o Lotta

 12. Roger skriver:

  Ett jätteGRATTIS Till gammelhusse Anders o mormor Dagny från Jordan.

 13. Marie Nylander skriver:

  Ett jättestort GRATTIS Anders för den fina bedriften att återigen stå överst på Riksprovspallen.
  Marie på Gotland

 14. Casimir Wrede skriver:

  Ja, vad månde blifva? Stort Grattis Anders och Christine, för vad vore det för Anders och hundarna utan Christine som fixar mycket ”back stage”.
  Casimir

 15. Åse Irene Furuheim skriver:

  Gratulerer så mye til alle Landinernas på to og fire. :-)
  Spesielt til deg Anders som beste fuglehunddressør, og takk for at du deler din erfaring i bøker, DVDer, kurs og instruksjon. Vi har mye å lære!

  Hilsen fra
  Åse Irene Furuheim

 16. Helena Thulin skriver:

  Stort Grattis! Du firade väl med ett glas vin /hund. Jag trodde du skulle få ta 3 glas. Men det räcker gott och väl med två!!

 17. Peter Häggström Svk Bottenviken skriver:

  STORT GRATTIS
  Imponerande resultat!!
  Dagny still going strong!
  MVH Peter Häggström

 18. Fam. Gidlund, Örnsköldsvik skriver:

  Vi sänder en STOR grattis hälsning till Er!
  Morris matte och husse

 19. Tony skriver:

  Grattis Anders och mamma Dagny!
  Mvh:Tony och Ozzo (Harry)

 20. Gunilla Green skriver:

  Anders, jag tror det var vi tjejjer som rastade Dagny några gånger under torsdagen och pysslade om henne, de var vi som gjorde DET!!! Vi peppade henne och sade att du som är äldst i gänget, nu får du visa vad ”skåpet skall stå” och det gjorde hon!! Grattis till er båda!
  Tjejjerna i sekretariatet/rastningskommittén

 21. Vi på Ormkullen lyfter på hatten och sänder massor av gratulationer till årets Riksprovsvinnare! Härligt, roligt och inte alls oväntat.
  Hoppas vi ses nästa år på fjäll.
  mvh Jeanette & Micke

Lämna en kommentar