Unghundar och småvalpar

De senaste dagarna har gått i valparnas tecken. Sista valpträffen för Herrskapets H–kull är avklarad och det var fågelsituationer som gällde för de nu åtta månader gamla münstrarna. Jag var inte speciellt förvånad då det ännu en gång visade sig att de som kämpat sig igenom samtliga valpträffar och jobbat hemma med sina läxor också fixade sina fågelsituationer. Jag är ganska övertygad om att deltagarna, som förutom att ha lagt ned en massa jobb haft långa resor hit till träffarna, känner sig nöjda med både sig själv och sina hundar. Att ha en åtta månaders hund som man med gott samvete kan gå ut och jaga över är inte alla förunnat. Mycket bra jobbat! Och glöm inte att skicka ett mejl när ni fällt den första fågeln för era hundar… Glöm inte heller att det gäller att hålla koll på vovvarna och inte släppa efter på den lydnad som nu finns, jaktlusten växer ännu några månader…

Uppfödartävling…
Nåja, tävlig är kanske inte rätt rubrik men kul var det då jag fick förmånen att tillsammans med min egen P–kull ha den första valpträffen för Prästgårdens kennel, Hedängens kennel och Herrskapets kennel (I–kullen). Att få se många valpar från olika uppfödare på samma gång är både kul och lärorikt. Totalt var det 18 valpar på träffen och tack vare positiva deltagare och god hjälp från Thomas, Martin och Ingemar gick det alldeles utmärkt med så många valpar på samma träff. Att sedan få se så många ungefär jämngamla vorsteh och münstervalpar fara om kring i en salig blandning de stunder de fick leka fritt var faktiskt en höjdare bara det.

Många av deltagarna hade jobbat kanonbra med sina valpar redan innan träffen och hade valpar som låg på den nivå mina egna valpar brukar ligga på i samma ålder. Kul var det och jag är övertygad om att övriga snabbt kommer att fixa till det som inte fungerade fullt ut nu – det är ju liksom det träffarna går ut på, att få förarna att göra rätt, i rätt tid och med rätt tajming.

 Läxor tills nästa träff blev det så klart, och inte alldeles lätta sådana. Jag ser med spänning fram mot träff två och hoppas så klart att de allra flesta klarar av sina hundar och sina läxor. Förhöret på stoppkommandot kommer som vanligt att hållas i kaninhägnet… När jag nu sett alla valparna kan jag bara konstatera att går det inte bra så är det som vanligt inte hundarna det är fel på… Hoppas ingen känner någon press på sig tills nästa gång…

Frågor och lite extrahjälp
Glöm inte att ni alla som var här är välkomna med frågor och funderingar och kanske lite extrahjälp om det skulle köra ihop sig under träningen. Glöm inte heller att jag vill se glada frimodiga valpar även på nästa träff!!!

Bilder är det Torun som bjuder på – tack för det Torun!

3 kommentarer till “Unghundar och småvalpar”

 1. anki lindberg skriver:

  Nog är resan från Norrland lång, men väl värd. Att se att man har så pass bra ordning på sin hund, kan man resa hur långt som helst för. Det var hur kul som helst att få ha fågelkontakter, under kontroll, och under Herrens (Anders) tukt och förmaning. Han verkade dessutom ganska nöjd med oss. Tack Anders för en rolig helg. Mvh Anki.

 2. Trond Danielsen skriver:

  Hei!
  Jeg vil takke så mye for 3 fantastisk flotte valpetreninger. De har vært verdt de lange turene fra Stavanger. Som nybegynner med hund hadde jeg ikke drømt om å lykkes slik jeg har fått til allerede nå. Det har faktisk ikke vært så mye jobbing som jeg hadde sett for meg. Men det har vært masse moro :) Det hele handler om fullt fokus på ris og ros til rett tid. Masse ros! Og å være konsekvent. Alltid!!

  Kursene har vært skikkelig lærerike for både hund og eiere. Og utrolig kjekke. Håper å få komme tilbake å trene neste år også!
  Tusen takk Anders.
  Og tusen takk Torun, som står på for dine valpekjøpere.

  Nå gleder vi oss til å komme oss på fjellet og finne FÅGEL :)
  Hilsen Trond, June og Ripa

 3. Petter Kihlgård skriver:

  Hej Anders! sen kommentar men hade tänkt bifoga en bild på fälld fågel… Tyvärr har lövfällningen satt stopp för några riktigt bra situationer här uppe i norr, fåglarna har varit väldigt skygga. Men fågelträningen var bland det roligaste jag gjort. 2 riktigt trevliga dagar fick vi. Nu hoppas jag på några centimeter snö och att fåglarna förhoppningsvis trycker lite bättre. Mailar en bild när den första fällts! MVH

Lämna en kommentar