SVK eller SBK…

Ibland blir jag lite fundersam när jag pratar med folk eller läser inlägg på allehanda forum på nätet. Jag hör och läser om många som far runt på den ena träningen efter den andra och däremellan blir det prov – som allt som oftast inte går så där jättebra. Ok – inget fel med det, men jag börjar fundera lite om inte prioriteringen är fel.  Det kanske har gått många förbi men faktum är att vi nu sedan snart två månader har fått lov att jaga med våra hundar och inte nog med det, det har varit gott om fågel på många håll i fjällen och på skogen har det varit hur mycket fågel som helst!   Det är ju lik förbaskat jakthundar vi har och jag är fullt och fast övertygad om att när väl grundlydnaden är klar och de första fågelsituationerna fixade så är det bara jakten som kan skapa den där riktigt bra hunden, för att inte tala om den tillfredsställelse en jaktdag ger både hunden och oss själva.  

Har ni problem med att hitta mark att jaga på så läs Svensk Jakt, den finns på nätet också. En dags jakt på skog kostar ca 100–200 kr, det blir jäkligt många fina dagar för de pengar ni lägger ned på att åka på träning… Några dagar på skogen där hunden lärt sig handskas med orre och tjäder kommer säkert att avspegla sig i priserna på fältproven också… Ok, fjällen är så klart suveränt men resan för oss i min del av landet blir lite längre. Jakten i Skåne är så klart också en höjdare men priserna ligger nog lite väl högt för att de flesta av oss ska ha råd med mer än någon enstaka jakt där.

Om nu prioriteringen är social samvaro, träning, träning, och prov men ingen jakt så måste jag bara puffa lite för SBK (Svenska brukshundklubben) och brukshundsraserna – det finns faktiskt otroligt trevliga raser där som inte har samma behov som våra hundar att få jaga – tro mig jag är uppvuxen inom SBK…

En kommentar till “SVK eller SBK…”

  1. Peter Nilsson skriver:

    Ännu en gammeldags hederlig sanning – det går inte vila en jakthund iform på diverse kurser med jaktlig inramning. Det är ju när hagelbössan laddas, och man med ökande puls närmar sig sin hund som står stramt i en myrkant – man hamnar i det rätta ”tillfället” där man skapar sin jakthund. Allt annat är förberedelser…

    Ha det gott! //Peter Nilsson

Lämna en kommentar