Strävhårig eller korthårig vorsteh, vilket är bästa valet?

Åtminstone en gång mer månad får jag mejl med frågan om varför jag valt strävhår och vad det är för skillnad mellan strävhår och korthår. Det är alltså hög tid att ta upp detta delikata ämne här på sidan. Skillnaden i päls, fördelar och nackdelar med respektive päls avhåller jag mig från att kommentera det gör ni bäst själva.

Att jag själv valde strävhår för många år sedan var helt enkelt för att jag tyckte de såg trevligare ut och det tycker jag fortfarande. Inget bra skäl kanske men så var det det. Min uppfattning är annars att det är betydligt större skillnad mellan individerna inom rasen än mellan raserna. Som jag ser det kan du få en precis lika bra jakt och provhund vare sig du väljer strävhår eller korthår.

Jag är inte någon ”statistiknisse” men om jag förstått det hela rätt så kan man inte heller i jaktprovsstatistiken se att det är någon större skillnad i pristagarprocenten mellan raserna. Bortsett från riksprovsvinster…. För några år sedan, när riksprovet gick på Klimpfjäll fick vi under jaktprovsmiddagen höra att statistiken visade att om man skulle vinna ett riksprov så var det en strävhårstik som var det säkraste kortet.  Sedan dess har mina stävhårstikar vunnit några gånger till så den statistiken håller sig nog ett tag  :–) Nåväl, det hänger nog inte så mycket på skillnaden mellan raserna, men lite kul var det att höra för en strävhårsuppfödare…

Finns det då ingen skillnad mellan raserna?
Kanske, kanske har jag en känsla av att när vi kommer till vattenarbete och rävsläp så ligger strävhåren lite före, men som sagt det är en känsla jag har och vad statistiken på proven visar har jag ingen koll på.  Funderar jag lite till över alla kurshundar jag sett de senaste åren får jag också en känsla av att det är fler strävhår än korthår som kräver lite extra av sina förare för att hålla sig på mattan och då också kräver lite mer för att få stopp på i viltsituationer. En känsla är också att korthåren dominerar bland de hundar jag ser som brister lite i jaktlust och andra drifter som krävs för att gå för fullt även fågeltomma dagar – självklart är flertalet av de här hundarna lättare att jobba med och lättare att få stopp på i viltsituationerna och jag är också övertygad om att de passar för väldigt många förare.

Återigen, ovanstående är ett högst personligt tyckande och bygger inte på någon statistik.  Jag för inte bok över hundarna som är här och även om det vore både kul och nyttigt så räcker inte orken till för detta.  Men å andra sidan – ser jag till de sista fem åren så är det drygt ettusen hundar jag sett och medverkat vid under träning, väldigt många av dem sträv eller korthår och de hundar jag ser är ofta ganska opåverkade av träning. De vi ser på proven och i jaktprovsstatistiken är, förhoppningsvis, påverkade av dressyr.

Mentalbeskrivningarna som är gjorda inom SVK borde kunna ge lite mer svar på frågan om det ligger något i den känsla jag har eller om jag är helt ute och cyklar…

För att nu slippa alla hatmejl så vill jag återigen understryka att du kan få en kanonhund oavsett vilket hårlag du väljer – välj den ras du helst vill ha bredvid dig i sovsäcken i jaktkojan eller tältet – men lite strävt skägg kittlar allt väldigt gott – det tycker åtminstone min fru…

Kommentarer tack!
Många som besöker den här sidan har inte valt ras ännu och skulle säkert vara tacksam om ni som har erfarenhet ville komma med några kommentarer. Det är säkert många som har mer kunskap och inte minst mer fakta än vad jag själv har. Inte minst våra erfarna domare ute på fält och fjäll och våra mentalbeskrivare så klart. Med andra ord har du lite fakta att komma med är det många som kommer att bli glada.

/ Anders L

13 kommentarer till “Strävhårig eller korthårig vorsteh, vilket är bästa valet?”

 1. Mikke Abramsson skriver:

  Det du påstår i andra stycket om att det är större skillnad mellan individerna inom rasen än mellan raserna är intressant. Jag har träffat norska jägare som påstår samma sak men de tar även med de brittiska hundarna i det resonemanget. Själv har jag mitt första strävhår och fler kommer det att bli!

 2. Peter Nilsson skriver:

  Hej!
  Att resonera om raser är som att bege sig ut på djupt vatten, och på nattgammal is. Värderingar, tycke och smak varierar ju i högsta grad, och synnerligen i hundkretsar. Men jag vill hålla med Anders om hans synpunkt när det gäller att strävhåren kanske kräver lite extra av sin ägare jmf korthår. Bland de kurshundar jag sett passera under åren och som vållat sina ägare mest ”utmaningar”, är strävhåren i klar majoritet. Oftast har det varit förbaskat trevliga hundar, men med förbaskat okunniga och obestämda ägare. I sanning ingen lyckad kombination. Lägg därtill att ägarna duttat på i 1,5år innan de fallit till föga och sökt hjälp. Det krafttag som då måste till är ägaren tyvärr inte beredd att genomföra. Dessa hundar ser vi sällan på några riksprov, i vart fall inte i elitklass.

  Glöm heller inte att uppväxtmiljöns påverkan på hundens utveckling vida överstiger arvet! Skulle nog vilja påstå att 80-20 regeln gäller.

  Till sist – jaktlust är ett svårt begrepp att debattera. Men min erfarenhet är att jaktlusten ska vara i balans mellan jägare och hund. Har den ena mer än den andre så blir det trubbel – oavsett vem som har för mycket eller för lite. Frågar du mig så har sällan hunden för lite jaktlust, oftast är det ägaren som brister.

  //Peter Nilsson
  Korthårsägare, http://www.jaana.se

 3. Erik Gullstrand skriver:

  Hejsan!
  Till att börja med vill jag säga att jag inte i närheten har sett så mkt hundar som ovanstående talare. Troligen kommer jag aldrig göra det heller. Trots det så har jag såklart en åsikt och kanske kan det hjälpa någon.

  Jag valde precis som Anders strävhår av den anledningen att jag tycker de ser finare ut. Finare kanske inte är rätt att säga heller faktiskt… Men när du tittar på ett riktigt fint strävhår så syns det tamejfan på hunden hur mkt hund det är i den och hur fint den kommer jaga med dig. Det gillar jag, så strävhår fick det bli. Nu är det inte så att jag på ngt sätt tycker att korthåren ser mesiga ut och att det inte finns fina exemplar, men njaaeeh, de faller inte mig i smaken om jag nu kan välja mellan 2.

  När det gäller jakten så är det ju tyvärr så att vi oftast bara snackar fågeljakt och att det är det som vorstehn ska användas till. Absolut ska vi jaga fågel med hundarna, jag jagar själv jätte mkt fågel och har väl på senare åren gått över mer och mer på just fågeljakten och då med förkärlek på skog. MEN! Jag jagar en hel del annat också! Detta är anledningen till att jag valde vorstehn. Jag kan jaga allt med min kompis.

  Om du nu är som jag och jagar mkt allround jakt så är ju såklart vorstehn det bästa valet och här inbillar iaf jag mig att strävhåret ligger före korthåret. Jag har jagat med en del kortisar och de har inte haft samma glöd i skogen. De har tappat musten efter ett tag och har inte (vid de tillfällen jag jagat med dem) fattat riktigt att det där med biotop sök ska fungera i skogen också, om man nu vill ha igång lite bus i buskagen. Vatten och räv har Anders redan nämnt.

  Exakt hur mkt tid dessa hundar fått i skogen, och på fälten också för den delen, det vet jag inte. Men de har alla varit hundar i 4-5 årsåldern så det har inte varit några färskingar direkt.

  Jag inbillar mig att är det allround egenskaper du är ute efter så gör du nog klokt i att kika på ett strävhår. Om du ska bärga hem ett par ankor och sprätta ut ett rådjur eller två om året är det väl skitsamma men vill du gå hela vägen ut så…

  En sak är dock helt klar, och här spelar erfarenhet ingen roll över huvudtaget. Tänk igenom vad du ska hunden till och gör sen som DU vill så blir det bäst! Hur mkt du än vrider och vänder på det här kan det gå åt helvete även om du gör som någon annan säger. 

  Det är därför jag alltid gör som jag vill. 

  STRÄVHÅR!

  /Erik

 4. Sofia skriver:

  Hahahaha kul att du har lite självdistans och jag tror som du att det är viktigt att välja en hund som man trivs med på många plan, egenskaper, utseende osv.

  // Sofia

 5. Hanna Holmberg skriver:

  Hej!
  Intressant ämne som det pratas mycket om men sällan lyfts fram till diskussion.

  Jag tror också att det är olika mellan individer och linjer. Dock har jag som Anders fått en känsla på en viss skillnad som kan finnas. Jag har inte hållit på så länge med vorsteh men jag har hunnit med ett korthår och två strävhår.

  För mig är fågeljakten det primära. Eftersom jag bor i norra Sverige är jaktsäsongen på barmark väldigt kort. Det förutsätter att hunden även ska klara jakt under kalla vinterdagar. Min lilla erfarenhet säger att strävhåren inte är lika känslig för kyla och snö. Däremot har korthåren tåligare tassar för snö och skare, åtminstone underhållsfria. Här uppe är det vanligt att man även använder vorstehn som draghund under vinterhalvåret. Där är korthåret bättre eftersom den kan ha en lättare aktion och inte går lika varm som strävhåret – generellt sett.

  I övrigt så tycker jag mig se att strävhåren är mer burdus och rätt på medan korthåren är lite mer försiktiga av sig…även när det gäller behandling av viltet. Strävhåren plöjer genom videdrågen medan korthåren går runt. Strävhåren apporterar och skakar (man undrar om tarmarna är kvar) medan korthåren funderar om de verkligen ska det i munnen. Strävhåren lägger sig på golvet medan korthåren vill ha en dyna.

  Det finns båda typer av båda raser men jag tycker att det finns fler åt det ena och det andra hållet. Jag har inte valt ras eftersom jag gillar båda. Jag väljer individer (försöker) och satsar just nu på en härlig strävhårstik.

  Hoppas att fler vill bidra med sin åsikt om en ev skillnad på korthår och strävhår.
  Mvh Hanna med Fjällbrisens Gira

 6. Ann-Helén Widén skriver:

  Det här med vilket hårlag man ska ha handlar om personligt tycke och smak. För mig har det handlat om att ett korthår har en mer lättskött päls speciellt vintertid med tanke på snön, sedan tycker jag det verkar vara svårt att få ett strävhår med en perfekt päls… Särskilt frusen uppfattar jag inte korthåren det är nog individuellt även det. Mentalt och jaktligt uppfattar jag inte någon större skillnad på raserna, aveln har styrt dem att bli alltmer lika varandra under årens lopp. Tidigare pratade man mycket om gnälliga korthår men idag hör man minst lika många (om inte fler)gnälliga strävhår ute på proven. Så kontentan då? Köp den hundras du känner mest för och vill vila ögonen på förhoppningsvis i drygt 10 år framöver:)Köper du en valp från en kull du tror på så är det mycket upp till dig själv vad det blir för individ, oavsett vilket hårlag de har.

  /Ann-Helén Widén
  Altersundets Kennel

 7. Birger Knutsson skriver:

  Efter att under mer än 25 års tid nästan dömt tusen jaktprovsstarter med både kort- och strävhår är min uppfattning den, att ett bra korthår är lika bra som ett bra strävhår. Där är det ingen skillnad. Däremot anser jag att strävhår som ras är jämnare, bland annat att den är mentalt stabilare över lag och att även jaktlusten verkar vara lite bättre. Min uppfattning är också den att, åtminstone i södra Sverige, att strävhårsuppfödarna är mer ”jägare”. Statistiskt kan man nog också läsa ut att strävhåren har bättre provresultat. Detta kan ju dock avspegla på föraren.
  Om man nu står i begrepp att skaffa en vorsteh så är det mycket viktigt att man genom avelsråd tar kontakt med kennlar som kan uppvisa bra avelsresultat. Man bör också rådfråga andra jägare väl insatta i våra raser och kanske även besöka ett antal jaktprov, vilket är mycket lärorikt.

  Trots att jag är korthårsman så måste jag inse fakta, dock utan att vara för ledsen.

  Birger K

 8. Anette skriver:

  Kan bara inte låta bli att komma med en kommentar jag heller. Först och främst, en bra hund är alltid en bra hund oavsett ras. Men när det gäller statistik så kan jag kanske bidra med lite fakta från provåret 2009. När det gäller provstatistiken för det året så är det faktiskt en viss skillnad mellan strävhår och korthår. Av alla starter som korthåren gjorde på samtliga underlag 713 st ( både särskilda och ordinarie ) så var det 18% som resulterade i ett 1:a pris och av strävhårens starter 554 st, var det 13% som fick ett 1:a pris. Det fanns också en viss skillnad mellan hårlagen i ukl där 19% av startande unghundar bland korthåren fick med sig ett 1:a pris mot 11% av strävhåren. Unghundarnas prissättningar speglar väl rasens totala procent av 1:a pris vilket innebär att det finns en jämnhet mellan klasserna och att unghundarna är representativa individer för raserna generellt. 
  Tyvärr var det få starter på fjäll och skog bland strävhåren, men procentuellt fler på fält. På korthårssidan var det 407 starter i skog och på fjäll med 15% 1:a pris. Summan för strävhåren på samma underlag blev 175 starter där 10% klarade ett 1:a pris. En annan skillnad mellan fjolårets starter var att något fler strävhår än korthår startade på särskilda prov och att det också var något fler hundar som gick till 1:a pris på särskilda prov än på de ordinarie. Här finns kanske lite anledningar till funderingar, både när det gäller underlag, förutsättningar att hitta fågel men också till viss del när det gäller provformen. Jo, om någon funderar över övriga pristagare, så följer det samma som ovan, men skulle jag dra det också då blev detta inlägg för långt. Det är nog som Birger skriver, ett bra korthår är precis lika bra som ett bra strävhår och vice versa, det handlar om tycke och smak. Och kanske, om det är så att korthåren generellt, om man nu tittar på fjolårets statistik, har blivit bättre mot tidigare, beror då förändringarna på att aveln har gått framåt, en mer gynnsam miljö, eller är det förarna som blivit bättre, eller är 2009 en tillfällighet???? Det ska iaf bli spännande att jämföra 2009 mot 2010. Intressant, intressant!! Jo vad jag har jag för källa? Den är högst min egna där jag sammanställt samtliga prov för SVK 2009 och därefter tackat excell som programvara! .// Anette

 9. anders skriver:

  Suveränt Anette – tack för det. Lite statistik och fakta är alltid kul. Imponerande jobb du gjort!
  / Anders L

 10. Casimir Wrede skriver:

  Efter all fakta och alla kloka kommentarer finner jag det skäligt att titta på våra hundar med ett praktiskt och humoristiskt öga. Som strävhårsägare önskar jag ibland att jag hade ett korthår. Det är mycket som skall plockas ur strävhårspälsen efter en jaktdag, tistlar som nästan binder samman över- och underkäke, div frön över hela kroppen. Ett visst problem vintertid med mkt snö både hr och där. Med ett korthår slipper man detta. Att se ett strävhår titta på en under lugg oh buskiga ögonbryn är en underbar syn, att väckas av en ”skurborste” som blåser luft genom sitt skägg och mustach och vill komma upp i sängen är bara det en härlg upplevelse. Att klappa sitt korthår och känna denna lena, blanka vackra päls som silke i handen är fantastiskt, inte ett frö eller tistel i pälsen efter dagens jakt.
  En vacker ädel hund kan inte vara en ”skurborste” den kan bara vara ett vackert korthår. En glad, full-i-fan, humoristisk hund är inte ett ädelt vackert korthår, det kan bara vara ett strävhår med en riktig ”skurborste” och mycket glimt i ögat.
  Tack för mig

 11. Thomas Ellefsen skriver:

  Her kan det ikke være noen tvil Anders. :)

 12. Margareta skriver:

  Vill jag ha en arbetare av rang väljer jag en strävhårig vorsteh.
  Vill jag däremot ha en ädel hund väljer jag inte ett korthår… då blir det en engelsk setter.
  Håller däremot med om att strävhåren verkar ”mer hund att hantera” än korthåren. Men tror nog att skillnaderna generellt är så små att man ska gå på magkänslan om valet står mellan kort- eller strävhårig vorsteh.

 13. Kia skriver:

  Jag lämnar ett avtryck i denna disskussion. Jag är en nybörjare vad gäller vorsteh. Har ingen ännu men en valp är beställd. Har alltid varit förtjust i strävhåren och deras utstrålning men nu när jag skulle göra valet blev det korthår. Jag trivs med stövare och de har ju nästan samma päls. Dessutom så är den lättskött och det fastnar inte en massa snö i pälsen som kan bli besvärligt för hunden. Jag har haft hundar så länge jag minns dock inte vorsteh och min uppfattning är att ”man får vad man förtjänar”. Du får den hund du gör den till och man ska välja det som känns rätt. Hoppas får mycket glädje i skogen med mitt nya tillskott, ett korthår. Tack för en informativ sida som jag kommer att besöka med jämna mellanrum. Bra med träningstips för det lär jag behöva för att få till min nya jaktkompis.

Lämna en kommentar