Till dig som ska välja ras och ett par tips till dig som tänker vinna riksprovet i år…

Är du säker på att du vill ha en ras som inte klarar av att hämta hem en räv?

Den här tiden på året får jag många frågor om valet av ras.  De som sätter jakten över stående hund allra högst på önskelistan ska inte glömma allt annat som vi kanske så småningom vill använda hunden till. Åtminstone om vi bor i mellersta eller södra delarna av landet.

 Valet av ras begränsas en hel del om vi vill ha en hund som kan avvändas till det mesta – glöm inte att ta med det i beräkningen när du funderar över ditt val av valp!

 Mitt bästa tips…
Tur och ingen otur måste alla ha för att vinna ett riksprov och givetvis ska hunden kunna sköta sina fågelsituationer – detta vet alla.  Väldigt många riksprov avgörs på eftersöksgrenarna och om jag skulle ge ett enda träningsråd till någon som ska ställa upp på årets riksprov så är det att se till att utkommando fungerar. Och när jag menar fungerar så menar jag att hunden på kommando ut ska gå, simma eller springa hyfsat rakt ut åtminstone 70 meter oavsett hur terräng eller vattnet ser ut och oavsett hur mycket intressanta dofter det finns vid sidan av. Träna först så att allt fungerar till hundra procent på land och gå sedan över till vattnet. Så många riktigt duktiga hundar jag sett som missat sitt vatten för att förarna slarvat med denna träning. Hur kul är det att missa ett vatten när man har ett högt fältbetyg? Och hur eländigt är det inte att se en unghund som står vid vattenkanten och inte vill gå i för att föraren inte orkat lära hunden vad ut betyder…

 Om jag skulle ge ett tips till så blir det att undvika att bråka med hunden i samband med träningen av rävapporteringen, börja heller inte för tidigt med unghunden – det är ju ingen som helst panik… Ovillkorliga krav på allt som har en hanterlig storlek och rimligt vikt. Jobba med lek och beröm när det kommer till tyngre grejor och när det är dags för räven. Träna heller inte ihjäl hunden – Få spår, korta spår och riktigt kul brukar ge det bästa resultatet.  

Att jobba positivt med räven ger oftast det bästa resultatet...

En kommentar till “Till dig som ska välja ras och ett par tips till dig som tänker vinna riksprovet i år…”

 1. Micke skriver:

  Hej Anders!
  Jag Har den förmånen i mitt jaktlag att det är många som har rävfällor,
  har hitills tagit 14 rävar,som jag blir uppringd att hämta, då får även hunden träna på innan dom hamnar i frysen.När han var unghund la jag dom på marken så han fick lukta på dom, sen sprang jag från han och kallade in,och varje gång kom han efter med räven i käften,och blev överöst med beröm.Har bara kört med glädje när han tagit räven.
  Har inga som helst problem när jag hämtat en räv nu,han är hur intresserad som helst, det är som det bästa han vet.Hänger det en räv på bodväggen så är det det första han springer till när han kommer ut.
  Så det känns skönt nu när vi är i elitklass inför vårens eftersöksgrenar, men det är ingen garanti att det går bra för det,men vi är en bra bit på väg.
  Här är det jävligt långt till våren.
  /Micke

Lämna en kommentar