Bejaka din lust…

Fria följet har vi börjat med och full koll på den lilla är ett måste...

Nej, inga missuppfattningar nu det ska inte handla om sex. För en man i min ålder som tycker den första perfekta fågelsituation för unghunden är bättre än sex (obs! min fru håller inte med) är det så klart Astrid, min lilla pointer, som jag ska berätta mer om

Träningstiden den här veckan har ökat rejält och det är här lusten kommer in. Träna ska man göra när man verkligen känner för det och med tre helt lediga dagar och riktigt bra väder har träningslusten varit på topp. Ok, det är inte så där jättemycket träningstid kanske men promenaderna har blivit fler och längre och det gör gott det också.

Astrid, träning fjärde veckan 15 minuter, total träning på fyra veckor 27 minuter
Nytt denna vecka har varit det fria följet. Korta sträckor så klart, vi pratar om 10–20 meter åt gången. Först ensam tillsammans med mig och sedan då hela flocken är med. Det går som det brukar lite halvdant men om ett par veckor kommer det att fungera fullt ok hoppas jag. Hur hon går i koppel? Vi hade bjudit in en lekkompis, en münstervalp ett par tre veckor äldre än Astrid, för att få lite störning under träningen. För att göra det lite enklare provade jag att för första gången sätta halsband och koppel på Astrid – hur kul tror ni hon tycket det var… Nej vi väntar med koppelträning något halvår eller så, om nu inte min snälla fru åtar sig den delen av träningen. Det kan ju vara bra om vi av någon anledning ska ha med henne till bebyggda trakter, Astrid alltså…

Apportering och apportsök
Vi tränar lite då och då men godisbelöning som jag brukar köra med passade inte för Astrid, det var för gott och betydligt intressantare än att hålla kvar apporten när hon kommer fram. I stället jobbar jag med den bytesmedvetenhet och kamplust som finns i henne. Små små framsteg gör vi och så länge både hon och jag tycker det är kul fortsätter vi. Jag lägger nu ut föremål i täckt terräng så hon får jobba lite innan hon finner dem. Något enstaka utkommando har vi också provat även om det inte har någon hög prioritet…

Dags att hon lär sig hålla koll…
Nu har jag slutat vänta på henne när hon sticker iväg på upptäcktsfärd. Jag fortsätter promenaden en bit, ibland väljer jag också en annan väg än den vanliga. På detta sätt försöker jag få henne lite mer uppmärksam på mig och var jag håller hus.

Det viktigaste är klart
Inkallningen och stannakommandot fungerar oavsett störningar inom ett håll på 20–30 meter. Längre håll har jag inte provat, det har helt enkelt inte funnits någon anledning. Som jag ser det är träningen klar på både inkallning och stanna – skulle det framöver inte fungera så tar det inte många sekunder att förklara för henne vad som gäller. Det vill säga de absolut viktigaste momenten för en stående hund har tagit en knapp halvtimme att träna.

Något att fundera på för vännerna från Norge!
Värt att notera är att kommando stanna är precis samma kommando som jag använder när jag tränar passivitet, alltså lämnar valpen och kräver att hon ska stanna kvar – ”bli” som ni säger i Norge. Detta har jag användning för åtskilliga gånger om dagen och jag är övertygad om att det blir en väsentlig förstärkning och viktiga repetitioner för stannakommandot. Jag tycker att mina norska vänner ska fundera på att byta ut ”bli” mot ”sitt” om det nu är det som ska användas i fågelsituationerna framöver… Förutsatt också att passiviteten är ovillkorlig och att man har full koll… Hoppas alla förstår hur jag menar – om inte så fråga?

Inte visste jag att det gick så snabbt, men å andra sidan är detta första gången jag verkligen tagit tid på träningen. Någon som känner att ni inte har en halvtimme över för att träna er valp? Mitt råd är då helt klart att byta ut valpen mot någon annan grej…

En svamp
Att allt går så snabbt och lätt beror självklart på att jag utnyttjar den oerhörda inlärningsförmåga som en liten valp har. En valp, oavsett om det är en varg, räv eller hund, är som en svamp, den suger in hur mycket som helst, det är ju som bekant ett måste för att den ska överleva i naturen. Att vänta tills den är vuxen skulle inte fungera. Notera att den suger in allt – även det som du gör fel!

Någon som tycker jag ska fortsätta att skriva om Astrid?
Bortsett från lite kul aktiviteter som apportering och apportsök kommer det inte att bli så mycket mer träning innan det är dags för de första fågelsituationerna – och det är ju då det riktigt roliga börjar!!! Men om ni som kollar in sidan ibland tycker det är kul att läsa om vad som händer med Astrid fram till des så skriver jag gärna lite då och då – hör av er med en kommentar om ni vill ha det så!

Press från uppfödaren…
Höll på att glömma berätta om den ”press” jag utsätts för av min uppfödare, Robert Gill. Han hörde av sig redan för någon vecka sedan och berättade att Gack Gack, syster till Astrid som han behöll själv redan hade varit ute i sjön och simmat… Hmmm.. Lilla Astrid har inte visat ett enda tecken på att vilja gå i vattnet när de andra hundarna badat så jag såg riktigt framför mig hur jag skulle få stå där och skämmas när vi ska ha vår första valpträtt om någon månad.

Men nu är jag lugn! I dag fick jag se en liten pointervalp som hängde med de andra hundarna på en meterlång simtur…

11 kommentarer till “Bejaka din lust…”

 1. Anna Pettersson skriver:

  Hej Anders, fortsätt gärna skriva lite om Astrids och din träning framöver, är mycket intressant att läsa om tycker jag.
  Här hemma går träningen framåt och vi har haft stor hjälp av tränings dagen hemma hos dig. Tack än en gång!

  Med vänlig hälsning Anna Pettersson i Falun med Fjällvittran´s Urax

 2. Sven-Erik Rylander skriver:

  Instämmer med Anna, vill gärna läsa om fortsättningen med Astrid,
  Mkt matnyttigt att snappa upp..
  Hälsn, Sven-Erik och Fjällvittran´s Fame.

 3. Catharina Lindberg skriver:

  Jag tycker också att det är kul att läsa om Astrid!

 4. Åse skriver:

  Hej hej,  jag läser gärna också om Astrid och er träning! 

 5. Victor Paulsson skriver:

  Hej Anders!
  Jag vill jätte gärna att du skriver om Astrid till och med mer?!!!
  Det första jag gör när jag sätter på datan är och kollar om du uppdaterat din sida.. Skriv gärna lite vad du gör för övningar med!!!

  Hälsingar 
  Victor Paulsson

 6. Torun Brate skriver:

  Självklart att du ska fortsätta skriva om lilla Astrid !!!

 7. Robert Gill skriver:

  Hei Anders, jeg syns absolutt du skal fortsette skrivingen ! Flott og lærerik lesing for oss alle. I tillegg legger det press på ISS andre vedr dressur…. 
  Ps jeg glemte å nevne at hun nå apporterer i vann ! :) 
  Men vi har er stykke igjen til ”bakom” :) 
  Har hatt samme opplevelse som deg vest godbit og appport. For glad i mat :) 
  Snakkes!

 8. Karin Ryberg skriver:

  Visst är det roligt att få fortsätta följa dig och Astrid i er träning! Spännande att se tidsaspekten på er träning och hur långt ni redan nått på de minutrarna.
  Hoppas du vill fortsätta med både text och bild.

 9. admin skriver:

  Nu ger jag snart upp Robert
  En tre måndaders pointervalp som apporterar i vatten… Jag ska snacka med Astrid om detta men vi får nog finna oss i att inte få någon förstapremie på valpträffen om en månad… :-)

  / Anders L

 10. Espen Moe skriver:

  Hei og takk for sist Anders! (Juni-10) Leser med stor interesse din skriving om Astrid! Får j…. lyst på valp igjen når jeg leser og ”suger” til meg info og tips fra dine inlegg! :)

 11. Erik skriver:

  Skriv gjerne videre! Jeg henter pointervalp fra Asco om 4 dager, og syntes det er spennede å følge med på Astrid!

Lämna en kommentar