Starka ståndanlag hos Astrid…

Genom både kommentarer och mejl jag fått vet jag att det är många som läser vad jag skriver om Astrid, inte minst de som har en valp i samma ålder. Kul så klart men en liten varning måset jag komma med. Att träna valpar får inte urarta till någon tävling vem som kommer längst! Att jag och Astrids uppfödare Robert Gill, lägger lite press på varandra måste ses från den skämtsamma sidan… Varje valp är unik och givetvis ska träningen anpassas till den individ man har, att lära sig läsa sin valp är en viktig kunskap. Det är glada frimodiga valpar som vi kommer längst med!

Astrid snart tre och en halv månad, total träningstid så här långt ca 70 minuter.
Som planerat har det inte blivit så mycket träning den sista tiden utan mer en tillämpning av vad hon redan kan. All tid hon får sitta eller ligga passiv, oftast tillsammans med övriga flocken, räknar jag inte som träning. Under det dagliga jobbet här hemma blir det en hel del av den varan när jag sköter det dagliga underhållet här hemma.

Fågelkontakt
Träning på fågel tänker jag vänta med, det är för tidigt än, men att helt undvika en och annan fågelkontakt är omöjligt. Att Astrid har mycket starka ståndanlag såg jag tidigt och för mig är det en  varningsflagga när en valp är så fast i sitt stånd som Astrid har visat sig vara. I dag blev jag glad när jag såg henne lösa ett stånd och börja smyga fram mot det som visade sig vara en rapphöna som förirrat sig in i mitt lilla träningshägn. Självklart lät jag henne springa efter hönan, och beröm fick hon också – jag vet att hon hade stoppat om hon fått sitt stannakommando. Och nej – jag försökte inte gå fram och mana på henne att resa, som jag sagt tidigare,  fågelsituationer i egentlig mening väntar jag med ett tag ännu.  Det blir nog lagom när det är tillåtet att träna på fågel.

En osedvanligt trevlig liten pointer…
Att all tid som både Christine och jag lagt ned på socialisering har lönat sig är ingen tvekan om . Vi har nu en liten pointervalp som är hur harmonisk och trivsam som helst – och nästan lika klok som ett strävhår… Nu ser jag med förväntan och spänning fram mot den 23–24 juli då jag kommer att ha hela Astrids kull här på en liten träning. Det ska bli hur kul som helst att träffa övriga valpar i kullen och inte minst valpägarna. Jag vet att några av dem är mycket rutinerade och duktiga hundfolk med lång erfarenhet.  Med andra ord som upplagt för trivsamma och lärorika diskussioner om olika sätt att träna hund…

2 kommentarer till “Starka ståndanlag hos Astrid…”

 1. Åse skriver:

  Hej  Anders,
  Jag håller med dig! Det är absolut ingen tävling att träna hund, definitivt inte valp! Det är däremot roligt och inspirerande att höra vad du jobbar med tillsammans med Astrid. Själv kan man ju då få lite tips på hur man kan göra själv med sin valp.
  Ha det roligt!
  Åse 

 2. Robert Gill skriver:

  Hei, 
  Herlige bilder som alltid. 
  Det er helt rett som du skriver, hver og en valp må leses og håndteres etter hva de kan absorbere av trening/lek med mening( som jeg liker å kalle det) og ikke minst hvordan de er av typer. 
  De fleste valper liker å jobbe, men noen er mindre fokusert enn andre…
  Gakk Gakk opplever jeg som lærevollig, fokusert og samarbeidsvillig…utolig morsom å ”leke” med. Rask og positiv respons under de fleste øvelser :) 
  Gøy med valp ! 
  Mvh
  Robert

Lämna en kommentar