September med hundflocken och lite till…

När jag nu får några mejl som talar om för mig att det var längesedan jag skrev något på sidan börjar jag fundera på om jag skämt bort er… Men ok, här kommer några rader med senaste nytt på hundfronten.

Landinarnas Queen
En valp i Q – kullen fick stanna hos mig. Kullen var ovanligt jämn men en tikvalp med arbetsnamnet ”racerråttan” stack ut från de övriga. Mot bättre vetande var det den valpen som fick stanna. Egentligen vill jag helst välja en medelvalp i en kull men jag tänker som så att om det nu blir en värsting av Queen är det bättre att jag har henne själv än att någon av valpköparna ska drabbas. Det kan ju också bli något extra. Intressant ser det onekligen ut att bli så här lång. Queen är en orädd självständig valp med flockkänsla som en strykarkatt. Att tidigt börja kräva en ovillkorlig inkallning på den valpen var ett måste om jag inte skulle behöva tillbringa tiden med att gå omkring och leta efter henne i omgivningarna. Att gå och gömma mig kunde jag bara glömma, att jag försvann struntade Queen fullständigt i… Lite funderingar har jag om hur jag ska jobba vidare och om det fungerar eller inte återkommer jag till.

Senaste nytt
Raderna här ovanför skrev jag för ett par dagar sedan men nu kan jag meddela att Queen för första gången har hängt med mig på en halvtimmes promenad utan att försvinna en endaste gång – så glad man kan bli…

Astrid
Den här månaden blir det mycket tid med träningsgäster på fälten och Astrid är så klart med. Söket är inte mycket att hurra för än så länge men man kanske inte kan begära så mycket av en sex månaders valp. Någon gång glimrar hon till och visar vad hon kan så hoppet finns att det kan bli riktigt bra så småningom. Fågel, både rapphöns och fasan, sköter hon däremot riktigt bra även om avancen behöver bli lite snabbare för att inte fasanerna ska hinna löpa undan. Någon fågel har jag inte fällt för henne ännu, lite bättre sök vill jag ha innan det är dags för belöning. Belöning och belöning, jag är lite osäker på hur mycket belöning en fällt fågel är för Astrid. Kamplust har hon men så vitt jag kan bedöma är hennes bytesintresse inte särskilt stort. Det blir också trevligare att fälla fågel längre fram även om rapphönsen nu börjat uppföra sig som vilda fåglar. Kullarna släpper inte hundarna nära och när de lättar så går hela gänget i en väl samlad flock. Hur kul är det att fälla fågel som flyger hit och dit och uppför sig och ser ut som om de kom direkt från voljärerna?

Någon annan träning än ute i markerna blir det inte så här års, apportering och apportsök har vi hela våren på oss att jobba med.

Fältträning
En eller ett par dagar i veckan har jag träningsgäster med på fälten. Senast var det norska kontinentala VM–laget som var här. Man kan väl säga som så att det är med reviering inte är norrmännens starka sida. En bra reviering krävs knappast på låglandsproven i Norge och hundar som fått sticksöka i flera år är inte helt lätt att börja kräva reviering av, åtminstone inte kontinentala hundar…

Krav för att följa med på fälten…
Krav låter inte så kul men som jag ser det ska en hund som släpps på stora stubbåkrar vara acceptabelt lydig och kunna stoppas  när den reser eller stöter fågel. Lydnad är bättre att träna någon annan stans än på fälten. Jag måste också erkänna att lydnadsträning får jag nog av under vår och sommar, på fälten vill jag ha kul och njuta av hundar som jobbar. Rådjursrenhet är också ett måste på mina marker. Det är gott om rådjur i kantzonerna och vare sig markägaren eller jag vill ha några rådjursdrev eller tagna rådjur… En sak till – hundar med femtiometerssök har små chanser att finna fågel, fälten är rejält stora och kräver en hyfsad vidd på söket.

Landinarnas Nick
Stort grattis till Micke från Östersund som med Nick ”Bamse” fick till ett andra pris på provet i Klimpfjäll!

Första filmerna till USA
Lite kul på slutet – I norden säljer jag en hel del av mina filmer men nu har jag också fått den första beställning från USA, kanske dags att börja fundera på att lägga på ett spår med engelskt tal…

 

En kommentar till “September med hundflocken och lite till…”

  1. Anne skriver:

    Vilka utmaningar möter man ifall man tar ”värstingen” i en kull? Jag har själv en unghund som passar in på samma beskrivning i kullen. Och dessutom är det min första Vorseh. Är det något man ska tänka på extra i träningen?

Lämna en kommentar