Från och med 2012 bör en skotträdd gris kunna godkännas på SVK:s prov…

Kanske är det tryckfelsnisse som varit framme, man kan ju alltid hoppas. När jag läser de nya jaktprovsreglerna som ska gälla från 2012 blir jag minst sagt konfunderad. Om jag nu inte missförstår något så står det faktiskt att i unghundsklass ska hundarna kunna godkännas utan att kunna apportera och det ska heller inte avlossas skott i fågelsituationer eller under kastapporten… Men andra ord så bör en skotträdd gris som stannar till vid lukten av fågel kunna få ett godkänt resultat! Är detta verkligen såsom medlemmarna vill ha våra regler eller vad i all sina dar kommer detta ifrån. Kanske är det återigen så att ekonomerna i styrelsen försöker få in mer pengar genom att locka fler till proven på ett minst sagt obegåvat sätt.

Det är så klart kul om fler startar sina hundar, men är det något jag alltid varnar för så är det att starta hundar på prov som inte är någorlunda klara. Hundarna lär sig snart vad som är träning och vad som är provmiljö. På träning kan vi göra någonting åt saken om de slarvar och exempelvis inte vill apportera på prov kan vi inte göra något alls. Är det något som hundarna tar till sig på direkten så är det detta. Hur många gånger som helst hör jag från förare att ”på träning går det bra men inte på proven”. Att starta med hundar som inte är klara ska i fortsättningen uppmuntras!? Inte är det för medlemmarnas bästa inte. Det är bara att hoppas att medlemmarna och inte mist mina egna valpköpare avhåller sig från detta om de nu överhuvudtaget startar i unghundsklass – själv är jag tveksam just nu känns det som ett bättre alternativ att hellre vänta lite och startar i Ökl direkt.

Men visst – det finns säkert några uppfödare som uppmuntrar sina valpköpare till start ändå – det kan ju vara bra att på sin hemsida kunna skriva att så och så många hundar från vår uppfödning är godkända på jaktprov. Att hundarna kanske är skotträdda och kanske helt hopplösa att bibringa dressyr är en annan sak – godkända kan de bli.

Har det varit några diskussioner ute i klubbarna om detta innan beslut fattades? Jag är tveksam men kanske jag missat det även om jag försöker se till att komma på de medlemsmöten vi har här i Västsvenska. Apropå det. vi har ett möte nu den 23 november och jag vet att det finns några nya medlemmar, eller blivande sådana i området – se till att komma på möstet det brukar vara trevliga tillställningar! Mer information på http://www.vorsteh-vast.se/

Nytryck
Ett litet julklappstips kan det väl vara dags att bjuda på.
”Hund och jägare” CM Pay utkom 1937 i en omarbetad och kraftigt utökad upplaga under titeln ”Jakten med fågelhund”. Denna upplaga finns i ett nytryck från Hässleholms Bokhandel, tel. 0451-80150.

I min egen bok, som så klart också är ett bra julklappstips, har jag tagit mig friheten att ta med några citat från just denna bok, helt klart var CM Pay en föregångare när det gäller dressyr och mycket vad han skriver gäller än i dag…

 

 

 

14 kommentarer till “Från och med 2012 bör en skotträdd gris kunna godkännas på SVK:s prov…”

 1. Anette skriver:

  Hej Anders!
  Tyvärr kom detta med att skott skulle bort som en fullständig överraskning för fullmäktigeledamöterna som vid fullmäktige i maj enhälligt röstade nej till denna totala galenskap. Den nya styrelsen tog kontakt med SKK för att få till en förändring men under hösten fick lokalklubbarna meddelande från SKK:s jakthundskommittén att beslutet låg fast och att så vitt de kunde tolka så var de nya jaktprovsbestämmelserna utformade utifrån god demokratisk ordning. Och här finns det plats för en hel del spekulation vill jag lova!!!!!
  Själv har jag svårt att se att det blir fler som startar sina unghundar på prov utifrån dessa nya bestämmelser, för vad är ett prov utan värde? En hund som simmar ut till apporten och sniffar på den och återvänder utan, är godkänd, samma hund kan sedan spåra 100 m sniffa på apporten, återvända utan, och bli godkänd??? Sedan att man som grädde på moset inte ska avlossa skott i fågelsituation när vi hanterar jakthundar. Våra kontinentala jakthundar håller visst på bli porslinshundar.
  Jaha och så var det här mad att vara uppfödare där man särskilt beaktar hundens avelsvärde….. för precis som du skriver, kanske vi avlar på en skotträdd gris. Som uppfödare kommer jag fortsättningsvis inte rekommendera våra valpköpare att starta i ukl utan heller vänta ett år och starta i ökl. Jag vill ha hundar utan skotträdsla och alldelens särskilt,”goda” apporteringsegenskaper,speciellt på korthåren som tyvärr redan nu håller på att få dessa bortavlade. Så hur ska jag kunna få en minsta aning om avelsresultatet på de valpar som kommer från vår kennel om de ev kommer att starta i ukl. Det enda jag får veta är om den har en nos eller inte. Det finns bara ett ord för detta, huvva!!!!!!
  Nä, lille Fresk, han får ev bara starta på Riksprovet, bara för att det är just Riksprov……sedan blir det ökl oavsett hans ålder. Det är också vad jag fortsättningsvis rekommenderar våra valpköpare, vänta heller ett år och starta sedan i ökl. 
  // Anette Gustafsson

 2. Hej!
  Jag tillhör också en av dom som undrar var detta förslag kommer ifrån…Vad finns det för anledning att ta bort skottet vid fågelsituationer??För vi har väl alla tänkt jaga med våra unghundar, eller..?? Jag kommer att träna och jaga med min unghund precis som jag gjort med alla mina tidigare unghundar. Jag kommer också att starta på prov med min unghund och liksom tidigare försöka få så högt betyg som möjligt på eftersöksgrenarna. Dvs jag kommer inte att nöja mig med att min unghund markerar apportviltet på spåret och i vattnet, det ska apporteras till mig för det vill jag att den ska göra när vi jagar också! De här reglerna gäller ju tyvärr i fyra år framåt dvs tom 2016 och att uppmana unghundar att inte starta på prov ser jag absolut inget syfte med för var hamnar vi då!!?? Vad ska vi då ha till grund i vårt avelsarbete om inga unghundar finns att bedöma och utvärdera.. De ska ju trots allt fortfarande visa upp sina sökanlag och förmåga att hitta och behandla vilt, spårförmågan bedöms fortfarnade liksom vattenpassionen. Trots detta i mina ögon väldigt tokiga beslut att ta bort skott för unghundar på prov så ska vi ju inte göra det ännu värre och sluta gå prov med unghundarna, det vinner ingen på!! Uppmana istället era valpköpare vikten av skotträning, som ju ändå måste göras för att man ska kunna jaga med hunden och se till att förklara fördelarna med att kunna apportera. Vi ses i höst!!/Ann-Helén Widén

 3. admin skriver:

  Jag är nog lite tveksam Ann-Helén – spårförmåga? Det existerar nog inte en enda hund, oavsett ras som inte kan följa ett släpspår som är några minuter gammalt. Vattenpassion? Hitintills har jag inte sett en hund av de kontintentala fågelhundar jag haft på kurs som inte efter lite träning kan simma ut i vattnet. Men skotträdda hundar ser jag en delav … Men visst jaktlusen och söket kan bedömas men lik förbaskat är jag tveksam till att starta min hund i Ukl där i stort sett vad som helst ska kunna godkännas… Hur är avelsvärdet om vi inte vet om avkomman är skottfast eller ej???

 4. Hej igen
  Vi har ju använt oss av dessa egenskapsbedömningar under lång tid och jag tycker visst att man kan utläsa ganska mycket av HUR hunden spårar speciellt unghundarna där fortfarande anlagen kan bedömas. Om man tar ytterligheterna ”hetsigt spårarbete” eller ”bristande intresse att spåra”, där kan man ju utläsa en del tycker jag. Tex kan man många gånger se att det hetsigare arbetet utförs av en livlig/stressig/arbetsam ( vad man väljer att kalla det..)hund medan det bristande intresset kan bero på försiktighet. Samma sak med vattenpassion, kastar sig i eller mkt tveksam. Visst går en hel del att träna men du får sällan en mkt het och vattentokig hund att gå långsamt ut i vattnet och tvärtom. Vi ska inte förkasta de mätinstrument vi har haft under lång tid och kommer att ha i minst fyra år till. Tyvärr kommer vi även att få leva med detta tycker jag ogenomtänkta beslut att ta bort skottet i unghundsklass i fyra år och här måste SVK rädda detta misstag på något sätt..Hur ska bli intressant att höra! Den här ändringen måste ju defintivt innebära att avelskriterierna måste ses över för nog ska ju en hund som ev används i avel vara skottestad. Om det då är via mentaltest eller att man startar hunden även i ökl eller i ett annat land…Så tokigt och krångligt det kommer att bli när vi hade ett väl fungerande system..

 5. admin skriver:

  Ku, och givande, med olika åsikter, jätteglad att du tar dig tid att skriva några rader på sidan! Men jag kan inte hålla med dig. Är vattenpassion en hund som kastar sig i vattnet? Jag vill nog påstå att om du nu verkligen vill ha en hund som kastar sig i vattnet är det inte så där jättesvårt att få till detta – om nu någon vill ha en sådan hund. Samma sak med spåret det är väldigt, väldigt avgörande hur det tränas från början. Den där hunden/hundarna du sett med bristande intresse för spår beror det på hunden eller föraren – min gissning är att det beror på föraren. Men jag är djupt imponerad om någon kan skilja ut om det är hundens inneboende egenskaper eller träning det beror på…
  Och en sak är jag hundra procent säker på! Den förare som startar på prov några gånger med en hund som tillåts komma tillbaka utan att ha apporterat viltet som ligger i spårslutet eller i vattnet – Ja den föraren får det väldigt jobbigt länger fram. Även om nu våra nya regler uppmuntrar till detta är det definitivt ingen som jag kommer att uppmuntra mina valpköpare till!
  /Anders L

 6. Annika Wängvik skriver:

  Tyvärr Vorstehklubben så sällar jag mig till de som prövar sina hundar i ÖKL istället med de nya reglerna.
  En annan aspekt är moralen när det gäller jakt. Vem av oss skulle ta med en jaktprovsmeriterad hund i unghundsklass på en jakt där viltet springer undan påskjutet? Hur kommer det se ut i hop med lagen om apportörer tillgängliga? Unghundsklassen har tills nu varit ett bra tillfälle att prova egenskaperna på hundarna. Men att få avelsgodkända utan skott..Vad jag minns var vi som medlemmar mycket tydliga då frågan gick ut i lokalavdelningarna. Är mycket besviken på det som skett. Bra att du tar upp det Anders!!

 7. admin skriver:

  Visst är det så Annika att de allra flesta jagar över sina unghundar, vem vill väl missa första ripjakten med unghunden? Det är ju kanske den jakten man minns allra bäst. Inte utan att jag är nyfiken på vem/vilka som ligger bakom denna verklighetsfrämmande ändring av reglerna – det är ju faktiskt också duktiga hundfolk med i styrelsen och inte enbart teoretiker. Nåväl, någon har ställt till det och det lär vi väl få leva med några år och anpassa oss på det sätt vi finner bäst…

 8. Anette skriver:

  Jag ser ingen annan lösning på detta än att man måste ändra vad som gäller för att ta upp en hund i avelsregistret. Med nuvarande regler räcker det med en 2 i ukl för att man ska kunna platsa i våra register över lämpliga avelshundar, efter den 1 januari måste det vara ett absolut stopp på det. Det måste vara helt omöjligt att rekommendera en hund som ”bara” har meriter från ukl att användas i avel, då man definitivt inte vet om den hunden är skottberörd eller ej. Vet vi inte det, så ska absolut inte hunden användas i avel heller, för då kan vi snabbt avla in ett ”nytt” problem inom våra raser.
  Inom SSRK har man inga problem att få folk att starta i nybörjarklass, tvärtom räcker inte antalet startmöjligheter till och man kan få vänta och enbart hoppas att man kommer med, trots att hunden skall apportera och trots att den ska göra det i samband med skott. I bedömningen av SSRK:s B-prov kan man läsa följande; Skotträdsla eller svårkontrollerad upphetsning är allvarliga fel, som berättigar domaren att avbryta prövningen. SSRK ser alltså mycket allvarligt på skottpåverkad hund. Vidare står det kring apportering att; Hunden skall spontant och utan tvekan, dröjsmål eller övertalning från föraren, apportera och inleverera apporteringsobjekten. När det gäller nkl så är den öppen för hundar från 9 månader, för våra raser som ska vara mycket dugliga eftersökshundar så räcker det om de snusar på apporten så är de godkända. 
  När kraven minskar så finns det plötsligt utrymme för kvalitetssänkningar och det kan komma att stå raserna dyrt. Våra unghundar ska tydligen inte fortsättningsvis vara ”jakthundar” som klarar av en jaktlig situation med skott, fällning och ev apport av fält vilt, de ska bara testas…. i hopp om att fler kommer att starta sin unghund på prov!!?? Ibland är det tydligen inte svårt att bita sig själv i svansen.

 9. Claes Hemberg skriver:

  Vad får vi för hundar i framtiden om de nya reglerna tas i anspråk.
  Jag ser redan nu hur vissa problem finns med skotträdda hundar och hundar som inte kan sammankopplas med en kontinetal hund, med den robusthet som är ett adelsmärke för denna mycket kvalificerade hund.
  Vi får inte acceptera att vi tubbar på den hund som tidigare ansågs vara skogvaktarens hjälpreda såväl i tjänsten som i hjälpen att fylla
  vinterförrådets matkällare.
  Mitt delatagande i ukl är härmed ett minne blott.

 10. Casimir Wrede skriver:

  Hej,
  Jag kan inte mer än säga att jag har mina starka tvivel på vår verksamhet om våra nya jaktprovsregler för UKL efter att jag har hört mig för bland medlemmarna under 3-4 veckor. Idag träffade jag en medlem eller snarare en f.d. medlem i SVK som kommer kliva av bl.a. pga de nya reglerna i ukl. Vederbörnde talade om att prova sin hund i Finland och Tyskland istället. Vad månde blifva? Kommer fler göra samma sak? Vad gör SVK då, kanske skickar man ut färdigskrivna jaktprovsresultat där ALLA blir GODKÄNDA??
  Jättebra då spar vi tid och pengar att lägga på annat. Förvisso får vi kanske betala porto själva för att vi skall få det färdigskrivna jaktprovsresultate eller kanske ännu bättre, vi kan ladda ned dito från SVKs databas, toppen!
  Att leva i tron att försöka få fler att starta sina hundar i UKL genom att göra provreglerna lättare för vederbörande hund och förare att genomföra sitt provdeltagande är kortsynt, opedagogiskt, förödande för avelsarbetet samt oerhört korkat. I synnerhet som det inte var något större fel på de provregler som redan fanns. Vi skall självklart ha hundar även under 24 mån som kan APPORTERA på land och i vatten, vi skall självklart kunna jaga över en hund som är under 24 mån dvs. nästan två år gammal och som INTE blir rädd för en hagelsmäll.

  Många domare har ju ställt sig kritiska till de nya reglerna, undrar hur det blir med alla provledare, kommer dom att ställa upp som provledare för UKL-prov? Tror att det kan bli problem.
  SVKs verksamhet står på två (2) ben, AVEL och MEDLEMSVÅRD, har vi inte detta i klubben, har vi inte någon AVEL eller KLUBB.
  Dessutom har man bitit sig i svansen när man inte har analyserat sin egen verksamhet när det gäller bemötandet av den enskilde medlemmen, ny som gammal på aktiviteteroch prov.
  SVK inkl alla lokalklubbar, funktionärer och uppfödare måste se sig själva i spegeln och fråga sig 1) Är JAG en god representant för SVK och dess verksamhet? 2) Är JAG en god lyssnare, bemöter jag andra, nya som gamla medlemmar, i klubben på ett värdigt sätt? 3) Kan jag bli bättre på detta? Om svaret blir nej på fråga 1 och 2 bör vederbörande fundera över hur han/hon kan bli bättre på detta. Om svaret är nej på fråga 3, bör man lämna klubben för annan verksamhet.

  Det krävs ett NYTÄNK i SVK. Det krävs av oss ALLA att vi tar hand om och hjälper varandra i vår dagliga hundverksamhet, på aktiviteter och prov, då hjälper vi också KLUBBEN/SVK att fungera vidare för vårt stora intresse, jakt med alla våra vorsteh-raser.

  Ciao
  Casimir

 11. Britt-Marie Törfalk skriver:

  Hej!
  Regeländringarna i unghundsklass lämnar många frågetecken att räta ut och första frågan är vem som ska göra det?
  Andra frågor är; fanns alla dessa ändringar med i det förslag som gick ut till lokalavdelningarna för synpunkter och kommentarer?
  Skickades det slutgiltiga förslaget tillbaka till lokalavdelningarna?
  Har hela styrelsen godkänt den slutgiltiga versionen innan den gick vidare till SKK?
  Om inte lokalavdelningarna har fått ta del av den slutgiltiga versionen och om inte hela styrelsen har godkänt den, har allt gått rätt till då?
  Visst är det konstigt att ingen verkar känna igen ändringarna i ukl från förslagen som var ute på remissrunda hos lokalavdelningarna?

  Flera har ju här redan kommenterat och ifrågasatt ändringarna och tänkt över konsekvenserna av dom i framtiden.
  Tänk också på att unghundsåldern sträcker sig upp till 2 år och både skotträdsla och ovilja att apportera kan dölja sig upp till vuxen ålder. Visserligen är det många gånger bra att vänta med avelsdebuten men när de unga avkommorna inte provas ändamålsenligt så förblir även föräldradjurens förtjänster och brister oupptäckta!
  Det måste självklart vara uteslutet att använda hundar med enbart ukl meriter i avel i framtiden även om det rimmar illa med paragrafen om ändamålet med jaktprov; ”att under jaktmässiga former bedöma hundarnas jaktegenskaper till gagn för avel..osv”.
  Och hur kommer då unghundsägarna att resonera?
  Många kommer nog att tycka att det är ”onödigt” att starta i ukl om resultaten inte ger avelsgodkännande. Att få sin unghund uppsatt på hanhunds- och tiklistan är trots allt en morot och en merit för många!

  Hälsn/Britt-Marie

 12. anders skriver:

  Kloka ord från Britt-Marie och det är nog väldigt många inom klubben som förväntar sig att det kommer ett svar från ansvariga på alla obesvarade frågor.

 13. Ellen Vesterlund skriver:

  Har inte sett förslaget på nya jaktprovsregler – men är det som det beskrivs så går ju allt åt helt fel håll! Hundarna ska självklart klara en provsituation med skott och apportering, vad är det annars för mening med en allround stående fågelhund?

  Att locka nya medlemmar att gå prov torde kunna gå genom att införa ”nybörjarklass” istället för UKL. Dvs en klass där hunden kan vara hur gammal som helst i princip, men där du direkt du tagit pris med hunden eller har startat 5 gånger med vissa minimikrav flyttas upp till ÖKL. Ungefär samma krav som i nuvarande UKL. Detta för att minska pressen på nyblivna hundägare (många ”nya” hinner knappt få sina hundar startfärdiga innan 2 års ålder) samt ge en liten inkörsport för de som känner sig osäkra på vad proven är och hur de genomförs. Vad säger ni som hängt med lite längre? Spaniels har redan en liknande organisation som jag hört fungerar bra. 

  Lite tankar såhär på måndagskvällen..

 14. anders skriver:

  Detta var väl en tanke som är väl värd att fundera på…

Lämna en kommentar