Funderingar efter klubbmöte…

Var på klubbmöte häromdagen, trevligt och välbesökt möte med högt i tak. Kul när så många medlemmar vill engagera sig. Måste säga att vi har en otroligt härlig lokalavdelning! Tack till er som drar tyngsta lasset!

Internationella prov
Jimmy Johansson pratade en stund om vikten av att Sverige hänger med på det som händer ute i världen. Intressant och tankeväckande och bra framfört av Jimmy! Jag är övertygad om att detta är både bra och viktigt och hoppas också SVK inser detta och ser till att vi får ut de bästa hundarna vi har i landet för att representera Sverige och självklart också ser till att dessa får det stöd och den träning de behöver för detta.

Klubbtidningens vara eller inte vara diskuterades också. Det var inte första gången och säkert heller inte den sista. Det som jag mer än en gång föreslagit här på sidan, att slå samman tidningarna för alla de stående raserna var uppe på tapeten igen… Att helt slopa papperstidningen och ersätta den med en utskrivningsbar PDF och i stället lägga alla pengar som tidningen kostar på något vettigare har jag tyckt länge, men det var det inte så många som tyckte. Bland annat motiverades detta med att det är så många som inte använder eller kan använda datorer… Kanske detta är förklaringen till att resultaten från våra prov ibland dröjer hur länge som helst innan man kan se dem i resultatdatabasen. Kanske krav på datakunskap borde införas i domarutbildningen?

Var finns logiken?
Många underströk att vi måste tänka på alla de som inte är datoranvändare ”ALLA SKA KUNNA VARA MED”. Ok, det kan jag hålla med om, men när tittar in på några av lokalavdelningarnas hemsidor kan jag inte låta bli att fundera över om detta inte är rent skitsnack. Hur mycket information som helst finns bara på hemsidorna och mer ska det läggas ut. Om det nu verkligen är så att vi månar om ”alla dem” som inte kan använda en dator borde vi väl åtminstone försöka ta reda på vilka i lokalavdelningarna dessa är och skicka ut informationen med snigelposten till dessa. Att tro att det ska fungera med mun till munmetoden är nog likvärdigt med att tro på Jultomten…

Mentalbeskrivning
Klubben valde att inte fortsätta med den suveräna mentalbeskrivning som Claes Hemberg hade lagt ned så mycket jobb på och som så många av oss medlemmar hade glädje av – detta för att inte pengarna räckte till… Nog tror jag att både vi och framförallt våra hundar på sikt skulle tjäna betydligt mer på att lägga en del av de pengar som tidningen kostar på att ta upp mentalbeskrivningen igen. En del skulle kunna läggas på en satsning på vår närvaro på internationella prov och kanske en del på några studiecirklar i vinter med datautbildning för våra medlemmar så dessa kan ta till sig allt trevligt som finns att läsa om våra raser på nätet… Nåväl, vi har ju en ny huvudstyrelse nu så kanske man kan hoppas…

Fullbruksprov
Fullbruksprov var återigen på tapeten och här blev jag lite mörkrädd. Proven kostar mycket pengar och förslag diskuterades för att få ned kostnaden.  Ett förslag som väckte ett visst gillande var att lägga provet tidigare på säsongen, redan i september, för att kunna utnyttja dagsljuset bättre och spara på funktionärer. Det skulle då också vara önskvärt med dispens för att fälla fasan detta för att det skulle garanteras att alla kom för fågel… Vadå garanti på att alla finner fågel – är det prov vi sysslar med eller vad är det. Alla norrlänningar som åker hur långt som helst för att starta på prov skulle nog också önska att det fanns garantier för detta både på fjäll och skog Visst ska det finnas fågel på marken men något bör väl hundarna prestera också, även fullbrukshundar…

2000-11-11
Den 11 november 2000 startade jag med Albin och Aron på det första officiella fullbruksprovet. Jag kommer ihåg att en av svårigheterna var att vattnet var så kallt att om inte hundarna ganska omgående kunde dirigeras till viltet var det i stort sett kört. Hundarna krampade i det kalla vattnet och fick avbryta provet. Rävsläpet gjordes då det var halvmörkt i skogen, och hundar med dåligt dådkraft hade det helt klart besvärligt – men så är det också på jakt ibland… Om jag minns rätt var det heller inte helt lätt att finna fågel, jag minns känslan när Aron fick till sin enda fågelsituation.  Alla lyckades inte komma för fågel och den dagen man börjar kräva detta på proven är det kanske dags att fundera på någon annan sysselsättning…

Albin vann provet och Aron kom tvåa, båda med förstapris.  Det blev en hemresa med känslan av att verkligen ha presterat något med sina hundar… Samma känsla tror jag vi alla hade som gick till pris på det provet…

Ska vi ha någon statur kvar på fullbruksproven ska vi nog inte gå mot att göra proven lättare och vi bör kanske också jobba för att vi om möjligt kör fler officiella FB prov – om nu ett verkligt intresse finns för proven…

 

 

 

13 kommentarer till “Funderingar efter klubbmöte…”

  1. Casimir Wrede skriver:

    Bra Anders, kan bara hålla med om mycket. Vet att det har förändrats mycket och till det bättre med den nya styrelsen för SVK. Men jag blir trött på att SVK trots allt alltid skyller på att alla inte har dator. Märkligt att man kan lägga det som förklaring. Håller med dig om att en postförsändelse till dessa få personer kunde vara bra. Dock undrar jag hur alla i samhället idag klarar sig UTAN dator? Det är få personer, oavsett ålder som inte har en smartphone i handen dessa dagar. Att alla skall kunna vara med är nog så bra men det är trots allt 2012. Ciao!

Lämna en kommentar