Grundstenarna till en bra avance börjar falla på plats

byte tjäder 03Sol, blå himmel, takdropp och pigga rapphöns, med andra ord en bra dag. Hulda har fått chans på fågel igen. Utspritt under ett par veckor gissar jag att hon haft ett tjugotal chanser på fågel. Hitintills har jag konsekvent uppmuntrat en eftergång på tjugo till tjugofem meter innan jag stoppat henne. Effekten av detta är som väntat att den lilla damen har nu ett riktigt hyfsat klipp i avancen. Jag vet att detta sätt att jobbar ligger väldigt långt ifrån det där med att hunden ska sätta sig så snart fågel är i luften. Å andra sidan har jag jobbat på samma sätt i många år och med väldigt många hundar och så här långt aldrig haft problem med någon trög avance.  Fortsättningsvis kommer jag att minska ned på den tillåtna eftergången hur mycket och hur snabbt beror så klart på hur Hulda utvecklas i sina fågelsituationer.

Apportering
Trots att Hulda är en spontanapportör har jag, för att öka säkerheten i apporteringen framöver, lagt på lite krav för både hålla, bära och i gripandet. Växlar nu mellan dummies och fågel. Håller mig än så länge till rapphöns. De tyngre fåglarna får vänta ett tag till. Bara snöeländet försvinner tänkte jag ge mig i kast med det fria apportsöket.

Vorsteh som viltspårchampion
Hittade en motion på nätet med önskemål om att det skulle bli möjlig för en vorsteh att erövra viltspårchampionat.  Om jag kommer ihåg rätt har detta varit på tapeten några gånger tidigare. Hitintills har alltså SVK inte tillåtit att vorsteh kommit med på SKK:s lista över de raser som kan erhålla viltspårchampionat.  Det har framförts många motiv till varför det är så och ett av skälen har varit att mindre seriösa uppfödare då skulle använda detta som en jaktprovsmerit.

Redan nu finns det uppfödare som på sina hemsidor hävdar att deras hundar är jaktprovsmeriterade så snart de har klarat eftersöksgrenarna så om några väljer att kalla hundarna jaktprovsmeriterade för att de har gjort några viltspår är kanske inte hela värden. Kan vi göra någon lycklig av att de får sätta upp ett viltspårchampionat på väggen så varför inte.

Men att ha viltspår som merit för att exempelvis få ställa i jaktklass på utställning hoppas jag slippa uppleva. Lite motivation för förarna att meritera sina hundar på riktiga jaktprov måste vi väl ändå ha.

Planerad valpkull
Jana behagar skjuta på sitt löp, vi väntar och väntar och förhoppningsvis kommer hon snart igång. Inte mycket att göra och till alla som väntar på valp är det bara att säga ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”

 

Lämna en kommentar