Nej, jag kan inte erbjuda fätträning på våren

Jodå rapphönan hann iväg...När jag i ett tidigare inlägg skrev att jag var ute på fälten och också hade ”gott om” rapphöns men glömde jag skriva en sak. Intresset för träning så här års är stort och många hör av sig men tyvärr kan jag inte erbjuda någon fältträning så här års. Så mycket fågel har jag inte över så det räcker för en grupp på fälten.

Fält finns så det räcker till men då jag aldrig skulle komma på tanken att låta mina egna unghundar springa på mer eller mindre fågeltomma fält så känns det väldigt främmande att ordna någon träning och ta betalt för att låta hundar springa och rasta sig på fält med minimal chans att finna fågel. En hund som vet vad som gäller och skaffat sig tillräckligt med erfarenhet av fågelsituationer är en annan sak. Då kan jag tänka mig att låta den gå några korta pass och börja styra upp revieringen. Att ge sig på att styra upp en oerfaren unghund på tomma fält är som jag ser det ett väldigt bra sätt att förstöra hunden…

Skåne och Danmark på gång
Ser nu fram mot att i början på april, tillsammans med Jimmy Johansson Fasanvingens kennel, åka till Danmark för lite träning med Queen, Hulda och vår träningsgäst. Tanken är också att starta Queen på Danska Ruhårsklubbens huvudprov. Efter vinterns viloperiod har jag inga större förväntningar på resultat men riktigt kul ska det bli.

Efter Danmark blir det sedvanligt vårträning hos Stefan och Anna Nilsson i Skåne. Där kan man verkligen tala om en träning som ger något. Vad man vill ha ut av en vårträning är kunskap hos den som leder träningen, bra marker och goda chanser på fågel – hos Stefan finns allt på plats – och som bonus brukar det bli god mat och trevlig samvaro.  Räknar så klart med att vårvärmen hinner komma och smälta undan snön som  till och med Skåne fick ta del av i veckan…

Ett mål med träningen ska man ha och för min del är det först och främst att låta Hulda och träningspointern få springa som de vill på rejäla fält och själva få lära sig vad vinden har att erbjuda för goda lukter. Att sedan få någon situation, stöt eller stånd på långt håll från mig och se vad som händer ser jag också fram mot. Jag kan väl säga som så att jag blir inte överraskad om jaktlusten tar över… Men ger man dem inte chanser så vet man ju inte vad man ska jobba på. Harar som skuttar upp framför nosen på hundarna brukar också ge upphov till små trevligheter…

Lämna en kommentar