Uppflogsburar, ögonkontakt in absurdum och om ett klokt steg av FA

 

Lilla Hulda börjar växa till sig...

Lilla Hulda börjar växa till sig…

Först börjar jag med vad ni ser på bilden här intill.  Det är Hulda, nu snart åtta månader, som jag börjat låta känna på lite tyngre apporter. Nejdå, jag tänker inte ha henne som rävapportör men även fåglar kan väga en del – om man har tur på jakten. Den dummy jag använder är den som fått det hedrande namnet ”Landin apporten”. Just nu är den fylld med spannmål och sand till en vikt på ca 2,5 kilo och så långt inga problem för Hulda. Fördelen med den här apporten är dels att jag lätt kan variera tyngden och dels formen som gör att hundarna snabbt lär sig att bära på rätt sätt. Landin apporten kan ni köpa hos Zandra Design.

Ögonkontakt
Många hundar har jag redan haft är i år och en sak ser jag alltför ofta. På många kurser verkar det som om instruktörerna överdriver vikten av att hundarna ska ha ögonkontakt med förarna innan de skickas på apport. Jag ser en del hundar som inte kan släppa förarna med blicken när de märker att det är dags att apportera. Funderar ibland på om de här instruktörerna jagar med sina hundar. Med en fasan som går ner i ett betfält eller en ripa som faller i ett hav av vide tycker jag det är betydligt bättre om hunden håller kvar blicken på nedslagsplatsen i stället för att stirra på mig. Grejen är ju att viltet ska in snabbast möjligt och det lär det inte bli om hunden stirrar på föraren och sedan försöka leta rätt på nedslagsplatsen. Jag ser till och med hundar som efter att jag skjutit och kastat första viltet direkt sätter sig och tittar på föraren, till och med när nästa skott och kast kommer.

Uppflogsburar och duvor
Som jag skrivit i tidigare inlägg så har jag i år, både här hemma i Sverige och i Danmark, träffat många erfarna dressörer, amatörer, semiproffs och rena proffstränare. Samtliga med dokumenterade toppresultat på många stora prov. Det har blivit många goda diskussioner och för skojs skull ställde jag samma fråga till samtliga: använder ni uppfogsburar och eller duvor i träningen till era egna hundar? Svaret blev inte helt förvånansvärt nej från samtliga och samtidigt en viss förvåning och munterhet över att jag ställde frågan. Men en sak var vi överens om och det var att både uppflogsburar och duvor är bra – bra för oss som jobbar med att ta emot hundar för träning. Vi går gott om folk som efter att ha jobbat med duvor och burar ett tag kommer till oss och vill ha hjälp med en trög avance och ett fungerande stopp…

Några besökare av min länksida har noterat att jag, plockat bort ett par av de jag tidigare rekommenderat för träning, anledningen är helt enkelt att jag vägrar rekommendera en form av träning jag inte tror på själv. Det finns ett par kvar som har ”duvträning” på programmet, bland annat Amir på Långtora.  Men Amir har så mycket annat också, kunnighet och inte minst suveräna marker med gott om fasan och rapphöns. Den som vill betala för att Amir släpper upp duvor får så klart göra det – Amir blir säkert glad för detta…

Nog tror jag att de flesta är överens om att det räcker långt med tre grundkommandon för att få en fungerande stående fågelhund – Inkallning, stopp och apport. Förutom detta ska hunden lära sig att hantera fågel på rätt sätt. Den dagen jag får se någon som lyckats lära en hund detta med hjälp av uppflogsburar och eller duvor är jag nog inte få uppleva. Får jag det kanske jag ska överväga att skaffa burar och duvor själv… Jodå – jag har haft duvor och provat uppflogsburar…

Årsboken digitalt
Fick ett brev från FA (fågelhundklubbarnas arbetsutskott) häromdagen, det är alltså specialklubbarna för de brittiska hundarna jag pratar om. De har nu beslutat att lägga årsboken som en pdf-fil och på så sätt spara massor med pengar och också självklart också en förbättring för vår miljö. Att pengarna som sparas kan komma till betydligt bättre användning i klubbarna är jag övertygad om.  Fortfarande finns dock möjligheten för de som vill ha en bok att hålla i handen att köpa boken för 200 kr.

Smart säger jag och efterföljansvärt för fler klubbar, pengarna kan användas bättre i dagens digitala samhälle än att skicka runt papper och som sagt låt de som vill ha papper betala själva för detta.

6 kommentarer till “Uppflogsburar, ögonkontakt in absurdum och om ett klokt steg av FA”

 1. Tommy Nilsen skriver:

  Hej Anders

  , Jeg må få lov til å stille spørsmål :-). Hvordan blir uppflogburar ock duvor brukt?????
  Tommy

 2. anders skriver:

  Hej Tommy
  Det blir brukt på väldigt många sätt och jag tror jag sett de flesta – och säkert du också. Det skulle ta ett par A4 sidor för att skriva om alla sätt. Men som jag skrev som har jag inte sett något sätt som ger ett stoppkommando som håller för hare, katt, rådjur, ren och allt vad det kan vara. Inte heller har jag sett hur duvor kan användas för att lära hunden hur nära den kan finna fågel och hur nära den kan gå en fågel som trycker. Men jag ser väldigt många här hos mig som tränat på duvor som har både eftergångar och trög avance. Har du några tips om hur man tränar med duvor för att få ett stopp värt namnet och en bra fågelhantering så dela gärna med dig. Jag tror helt klart det finns en anledning till att de som har kommit riktigt långt inte använder uppflogsburar och duvor. Sedan vet jag också att det finns de som kör med duvor men också använder ström för att få till sitt stopp på de egna hundarna – men det är en annan historia.
  Ha det gott
  Anders

 3. Tommy Nilsen skriver:

  Hej Anders. Jeg er helt enig slik du beskriver tren på duvor.Jeg har også hørt om mange som ”missbruker” duvor for å kalle det på det settet, å jeg har sett mange hunder med treg avance pga tren på duva i uppflogbur, Jeg mener å sette en duva i uppflogbur blir unaturlig både for hund og fågel,(duva,rapphøns o.s.v skiller ut en helt annen lukt i ”bur”, derfor kommer hundar for tett på) å sette en duva i uppflogbur for at hunden skal ta stand, avance og stopp, DET ER IKKE RIKTIG BRUK AV DUVOR. Min måte å bruke duvor på er at jeg går med hunden i medvind og hunden skal IKKE ta stand på duvor. Mitt mål er å lære hunden at fogel i luften betyr ”stopp”, Kall det en levende dummy :-) Jeg kan også ha et par duvor og dummys i fickan som jeg kaster opp, igjen, fågel i luften betyr stopp. En hund som støter en duva i oppflogbur 50 m ute på felten er vel en provokasjon for hunden, om hunden stannar da på komando, er vel inte helt fel??? og hundar blir inte trege i avancen av den type trening. Tommy

 4. anders skriver:

  Tommy, jag vet som sagt att du är en duktig man och ditt sätt är förmodligen det bästa om man nu ska ha duvor. För några få hundar kan det till och med vara bra. Men när du säger att inga hundar blir tröga i avancen är jag inte enig. Hade jag tränat på det sättet med den senaste pointern jag hade här för dressyr är jag helt säker på att den hade blivit trög. Den var som många hundar är väldigt försiktig i fågelsituationerna redan från allra första gången.
  Som jag ser det ska inte fågel i luften betyda stopp. För de hundar jag tränar betyder fågel i luften att hunden gjort något bra och som du säkert vet uppmuntrar jag en eftergång på 10- 20 meter, eller ibland mer, för unghundarna. Då är jag säker på att jag får den friska res jag vill ha även för de hundar som är försiktiga med fågel från början.
  Du måste ju ändå någon gång lära in ett riktigt kommando för stopp eller gör du inte det? Det finns ju som jag skrev tidigare väldigt många situationer där du behöver stoppa hunden inte bara då fågel är i luften. När du väl lärt in det och det tar inte lång tid på en unghund så är det ju bara att kommendera stopp när du vill ha stopp, inte behöver du duvor till det. Det är ju helt enkelt bara ren lydnad. Och hur gör du när hunden inte stoppar för duvan som flyger, en korrigering eller ryck i långlina ger obehag i samband med fågel och det vill vi undvika. Ok – jag vet att för vissa hundar går det inte att undvika…
  En av de tränare jag pratade med använde inkallning då hundarna ville gå efter – även inkallningskommandot ska ju sitta så bra så att du kan bryta en eftergång med det. Som sagt helt vanlig lydnad och lydnad för inkallningskommandot vill du väl också ha, inte minst då hunden står för fågel och du inte hittar den…

 5. Tommy Nilsen skriver:

  Hej, joda Anders, stoppet lær jeg hundarna tidigt, hos meg får hundarna også ha en eftergång på 10-20 m och jag også uppmuntrar til eftergång, det er å provosera i olika situasjoner. Når jag presenterar hundarna for duvor, så er jag 99,9% på at de lyder kommandot – stopp – om det er 10-20m eftergång. Så all fågel er positivt, det er ingen långlina, ingen korigering i fågel. Om en hund går efter fågel og ikke lyder stopp kommando, ja da er det et dressyr problem, grund dressyren er ikke god nok.

  Men jeg er enig med deg Anders at dette temaet kan man diskutere i flere A4 sider. Det som er rart, er at ingen andre henger med på diskusjonen, for det er mange der ute som driver med duvor! Jag er i alla fall ærlig på hva jag driver med och lykkes med det. Men all trening med duvor måste førekomma i rett mængd ock dosering.
  PS stor grattis med Queen, bästa strävhårstik 2012.

 6. anders skriver:

  Enig Tommy :-)

Lämna en kommentar